ΧΡΥΣΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ 1

06.11.2008
Ενα DVD με δέκα ελληνικέΣ ταινίες μικρού μήκους που φιλοδοξεί να φέρει -επιτέλους -την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου στο σαλόνι του σπιτιού σου

DVD, PERIOXH 2, T-SHORT

Για όσους δεν τη γνωρίζουν, η T-Short είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που, από το 2000 όπου ιδρύθηκε (από τον σκηνοθέτη Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη), ασχολείται αποκλειστικά και με περισσό ενδιαφέρον με την ελληνική ταινία μικρού μήκους. Οι δράσεις της -εκτός από τη μοναδική διαδικτυακή βάση δεδομένων για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους- επεκτείνονται τόσο στην προώθηση, τη διανομή και την παραγωγή αλλά κυρίως στην προσπάθεια πρόκλησης ενδιαφέροντος για ένα κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας που, για χρόνια, αφορούσε μόνο όσους ανέβαιναν κάθε Σεπτέμβριο στη Δράμα (και ίσως ούτε κι αυτούς!).

Στην πρώτη της DVD κυκλοφορία, η T-Short συγκεντρώνει 10 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το 1961 μέχρι το 1994, αφήνοντας μερικά (άλλοτε σπουδαία, άλλοτε απλώς ιστορικά αλλά πάντοτε ενδιαφέροντα) λεπτά να διασχίσουν μέσα από τις δεκαετίες οτιδήποτε μπορεί να ορίζει την ελληνική πραγματικότητα. Η απλή παράθεση των ονομάτων που υπογράφουν τις ταινίες θα αρκούσε για να δώσει το στίγμα της προσπάθειας, ειδικά όταν ανάμεσα σε αυτά μπορεί κανείς να συναντήσει αυτά της Τόνιας Μαρκετάκη (με το αριστουργηματικό «Ο Γιάννης Και Ο Δρόμος» του 1967-φωτό) και της Φρίντα Λιάπα (με το κλασικό πλέον «Απεταξάμην» του 1980). Τη συλλογή συμπληρώνουν το απαγορευμένο στην εποχή του «Τα Ματόκλαδα Σου Λάμπουν» του Κώστα Φέρρη (1961), το «Οι Περιπτώσεις Του Οχι» των Δημήτρη Αυγερινού και Λάκη Παπαστάθη (1965), το «Μήδεια 70» του Μιχάλη Παπανικολάου (1967), τα «Γράμματα Από Την Αμερική» του Λάκη Παπαστάθη (1972), το «Μοναστηράκι» της Γκάις Αγγελή (1976), το «Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1976), το «Καρβουνιάρηδες» της Αλίντα Δημητρίου (1977) και ο «Νυμφίος» του Αχιλλέα Κυριακίδη (1994).

DVD EXTRAS
Κάθε μία από τις 10 ταινίες συνοδεύεται από συνεντεύξεις των δημιουργών, εκτός φυσικά από τις ταινίες της Μαρκετάκη και της Λιάππα στις οποίες είναι αφιερωμένη και ολόκληρη η κυκλοφορία. Το DVD μπορεί να το προμηθευτεί κανείς σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία ή από το e-shop της T-Short στο www.t-short.gr.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΑΝΑΚΗΣ