STANDARD OPERATING PROCEDURE TOY ΕΡΟΛ ΜΟΡΙΣ

24.11.2008
Ενας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της εποχής μας ανοίγει τις πόρτες των φυλακών Αμπού Γκράιμπ αποκαλύπτοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και επσημαίνοντας δύο τρία πράγματα που δεν ξέραμε για την ανθρώπινη άγνοια

2008 / DVD, περιοχή 1, Widescreen (2.40:1), Sony

Ενα χρόνο μετά την εισβολή στη Βαγδάτη από τον αμερικανικό στρατό, ο πλανήτης σείστηκε από το σκάνδαλο των φυλακών Αμπού Γκράιμπ: Φωτογραφίες με Αμερικανούς στρατιώτες/δεσμοφύλακες να ξεφτιλίζουν και να βασανίζουν σαδιστικά γυμνούς, σκελετωμένους Ιρακινούς κρατουμένους έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Ερολ Μόρις (Οσκαρ για την «Ομίχλη Του Πολέμου») παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να μας βάλει πίσω από τις κλειστές πόρτες του κολαστηρίου και μέσα στο μυαλό των Αμερικανών στρατιωτών που πήραν μέρος σ' αυτό το ωμό παιχνίδι εκφυλισμού κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δύο χρόνια έρευνας, ενδελεχείς (και σε πολλές περιπτώσεις πληρωμένες) συνεντεύξεις με τους εμπλεκόμενους δεσμοφύλακες, αλλά και στρατονόμους που κλήθηκαν να βγάλουν το πόρισμα της υπόθεσης, κατέληξαν σ' ένα σχέδιο σεναρίου ενάμιση εκατομμυρίου λέξεων και εκατοντάδων αποτρόπαιων φωτογραφιών. Ο Μόρις επέμεινε στη λεπτομέρεια, εστίασε στους παίκτες αυτής της σοκαριστικής τραγωδίας και παρουσίασε τη μεγάλη αλήθεια του πολέμου: όταν δημιουργείς 19χρονους μηχανισμούς θανάτου, σοκάρεσαι μετά από τη μη ανθρωπιά τους. Μόνο που, στους δυσχερείς καιρούς μας αυτή η παρατήρηση, φαντάζει τουλάχιστον ελλιπής. Εκτός από μία συγκεκριμένη επιθεωρήτρια που ξεμπροστιάζεται για το ότι επιμελώς αγνόησε τα γεγονότα, ο Μόρις αποτυγχάνει να πάει σε βάθος, να ερευνήσει την ανώτερη στρατιωτική διαφθορά και, κυρίως, την πολύ συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη. Γενικότητες, αοριστίες και αφορισμοί. Κατηγορούν μεν την κυβέρνηση Μπους αλλά δεν ονοματίζουν, όπως θα άξιζε, τον κάθε κρίκο της αλυσίδας εξουσίας που οδήγησε στα εγκλήματα πολέμου.

DVD EXTRAS
Εκτός από αγγλικούς υπότιτλους, οποιαδήποτε υποψία πρόσθετων υλικών λάμπει δια της απουσίας της.

ΠΟΛΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ