Γονιμοτητα

14.07.2015
Έχω αγχωθεί γιατι άκουσα ότι εαν πάσχεις απο λοιμώξεις μειώνεται η γονιμότητα σου και κάνω προσπάθεις για να μείνω έγκυος.

Καλησπέρα Θεία Λουκία! Εγω έχω κάποιες ερωτησείς-προβλήματα που χρειάζομαι την γνώμη σου. Εδώ και 2-3 χρόνια μου εμφανίζονται μύκητες κόλπου παρόλο που τους θεραπεύω, αυτο γιατί συμβαινει; Έχω αγχωθεί γιατι άκουσα ότι εαν πάσχεις απο λοιμώξεις μειώνεται η γονιμότητα σου και κάνω προσπάθεις για να μείνω έγκυος. Έχω ελεγχθεί και ευτυχώς δεν έχω κάποιο πρόβλημα αλλα για πόσο και τι μπορω να κάνω για να μην ξαναεμφανιστούν; Ποιές είναι οι πιθανότητες ενός ζευγαριού,το οποίο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και στο οποίο η γυναίκα είναι 33 ετών να μείνει έγκυος;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, θέτεις πολλά ερωτήματα μαζεμένα αλλά θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο περιεκτικά γίνεται στο περιθώριο που έχω μέσα από αυτή τη στήλη.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ξέρεις ότι οι μύκητες είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλά και πιο επίμονες γυναικολογικές μολύνσεις και μπορεί να παρουσιάζονται πολύ συχνά (ακόμη και 2-3 φορές τον χρόνο). Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά σε περιορισμένο αριθμό μέσα στον κόλπο αλλά αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα πολύ εύκολα μόλις διαταραχθεί η χημική ισορροπία του.

Η χημική ισορροπία του κόλπου τώρα, μπορεί να διαταραχθεί για διάφορους λόγους, όπως η λανθασμένη υγιεινή της μικρής περιοχής (υπερβολική ή μη επαρκής καθαριότητα), η χρήση «ειδικών» προϊόντων, τα πολύ στενά ρούχα, η λήψη αντιβιοτικών, οι φυσιολογικές αλλαγές στην ορμονική ισορροπία κατά τη διάρκεια του κύκλου, η λανθασμένη θεραπεία, ακόμα και το έντονο στρες. Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν πολύ εύκολα κι έτσι εξηγείται γιατί μπορεί να παρουσιάζεις μύκητες αρκετά συχνά.

Αν βέβαια παρουσιάζεις μύκητες πιο συχνά από 2-3 φορές τον χρόνο, θα πρέπει να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να έχεις κάποιο κρυφό πρόβλημα υγείας, όπως η αναιμία ή το αυξημένο ζάχαρο που επίσης μπορούν να προκαλέσουν επίμονους μύκητες.

Αφού εντοπίσεις λοιπόν, τι ισχύει στην περίπτωση σου, αλλάξεις συνήθειες υγιεινής αν χρειάζεται και κάνεις κάθε φορά εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία (με τα πρώτα συμπτώματα) δεν θα έχεις πρόβλημα γονιμότητας.

Από εκεί και πέρα όμως, η πιθανότητα να συλλάβεις εξαρτάται από τη συχνότητα των ερωτικών επαφών με τον σύντροφο σου και από την κατάσταση της δικής του υγείας.

Γενικότερα, ένα υγιές ζευγάρι έχει 25% πιθανότητα να συλλάβει μέσα σε έναν έμμηνο κύκλο, αν έρχεται σε ελεύθερη επαφή κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 99% αν το ζευγάρι συνεχίζει τις ελεύθερες επαφές με τον ίδιο τρόπο για ένα χρόνο.

Στο μήνυμα σου δεν μου δίνεις καμιά σχετική πληροφορία και δεν μπορώ να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα. Καταλαβαίνεις όμως ότι αν κάνεις έρωτα πιο σπάνια (π.χ. μια δυο φορές την εβδομάδα) και σε άσχετες φάσεις του κύκλου σου (εκτός ωορρηξίας) η πιθανότητα να συλλάβεις μειώνεται σημαντικά και θα πρέπει να περιμένεις πολύ περισσότερο από χρόνο για να συμβεί το θαύμα -αν συμβεί ποτέ.

Άρα αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να συλλάβεις θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι κάνεις σεξ αρκετά συχνά -μέρα παρά μέρα θεωρείται το ιδανικό για την ιδανική ποσότητα και πυκνότητα του σπέρματος- και ιδιαίτερα μέσα στην εβδομάδα κατά την οποία υπολογίζεις την ωορρηξία σου.