Πιεστικη αδερφη

17.02.2015
Σκεφτηκαμε να παμε ενα ταξιδι να γιορτασουμε τους 4 μηνες. Το προβλημα ειναι οτι η αδερφη μου εχει διοργανωσει παρτυ γενεθλιων για τον 3χρονο γιο της και με πιεζει να παω.

Γεια σου θεια Λουκια. Συγχαρητηρια για τη στηλη σου. Ειμαι 35 χρονων κι εχω μια σχεση τους τελευταιους 4 μηνες μετα απο πολυ καιρο μοναξιας. Περναμε τελεια και τον τελευταιο μηνα μενουμε ουσιαστικα μαζι. Αυτο το ΣΚ σκεφτηκαμε να παμε ενα ταξιδι να γιορτασουμε τους 4 μηνες. Το προβλημα ειναι οτι η αδερφη μου εχει διοργανωσει παρτυ γενεθλιων για τον 3χρονο γιο της και με πιεζει να παω. Μενει δυο ωρες μακρια με το αμαξι και το παρτυ θα ειναι φουλ στα πιτσιρικια που θα ουρλιαζουν. Της ειπα τα σχεδια μου κι οτι δε θα παω κι αντεδρασε πολυ ασχημα. Μου ειπε οτι εκανε τοσα εξοδα και υπολογιζε σε μενα. Μου κοπανησε το τηλεφωνο κλαιγοντας. Ειναι εγκυος στο τριτο της παιδι κι απο τωρα αναρωτιεμαι πως θα ανταπεξελθω τρια γενεθλια τη χρονια. Τα ανηψια μου δεν ειναι τα πιο ευκολα παιδια. Διαολακια θα ελεγα. Στενοχωρηθηκα για την αντιδραση της αλλα απο την αλλη εχω και τη δικη μου ζωη. Πρεπει να βαζω την ευτυχια μου κατω απο την ευτυχια των αλλων; Εκεινη θα εκανε το ιδιο; Σ ευχαριστω εκ των προτερων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Γιώργο μου, το θέμα των παιδικών γενεθλίων δεν είναι θέμα ουσίας. Η ουσία του θέματος σου βρίσκεται στη συναισθηματική εκμετάλλευση από τη μεριά της αδελφής σου και στην πάλη επικράτησης έναντι της συντρόφου σου, την οποία είναι σαφές ότι ήδη βλέπει ως αντίζηλο στη διεκδίκηση της αγάπης και της προσοχής σου.

Δεν χρειάζεται να επεκταθώ για το πόσο ανώριμη είναι αυτή η συμπεριφορά από την πλευρά της. Προφανώς γνωρίζει την αδυναμία που της έχεις και ποντάρει στην κατάσταση της εγκυμοσύνης της για να εκμαιεύσει από σένα την αφοσίωση σου προκειμένου να επιβεβαιωθεί, αγνοώντας εντελώς τα δικά σου συναισθήματα και τις δικές σου ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν καλείσαι να βάλεις τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους, να θέσεις όρια στην αδελφή σου και να προστατεύσεις τη σχέση σου, η οποία απ' ότι καταλαβαίνω έχει σοβαρές πιθανότητες να εξελιχθεί σε μια σχέση ζωής. Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να φαίνεται ασήμαντο, αλλά μην αμφιβάλλεις ότι αποτελεί ουσιαστικά κήρυξη πολέμου απέναντι στην –ανύποπτη- σύντροφο σου, του τύπου "ή αυτή ή εγώ". Εννοείται ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει τερματιστεί πριν οδηγήσει σε μια σειρά από οικογενειακά δράματα που απειλούν να δηλητηριάσουν και τη σχέση σου.

Πρακτικά μιλώντας τώρα, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο 3χρονος ανιψιός σου δεν πρόκειται να προσέξει καν αν θα είσαι παρών ή όχι στο πάρτυ του, όπως και ότι θα χαρεί ιδιαίτερα αν απλά του κάνεις ένα λαχταριστό δώρο πριν ή μετά από αυτό. Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ με ποιο τρόπο η αδελφή σου "υπολόγιζε σε σένα" και γιατί θα πρέπει να σε επηρεάζει το γεγονός ότι αποφάσισε να κάνει τόσο μεγάλα έξοδα. Είναι σαφές ότι τα όποια έξοδα δεν τα κάνει για εντυπωσιάσει εσένα αλλά άλλους ανθρώπους.

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμιά λογική βάση στα επιχειρήματα της και μπορείς άνετα να την αντικρούσεις λέγοντας της ότι λυπάσαι για την αρνητική συγκυρία, αλλά αυτή τη φορά δεν θα μπορέσεις να της κάνεις το χατίρι –αφού η παρουσία σου στο παιδικό πάρτυ δεδομένου ότι δεν έχεις παιδιά είναι χατίρι κι όχι υποχρέωση σου- όπως και ότι περιμένεις από εκείνη να χαρεί για εσένα και για τις εξελίξεις στην προσωπική σου ζωή.

Επίσης από πρακτική άποψη, μπορείς να συνδυάσεις κάπως την εκδρομή σας ώστε να πεταχτείς ενώ θα είσαστε καθοδόν στην αναχώρηση ή την επιστροφή για παραδώσεις αυτοπροσώπως το δώρο του ανιψιού σου μαζί με τη σύντροφο σου.

Ταυτόχρονα, οφείλεις να εξηγήσεις την κατάσταση στη σύντροφο σου λέγοντας της ότι η αδελφή σου έχει χάσει λίγο τον εαυτό της εξαιτίας της εγκυμοσύνης και γίνεται παράλογη καμιά φορά και θα ήθελες να σε στηρίξει στην επιχείρηση της παράδοσης του δώρου στον ανιψιό.

Έτσι θα της κάνεις σαφές ότι είσαστε στο ίδιο στρατόπεδο κι ότι υπολογίζεις στην συμπαράσταση της. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο θα κάνεις ξεκάθαρο στην αδελφή σου ότι θα πρέπει στο εξής να θεωρεί εσένα και τη σύντροφο σας ως ένα αδιάσπαστο μέτωπο και ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να το πάρει απόφαση.

Φυσικά, δεν μπορείς να επιβάλεις στην αδελφή σου να συμπαθήσει τη σύντροφο σου ή το αντίθετο, όμως μπορείς να της βάλεις όρια και να απαιτήσεις με τον τρόπο σου να τα τηρεί και να σέβεται τους κανόνες της ευγένειας και της λογικής.

Όσο για την απέχθεια σου για τα παιδικά πάρτυ, καλό θα ήταν να κρατάς μικρό καλάθι και να αρχίσεις να κάνεις την κριτική σου αφού αποκτήσεις τα δικά σου παιδιά και θελήσεις να γιορτάσεις τα γενέθλια τους.