Γιαγια περίεργη

02.07.2015
Μιλάει και φέρεται πολύ άσχημα στο παιδί όταν λείπουν οι γονείς του. Δεν το χτυπάει ποτέ αλλά του μιλάει υποτιμητικά και το βρίζει

Θεία Λουκία γειά σου. Η πεθερά μου συχνά κρατάει το τετράχρονο κοριτσάκι της κόρης της η οποία μένει σε άλλη πόλη και εργάζεται και γι αυτό της το αφήνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να το φυλάει. Εκείνη όμως μιλάει και φέρεται πολύ άσχημα στο παιδί όταν λείπουν οι γονείς του. Δεν το χτυπάει ποτέ αλλά του μιλάει υποτιμητικά και το βρίζει κυριολεκτικά όλη την ημέρα, του τύπου, είσαι βλαμμένο, ηλίθιο, χαζό θα σε πατήσω κάτω και τέτοια. Εγώ μένω απο πάνω και επειδή το λυπάμαι πολλές φορές το κρατάω εγώ, αλλα δεν μπορώ και συνέχεια γιατι έχω και τις δικές μου δουλειές. Τι να κάνω δεν ξερώ, να μιλήσω στη μητέρα του, η οποία δεν ξέρει τίποτα απο αυτά, δεν θέλω για να μη βρεθώ μπλεγμένη. Απο την άλλη έχω πει στην πεθερά μου ότι δεν είναι σωστό να του φέρεται έτσι και αν δεν το μπορεί να πει της κόρης της ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να το κρατάει γιατι είναι μιας ηλικίας και δεν έχει υπομονή με τα παιδιά. Εκείνη όμως απαντάει ότι έτσι είναι με τα παιδιά, θα τους φωνάξεις και λίγο. Τι να κάνω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να μιλήσεις με τον άντρα σου για τους προβληματισμούς σου ώστε να καταλάβεις πώς το βλέπει εκείνος κι αν συμφωνεί μαζί σου. Βλέπεις το θέμα της ανατροφής των παιδιών είναι ιδιαίτερα φορτισμένο κι αυτό γιατί σχετίζεται με τα προσωπικά μας βιώματα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους γονείς μας.

Αν λοιπόν ο άντρας σου έχει κι εκείνος τις επιφυλάξεις του για τη συμπεριφορά της μητέρας του απέναντι στα παιδιά, τότε θα μπορέσει να σου προσφέρει τη στήριξη που χρειάζεσαι για να μιλήσεις στη συνέχεια στην αδελφή του -πάντα με διακριτικότητα εννοείται.

Αν όμως ο άντρας σου θεωρεί τη μητέρα του μεγάλη παιδαγωγό που όμοια της δεν υπάρχει στον κόσμο, τότε η όποια παρέμβαση σου θα εκληφθεί ως προσβολή και θα δημιουργήσει αλυσίδα παρεξηγήσεων μέσα στην οικογένεια.

Ούτως ή άλλως, μια τέτοια συζήτηση είναι καλό να γίνει μεταξύ σας, γιατί απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν έχετε δικά σας παιδιά με τον άντρα σου και καλό θα ήταν να συζητήσετε προκαταβολικά το θέμα της ανατροφής για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν αποφασίσεις να μιλήσεις σε κάποιον μετά τον άντρα σου, καλύτερα να μιλήσεις στην κουνιάδα σου κι όχι στην πεθερά σου. Γιατί αν η μητέρα του παιδιού είναι ενήμερη της κατάστασης και δεν έχει πρόβλημα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να γίνεις η «παράξενη» της ιστορίας που εμφανίστηκε ξαφνικά για να τους βάλει φιτιλιές. Αν βέβαια, δεν είναι ενήμερη της κατάστασης και δεν εγκρίνει τη συμπεριφορά της γιαγιάς, τότε θα πρέπει να σου αναγνωρίσει ότι της έχεις κάνει μια πολύτιμη χάρη.