Κουζίνα... μικρού μήκους!

26.04.2007
Μπορεί μια μικρή κουζίνα να φιλοξενήσει τις μαγειρικές σας ανησυχίες; Οσο περιορισμένος και αν είναι ο χώρος της, μπορείτε να τη φέρετε στα μέτρα σας!

Από την Εφη Οικονομοπούλου

Εργονομία, λειτουργικότητα και υψηλή τεχνολογία συνθέτουν το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον πιο «καυτό» χώρο του σπιτιού. Εχοντας σαν αφετηρία τον τρόπο που ζείτε, τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές της κατοικίας σας και τις μαγειρικές σας συνήθειες, ο σχεδιασμός της κουζίνας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Συνθέστε μια ευέλικτη κουζίνα και καταφύγετε σε έξυπνες λύσεις, κάνοντας μικρές ή και μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Λίγα τετραγωνικά μέτρα αρκούν για να κάνουν μια κουζίνα πρακτική και λειτουργική, δίνοντας την ίδια στιγμή μια αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής.

Σχεδιάστε σωστά: Ενας λεπτομερής σχεδιασμός σε συνδυασμό με την οριοθέτηση του χώρου, τα ντουλάπια με μηχανισμούς που αξιοποιούν κάθε εκατοστό και η αποφυγή περιττών στοιχείων είναι οι αρχικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Συγκεκριμένα, στην αγορά υπάρχουν πολλοί μικροί και κομψοί νεροχύτες από διάφορα υλικά που μπορείτε να επιλέξετε και να τοποθετήσετε στο χώρο, ακόμα και να κάνετε ειδικές παραγγελίες σύμφωνα με τα τετραγωνικά του. Επίσης, οι γωνιακοί νεροχύτες είναι πρακτικοί και εκμεταλλεύονται την «άχρηστη» γωνία του πάγκου.

«Εξυπνες» λύσεις: Κατασκευάστε ντουλάπια με διαφορετικό βάθος (άλλα πιο μικρά και άλλα πιο μεγάλα), που όχι μόνο θα εξοικονομήσουν χώρο αλλά θα δώσουν και έναν πιο funky χαρακτήρα στην κουζίνα σας. Μια καλή ιδέα είναι να εντοιχίσετε τον ηλεκτρικό σας εξοπλισμό, όπως το φούρνο και το ψυγείο, και να αξιοποιήσετε τα σημεία κάτω από τις μικρές οικιακές συσκευές, τοποθετώντας αποθηκευτικά συρτάρια. Σύμφωνα με τις νέες τάσεις, ο απορροφητήρας -πέρα από το λειτουργικό του χαρακτήρα- αποτελεί σημαντικό στοιχείο διακόσμησης της κουζίνας. Τοποθετήστε έναν μικρό απορροφητήρα, αλλά με μεγάλη ισχύ όταν ο χώρος σας είναι πολύ περιορισμένος. Χρησιμοποιήστε αποθηκευτικές στήλες, ράγες για να κρεμάτε εργαλεία και σκεύη, καλάθια μεταλλικά ή ψάθινα καθώς και ντουλάπια με περιστρεφόμενους μηχανισμούς για την απόλυτη τακτοποίηση και την έξυπνη αποθήκευση όλων των μαγειρικών ειδών. Επίσης, μια πρωτότυπη κατασκευή με ανοιχτά μεταλλικά ράφια μπορεί να φιλοξενήσει πολλά από τα ογκώδη σκεύη σας, ενώ μια ανοιχτή πιατοθήκη στον τοίχο αποτελεί ιδανική επιλογή. Φτιάξτε έναν μεγάλο πάγκο που θα εκτελεί και χρέη τραπεζιού, εξοικονομώντας έτσι ωφέλιμο χώρο στη μικρή κουζίνα σας. Για ένα ακόμα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε σκαμπό ή ψηλές καρέκλες που θα τις τοποθετήσετε κατά μήκος του πάγκου. Για τους μικρούς «οικιακούς βοηθούς» καθημερινής χρήσης, όπως μίξερ, βραστήρες, καφετιέρες, τοστιέρες, η ιδανική λύση είναι να τους τοποθετήσετε μέσα σε ντουλάπια που κλείνουν με περσίδες roll top. Και μην ξεχνάτε πως για να φαίνεται η κουζίνα σας ευρύχωρη, βάψτε τους τοίχους σε ανοιχτές, φωτεινές αποχρώσεις και περιορίστε τα έντονα χρώματα στα αξεσουάρ και τα μαγειρικά σας σκεύη. Ανακαλύψτε, λοιπόν, τα μυστικά της μικρής κουζίνας και μετατρέψτε την καθημερινότητά σας σε μια μεγάλη... γευστική εμπειρία!

Κερδίστε χώρο και επωφεληθείτε από τη διπλή λειτουργία του πάγκου, που θα χρησιμοποιείται τόσο για την προπαρασκευή του φαγητού όσο και για την απόλαυσή του!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ