5 σημεία στο σπίτι σου που κρύβουν μικρόβια αλλά ίσως παραλείπεις να τα καθαρίσεις

04.02.2022
5 σημεία στο σπίτι σου που κρύβουν μικρόβια αλλά ίσως παραλείπεις να τα καθαρίσεις
Yπάρχουν πάντα μερικές περιοχές στο σπίτι σου οι οποίες όσο συχνά και αν καθαρίζεις, τις περισσότερες φορές διαφεύγουν της προσοχής σου. Και το παράδοξο είναι ότι αυτά τα σημεία μπορεί να είναι αυτά με τα περισσότερα μικρόβια. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να μην παραμελείς αυτές τις συχνά ξεχασμένες περιοχές μέσα στο σπίτι, προκειμένου να κρατήσεις την οικογένειά σου ασφαλή.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από αυτά τα μικρόβια στο σπίτι σου είναι να ακολουθήσεις μερικές χρήσιμες πρακτικές: πρώτα, σκούπισε ότι σκόνη ή βρωμιά μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια, μετά χρησιμοποίησε το απολυμαντικό σου, πέταξε τυχόν σκουπίδια και πλύνε καλά τα χέρια σου. Υπάρχουν επίσης μερικές συμβουλές για να κάνεις το καθάρισμα σου πιο αποτελεσματικό.

Τι λοιπόν πρέπει να κάνεις;

Να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο, ώστε να μην σου διαφεύγουν οι επιφάνειες όσο καλά κρυμένες και είναι, να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις από ψηλές σε χαμηλές περιοχές, ώστε τυχόν βρωμιά ή σκόνη να απομακρύνονται από πάνω και να αφαιρούνται όταν καθαρίζονται οι κάτω επιφάνειες. Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεις να σκουπίζεις δύο διαφορετικές επιφάνειες με το ίδιο πανί ή υγρό μαντηλάκι, για να μη μεταφέρεις μικρόβια.

Ποια είναι λοιπόν τα 5 σημεία του σπιτιού σου που μπορεί να κρύβουν μικρόβια αλλά ίσως διαφεύγουν της προσοχής σου.

Πόμολα

Από την πόρτα εισόδου του σπιτιού σου μέχρι όλα εκείνα που βρίσκονται στο εσωτερικό, τα πόμολα είναι μερικά από τα αυτά τα σημεία που μπορεί να παραμελείς να καθαρίσεις. Επιπλέον, τέσσερα στα πέντε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες μεταδίδονται με τα χέρια. Είναι σημαντικό να κρατήσεις μακριά αυτές τις μη αναμενόμενες αποικίες μικροβίων.

Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης

Ας είμαστε ειλικρινείς - τις μισές φορές που παρακολουθείς τηλεόραση, κάτι θα μασουλάς ή μόλις έχεις μαγειρέψει κάτι. Όλα αυτά τα μικρά σωματίδια τροφής περνούν στο τηλεχειριστήριό σου κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική συσσώρευση βακτηρίων.

Πάγκοι κουζίνας

Το να σκουπίζεις τον πάγκο της κουζίνας σου με ένα σφουγγάρι ή πετσέτα πιάτων δεν θα βοηθήσει στην απολύμανση, ειδικά αν έχεις κόψει κρέας. Στην πραγματικότητα, τα σφουγγάρια και οι πετσέτες φιλοξενούν τα δικά τους μικρόβια, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς ένα απολυμαντικό όταν πρόκειται για πάγκους κουζίνας και μπάνιου.

Χερούλια κουζίνας και μπάνιου

Έχεις μετρήσει ποτέ πόσα χερούλια υπάρχουν στο σπίτι σου; Είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις. Από την πόρτα του ψυγείου μέχρι το φούρνο μέχρι το φούρνο μικροκυμάτων μέχρι τα πόμολα στο ντους και το μπάνιο και τέλος τη λαβή της τουαλέτας, όλα αυτά είναι μικροί συλλέκτες μικροβίων οι οποίοι αφθονούν.

Διακόπτες ρεύματος

Πόσες φορές την ημέρα ανοίγεις και κλείνεις (και η οικογένειά σου) τους διακόπτες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σου; Πιθανώς πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζεις, ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά.