Ποια είναι τα 5 είδη οικιακής χρήσης που πρέπει να αντικαθιστάς κάθε χρόνο

08.03.2021
Ποια είναι τα 5 είδη οικιακής χρήσης που πρέπει να αντικαθιστάς κάθε χρόνο
Υπάρχουν είδη οικιακής χρήσης που διαρκούν χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες. Μπορεί να φαίνονται αξιόπιστα και να κρατάνε καιρό, ωστόσο, η διάρκεια ζωής των περισσότερων από αυτά είναι περιορισμένη. Αφού τελειώσει η διάρκεια ζωής τους, αυτά τα φαινομενικά αθώα αντικείμενα μπορεί να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα. Σε αυτή τη λίστα θα μπορέσεις να βρεις πράγματα που έχεις στα ντουλάπια ή στα συρτάρια σου αλλά δεν θα κρατήσουν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πλαστικά δοχεία

Σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα δοχεία τροφίμων που αναγράφεται στην ετικέτα τους «δεν περιέχει διφαινόλη Α και φθαλικά» απελευθερώνουν οιστρογόνα σαν χημικά, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, παχυσαρκία και καρκίνο. Μια συνηθισμένη θέρμανση του γεύματος στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση τοξικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν το δοχείο έχει γρατσουνιές. Συνιστάται να αλλάζεις πλαστικά δοχεία τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, χωρίς να περιμένεις να χάσουν το αρχικό τους σχήμα ή να γίνουν θολά.

Πιάστρες κουζίνας

Όταν χρησιμοποιούνται συχνά, οι πιάστρες κουζίνας φθείρονται γρήγορα λόγω της συνεχούς τριβής με τα αντικείμενα της κουζίνας. Με την πάροδο του χρόνου το ύφασμα γίνεται λεπτότερο, και λιγότερο ανθεκτικό στη θερμότητα. Λόγω της αραίωσης του υλικού, τα γάντια που φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά και δεν έχουν τρύπες ή ρωγμές, μπορούν ξαφνικά να αφήσουν τη θερμότητα να περάσει. Προκειμένου να προστατευθείς από εγκαύματα, σου συνιστούμε να μην περιμένεις έως ότου οι πιάστρες χάσουν εντελώς τη φόρμα τους, απλώς ανανέωσέ τις τακτικά.

Οι έμπειροι σεφ προτείνουν την αντικατάσταση των βαμβακερών πιαστρών με πυρίμαχα γάντια σιλικόνης που θα σε εξυπηρετήσουν για χρόνια.

Βούρτσα μαλλιών

Ακόμα και όταν πλένεται καλά, μικρά σωματίδια που κάνουν τα μαλλιά σου να βρωμίζουν πιο γρήγορα και να γίνονται πιο εύθραυστα, μένουν στη βούρτσα. Οι σωροί μικροβίων και βακτηρίων που ζουν στις μικρο-ρωγμές του υλικού μπορούν να αποτελέσουν αιτία για φαγούρα στο δέρμα, πιτυρίδα και διάφορα προβλήματα μαλλιών. Οι ειδικοί συνιστούν να πλένεις τις βούρτσες μαλλιών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να τις αντικαθιστάς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Βερνίκι νυχιών

Κατά κανόνα, η διάρκεια ζωής του βερνικιού νυχιών είναι 1 με 1,5 χρόνια. Λάβε υπόψη ότι η αποθήκευση αυτών των μπουκαλιών κοντά σε πηγές θερμότητας και φωτός οδηγεί σε πήξιμο, αποχρωματισμό και έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη λήξη του προϊόντος.

Κουρτίνα μπάνιου

Το να διατηρείς καθαρή την κουρτίνα του μπάνιου σου είναι εξίσου σημαντικό με το να διατηρείς την τουαλέτα σου καθαρή και φρέσκια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μπάνια διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συσσώρευση μυκήτων και μούχλας. Είναι σημαντικό να πλένεις τακτικά τόσο τις υφασμάτινες όσο και τις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου και να τις αλλάζεις μετά από ένα χρόνο χρήσης χωρίς κανέναν ενδοιασμό.