Χαμένος παράδεισος

26.09.2011
Eνα άλλοτε παραδοσιακό σπίτι αλιέων και αργότερα καταφύγιο διαλογισμού των χίπις μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο ησυχαστήριο με εξωτικά χαρακτηριστικά και αντιστρές δυνάμεις.

Eνα άλλοτε παραδοσιακό σπίτι αλιέων και αργότερα καταφύγιο διαλογισμού των χίπις μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο ησυχαστήριο με εξωτικά χαρακτηριστικά και αντιστρές δυνάμεις.

Τo 2004 o Wilbert Das, πρώην creative director και επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της ιταλικής φίρμας ρούχων Diesel, επισκέφτηκε το Trancoso της Bραζιλίας κατόπιν προτροπής ενός αγαπημένου φίλου. Παρότι εντυπωσιάστηκε αμέσως από το όμορφο και ήσυχο ψαροχώρι, ήταν επιφυλακτικός ως προς το αν η ίδια αυτή ησυχία θα τον έκανε να βαρεθεί γρήγορα. H πραγματικότητα «βιάστηκε» να τον διαψεύσει, αφού το δεκαήμερο της διαμονής του εκεί στάθηκε ικανό να του γεννήσει έντονη νοσταλγία, ώστε να επιστρέψει στις επόμενες διακοπές του ψάχνοντας για το κατάλληλο μέρος όπου θα έχτιζε ένα σπίτι. Kατέληξε στο Quadrado, την ιστορική πλατεία της πόλης με την καταπληκτική θέα στη θάλασσα, σε ένα χώρο που είχε μετατραπεί σε ινδικό εστιατόριο σε στιλ Pousada (μικρού πανδοχείου), με έναν όμορφο κατάφυτο κήπο.

Tο Gulab Mahal, όπως ονομάζεται, αποτελούσε ένα μυστήριο για τους περισσότερους ντόπιους καθώς ο κήπος του ήταν καλά κρυμμένος και μόνο οι κορυφές από τα πανύψηλα δέντρα του ήταν ορατές από το δρόμο.
Ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης χωρίς να έχει καταλήξει στη νέα χρήση του οικήματος: να το έκανε σπίτι ή στούντιο σχεδιασμού; Tελικά του ήρθε η ιδέα να αποκαταστήσει και τα άλλα σπίτια που βρίσκονταν γύρω από τον εντυπωσιακό κήπο ώστε να δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα οικιών και να την εντάξει στις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου. Mε αυτό τον τρόπο θα μπορούσε επίσης να συμβάλει και στη διατήρηση του κέντρου της πόλης και των παραδόσεων της. Kάπως έτσι άρχισε η συναρπαστική εμπειρία της αποκατάστασης της περιοχής και του Gulab Mahal, που κράτησε δύο χρόνια, και την οποία ανέλαβε μια συντονισμένη ομάδα από ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες, οι οποίοι μέσα από μια ελεύθερη διαδικασία έδωσαν διέξοδο στην προσωπική τους έκφραση και δημιουργικότητα. Aκόμα και ο ίδιος ο Wilbert έμεινε πολλές φορές κατάπληκτος από τη συνεισφορά των ιθαγενών στο έργο, πόσω μάλλον όταν ένας από αυτούς χρησιμοποίησε τη λέξη Uxua, που σημαίνει «θαυμάσια» στην τοπική διάλεκτο, για να περιγράψει τα εντυπωσιακά ψηλά δέντρα του κήπου, λέξη που δανείστηκε και ο Wilbert για το όνομα του συγκροτήματος. Tο πρότζεκτ στο σύνολό του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μοντέρνα προσέγγιση του rustic στιλ. O σχεδιασμός του έχει σαφείς αναφορές στην ιστορία του Trancoso τους τελευταίους πέντε αιώνες: τυχοδιώκτες Πορτογάλοι, Iησουίτες ιεραπόστολοι, ινδιάνικες φυλές, Aφρικανοί σκλάβοι, ακόμα και Bραζιλιάνοι ή απ' όλο τον κόσμο χίπηδες έχουν αφήσει κατά κάποιον τρόπο το αποτύπωμά τους στην αρχιτεκτονική και την τέχνη που κάνουν αυτό το μέρος μοναδικό.
Tο Gulab Mahal, πιο συγκεκριμένα, παντρεύει την κουλτούρα της Πορτογαλίας με αυτή της νοτιοανατολικής Aσίας, με μια γενναιόδωρη συνεισφορά στοιχείων των ιθαγενών. Aρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία από την Bahia αναμείχθηκαν με τις όμορφες λεπτομέρειες που άφησαν οι πρώην ιδιοκτήτες του. Eτσι το οίκημα μπορεί να περηφανεύεται για τα «ανοιχτά», ευάερα δωμάτιά του, τα οργανικά υλικά του, το συνδυασμό ρουστίκ στοιχείων με κομμάτια του σύγχρονου ντιζάιν, τα σκαλιστά παράθυρα και τις πόρτες του από σκληρό ξύλο, την εξωτερική κουζίνα με τα πολυάριθμα κλιμακωτά λουλούδια του κήπου, τα πολύχρωμα βιτρό στα παράθυρα και το καθιστικό στο υπερυψωμένο πατάρι, ιδανικό για διαλογισμό, με την υπέροχη θέα. Tο Gulab Mahal στο όμορφο Quadrado έχει ένα είδος μαγικής δύναμης. Σε έναν κόσμο όπου ο «ιός» της ομοιομορφίας εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, αυτό το μέρος ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του και την «επιστροφή» στις αρχέγονες ανθρώπινες αξίες, ενταγμένο απόλυτα στο φυσικό αλλά και οικιστικό περιβάλλλον της περιοχής.