Αυξημένη πρωτεΐνη C

23.06.2015
Τι είναι αυτή η πρωτεΐνη και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μου; Μήπως θα πρέπει να σταματήσω τα χάπια;

Γεια σου θεία Λουκία!! Σχετικά πρόσφατα έκανα εξετάσεις επειδή έπαιρνα αντισυλληπτικά για αρκετά χρόνια. Οι εξετάσεις μου ήταν μια χαρά εκτός από το γεγονός ότι έχω λίγα αυξημένα ανδρογόνα (επειδή έχω πολυκυστικές ωοθήκες) αλλά και αυξημένη πρωτεΐνη C (στο 174). Τι είναι αυτή η πρωτεΐνη και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μου; Μήπως θα πρέπει να σταματήσω τα χάπια; Ρώτησα τη γυναικολόγο και μου είπε να απευθυνθώ σε παθολόγο αλλά δεν έχω χρήματα για να πάω μόνο για αυτό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ηλέκτρα μου, η πρωτεΐνη C σχετίζεται με την πήξη του αίματος. Το επικίνδυνο είναι να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δημιουργεί προδιάθεση για θρόμβους. Όταν τα επίπεδα της είναι αυξημένα μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για αιμορραγίες κάτω από κάποιες συνθήκες, αλλά γενικότερα δεν θεωρείται πρόβλημα.

Τώρα, στην περίπτωση σου μάλλον το αποτέλεσμα των εξετάσεων επηρεάστηκε από τα αντισυλληπτικά, τα οποία όντως μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης C. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος για να τα σταματήσεις. Άλλωστε, αν υπήρχε λόγος να τα σταματήσεις, θα σου το έλεγε η γυναικολόγος σου.

Βέβαια, μου κάνει εντύπωση που σου είπε ν' απευθυνθείς σε παθολόγο, αφού εκείνη λογικά γνωρίζει την επίδραση των αντισυλληπτικών στην παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης, αλλά δεν πιστεύω ότι αξίζει να τον επισκεφτείς μόνο γι' αυτόν τον σκοπό, εφόσον δεν αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.