Ενώπιον Θεών Και Ανθρώπων

16.11.2010
Ένα μοναστήρι στα βουνά της βόρειας Αφρικής τη δεκαετία του ’90. Οκτώ χριστιανοί καλόγεροι από τη Γαλλία, ζουν σε αρμονία με τους αδελφούς τους μουσουλμάνους. Όταν ένα συνεργείο από ξένους εργάτες σφαγιάζεται από μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών, ο φόβος κυριεύει την περιοχή.

Μια από τις πιο ωραίες ταινίες που είδαμε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών έρχεται από την Γαλλία και, όπως ακριβώς και ο προτελευταίος γαλλικός Χρυσός Φοίνικας (το «Κάτω από τον ήλιο του σατανά» του Μορίς Πιαλά), σκιαγραφεί την ζωή και τα αγωνιώδη διλήμματα μιας κοινότητας μοναχών. Ο λόγος για το "Des Hommes et des Dieux" του Ξαβιέ Μποβουά. Ακόμα κι αν ο Ξαβιέ Μποβουά δεν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί των βραβείων, ήταν αδύνατον να φύγει με άδεια τα χέρια για μια κινηματογραφική πρόταση τόσο πυκνή, γυρισμένη με σπάνια φαντασία και ακρίβεια. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους και απέσπασε το Μέγα Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες.

Εμπνευσμένος από ένα πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα την δεκαετία του 90, ο Μποβουά τοποθετεί τους μοναχούς του στην καρδιά μιας πρώην γαλλικής αποικίας της Αφρικής. Σε αρμονική συνύπαρξη με τη μουσουλμανική κοινωνία επί σειρά ετών, το μοναστήρι θα γίνει αναπόφευκτα πιθανός στόχος μια σειράς εξτρεμιστικών δράσεων. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι μοναχοί; Με ποια πνευματική πυξίδα να τους καθοδηγήσει ο εκλεγμένος ηγέτης τους, Κριστιάν; Ποιος είναι, τέλος πάντων, ο ρόλος ενός μοναχού σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο;

Ο Μποβουά, ενώ σέβεται απόλυτα τις ιστορικές / πολιτικές παραμέτρους της σύγκρουσης που θίγει, δίνει ταυτόχρονα μια διάσταση άχρονη και οικουμενική σε αυτή την πάλη των μοναχών με θεούς και ανθρώπους. Με την βοήθεια των 8 υπέροχων ηθοποιών του (μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Λαμπέρ Γουιλσόν και Μισέλ Λονσντέιλ), καταφέρνει να φτάσει στον πυρήνα της αγωνίας τους και να μας κάνει να τη μοιραστούμε μαζί τους. Μια αυθεντική στιγμή αισθητικής συγκίνησης.

Κωνσταντίνος Σαμαράς