Ο πατέρας μου έχει γκόμενα

15.06.2015
Του είχα από μικρή τόση αδυναμία όσο σε κανέναν άλλον και τώρα τον έχω σιχαθεί.

Γεια σου θεία Λουκία! Το ξέρω ότι το πρόβλημά μου δεν είναι το πιο σοβαρό, αλλά δεν ξέρω ακριβώς πως να το διαχειριστώ. Πριν αρκετούς μήνες, μην πω και χρόνο, είχα δει τυχαία ένα ύποπτο μήνυμα (του στυλ καλό απόγευμα μάτια μου) στο κινητό του πατέρα μου σε μια που ήξερα ονομαστικά και φατσικά ποια ήταν γιατί την είχε γνωρίσει μέσω μιας συνάντησης που είχε γίνει με παλιούς του γνωστούς. Την έχει γνωρίσει και η μαμά μου να τονίσω. Από εκείνη τη στιγμή, είχα στο νου μου να παρατηρώ και άλλες παράξενες κινήσεις. Όντως, κάθε φορά που περνούσα και έριχνα κλεφτές ματιές στο facebook όταν το είχε ανοιχτό, μιλούσε με αυτή. Πέρασε λοιπόν αρκετός καιρός και χθες βρήκα κάτι μηνύματα που επιβεβαίωσαν τις υποψίες μου. Όντως αυτή η (μην τη χαρακτηρίσω) έχει μπει ανάμεσα στους γονείς μου. Εντωμεταξύ η μαμά μου η καημένη είναι η καλύτερη. Ούτε να του ζητήσει να βγει έξω, ούτε να του ζητήσει λεφτά, ούτε να του πει να κάνει καμια δουλειά, τίποτα. Πασας είναι. Του είχα από μικρή τόση αδυναμία όσο σε κανέναν άλλον και τώρα τον έχω σιχαθεί. Θέλω να τον κάνω να νιώσει πάρα πολύ άσχημα και να του το πω μες στη μούρη να δω τι θα κάνει αλλά δεν είμαι σίγουρη. Ξέχασα να σου πω ότι είμαι 22 και μπορώ άνετα να του θίξω το θέμα. Σε παρακαλώ, βοήθησε με θεία μου και σε ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ρένια μου, καταλαβαίνω την αναστάτωση και την απογοήτευση σου, όπως καταλαβαίνω και τη διάθεση σου να υπερασπιστείς ενστικτωδώς τη μητέρα σου απέναντι στην «αδικία» που υφίσταται από τον πατέρα σου, αφού είναι φυσικό να ταυτίζεσαι μαζί της ως ένα βαθμό και να εισπράττεις προσωπικά την προδοσία του.

Ωστόσο, η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να ανακατευτείς σ’ αυτή την ιστορία, όπως δεν θα ήθελες να ανακατευτούν οι δικοί σου στα δικά σου προσωπικά θέματα και να σου υποδεικνύουν πώς να ζήσεις τη ζωή σου.

Προφανώς ο πατέρας σου γνωρίζει ότι είναι λάθος να διατηρεί παράλληλη σχέση και εξίσου προφανώς νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Ταυτόχρονα όμως για λόγους που δεν μπορείς να γνωρίζεις, θέλει να πάρει επιβεβαίωση και να νιώσει πως παραμένει ερωτεύσιμος παρά τα χρόνια που περνάνε κι αυτή η ανάγκη του είναι πιο ισχυρή από τους ηθικούς του φραγμούς. Συνεπώς, το να τον «κάνεις σκουπίδι» δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί της ουσίας, εκτός ίσως από τον οδηγήσει να κρύβεται καλύτερα από σένα. Με άλλα λόγια, δεν θα προσφέρει κάτι στην όλη κατάσταση.

Επίσης, είναι σαφές ότι η σχέση των γονιών σου μεταξύ τους δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο μπορεί να νόμιζες μέχρι πρόσφατα και δεν αποκλείεται αυτή να μην είναι η πρώτη φορά που ο πατέρας σου ξενοκοιτάει. Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα σου γνωρίζει ότι η σχέση της μαζί του μπάζει νερά και παρόλα αυτά έχει αποφασίσει ότι θα μένει κοντά του και θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της όπως πιστεύει εκείνη καλύτερα. Δηλαδή, οι δυο τους έχουν βρει μια ιδιότυπη ισορροπία, όπου και οι δύο ουσιαστικά υποκρίνονται ότι «δεν τρέχει τίποτα κι όλα καλά», γιατί αυτό τους βολεύει καλύτερα από το να βάλουν τα πράγματα κάτω και να κάνουν τα ξεκαθαρίσματα που χρειάζονται προκειμένου να εξυγιάνουν τη σχέση τους ή να πάρει ο καθένας τον δρόμο του.

Αν εσύ παρέμβεις αυτή τη στιγμή θα διαταράξεις αυτή την ισορροπία, θα τους αναγκάσεις να αντιδράσουν άτσαλα και θα δημιουργήσεις καταστάσεις που μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν με εποικοδομητικό τρόπο. Έτσι θα δημιουργήσεις μια μεγάλη αναστάτωση χωρίς να προσφέρεις κάτι στην οικογένεια σου, απλά και μόνο για να εκφράσεις την απογοήτευση σου.

Πολύ καλύτερα θα ήταν να κρατήσεις τη γνώμη σου για τον εαυτό σου και να εκφραστείς μόνο αν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή και σου ζητήσουν τη γνώμη σου.

Για την ώρα, χρησιμοποίησε αυτή την εμπειρία σαν αφορμή για να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και το τι ζητάς εσύ από μια σχέση κι έναν άντρα αλλά και για να αναλύσεις από μια πιο ψύχραιμη και ώριμη σκοπιά τη σχέση των γονιών σου μεταξύ τους ώστε να δεις τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά αν ήσουν στη θέση τους.

Τέλος, όπου κι αν καταλήξεις να θυμάσαι ότι οι γονείς σου παραμένουν ένα αντρόγυνο με τη δική του ταυτότητα η οποία ξεπερνάει τη γονεϊκή τους ιδιότητα και είναι καθαρά δική τους υπόθεση.

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις μέσα σου και να σταθείς καλύτερα στα δικά σου πόδια τόσο αν βρίσκεσαι ήδη σε μια σχέση ή αν πρόκειται ν’ αποκτήσεις στο απώτερο μέλλον. Οι γονείς σου δεν μπορούν ν’ αλλάξουν για να ταιριάξουν στα πρότυπα που είχες σχηματίσει εσύ για εκείνους μεγαλώνοντας. Όμως εσύ μπορείς να καταλάβεις τι στ’ αλήθεια συνέβαινε μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια και να διαμορφώσεις τον εαυτό σου με βάση το πώς θέλεις να είσαι και πώς θέλεις να ζήσεις τη δική σου ζωή. Εκεί είναι κι όλο το ζουμί.