Πώς να καθαρίσεις το κόκκινο κρασί από τα ρούχα

20.02.2023
Πώς να καθαρίσεις το κόκκινο κρασί από τα ρούχα
Οι καλύτερες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία αυτό το όχι και τόσο ευχάριστο σενάριο

Το κόκκινο κρασί είναι αναμφίβολα μια από τις απολαύσεις της ζωής και είναι γεμάτο με υγιή αντιοξειδωτικά. Αλλά, όπως ήδη θα ξέρεις, χρειάζεται μόνο μια λάθος κίνηση για να ρίξεις το κρασί στα ρούχα σου και να δημιουργηθεί ένας έντονος λεκές.

Αν σου συμβεί κάτι τέτοιο και σκεφτείς να πετάξεις το λεκιασμένο σου ρούχο, σου έχουμε καλά νέα: Μπορείς να εξαφανίσεις αυτόν τον λεκέ. Πριν όμως εφαρμόσεις οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού, να θυμάσαι ότι ποτέ δεν πρέπει να τρίβεις τον λεκέ και ότι δεν πρέπει να βάζεις ένα λεκιασμένο ρούχο στο στεγνωτήριο, καθώς η ζέστη θα κάνει το λεκέ να "καθίσει" ακόμη περισσότερο.

Αυτά είναι τα πιο σκονισμένα σημεία ενός σπιτιού, σύμφωνα με δυο ειδικούς καθαριότητας

Παρακάτω θα βρεις τα καλύτερα προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων από το κόκκινο κρασί

Υγρό πιάτων και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός τόσο για νέους όσο και για παλιούς λεκέδες κρασιού. Πιθανότατα έχεις ήδη αυτά τα προϊόντα στο σπίτι σου, επομένως είναι εξαιρετική λύση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Απλώς ανακάτεψε ίσα μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου και σαπουνιού πιάτων και ρίξε το διάλυμα πάνω από τον λεκέ. Άφησε το να καθίσει πάνω στο ύφασμα για έως και 30 λεπτά. Συνέχισε να προσθέτεις περισσότερο από το διάλυμα μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές—δεν χρειάζεται τρίψιμο. Μόλις δεις τον λεκέ να ξεθωριάζει, βάλε το ύφασμα σε ζεστό νερό για να διαλυθεί κι άλλο και μετά ξέπλυνε με κρύο νερό.

Σόδα

Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, χρησιμοποίησε σόδα, η οποία μπορεί να διασπάσει το χρώμα του κρασιού και εξαφανίζει τον λεκέ. Βάλε σόδα πάνω στο λεκέ και άφησε τη να μουλιάσει όλη τη νύχτα.

Οινόπνευμα

Για επίμονους λεκέδες, το οινόπνευμα εντριβής είναι μια άλλη επιλογή. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, σκούπισε προσεκτικά το οινόπνευμα στον λεκέ και στη συνέχεια σκούπισε με ένα υγρό πανί.

Αλάτι και Ζεστό Νερό

Αν ο λεκές είναι φρέσκος, σκούπισε με μια χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια κάλυψε ολόκληρο τον λεκέ με αλάτι. Άφησε το αλάτι να μουλιάσει στο ύφασμα και μετά ρίξε βραστό νερό πάνω του. Ρίξε νερό σε ύψος περίπου 20 εκατοστών πάνω από το ρούχο—το ύψος βοηθά στο να «σπρώξει» το κρασί έξω από το ύφασμα. Στη συνέχεια, πλύνε ως συνήθως.

Η καλύτερη θερμοκρασία νερού για πλύσιμο

Το αν θα χρησιμοποιήσεις κρύο ή ζεστό νερό στον λεκέ του κρασιού θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό έχει καθίσει. Οι περισσότεροι λεκέδες κρασιού ανταποκρίνονται πολύ καλά στο ζεστό νερό. Ένας παλιός λεκές από κρασί έχει περισσότερες πιθανότητες να αφαιρεθεί αφού έχει μουλιάσει σε κρύο νερό. Γέμισε έναν κουβά με κρύο νερό, βάλε το ρούχο μέσα και άφησε το να μουλιάσει για 30 λεπτά πριν εφαρμόσεις μία από τις παραπάνω μεθόδους.