VALERIE AND HER WEEK OF WONDERS TOY ΓΙΑΡΟΜΙΛ ΓΙΡΕΣ

05.11.2008
Να μια ταινία που χωράει όσες ακριβώς ερμηνείες επιθυμείτε να της δώσετε: επηρεασμένη από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», το αιματηρό φολκλόρ της Τρανσυλβανίας και το σουρεαλιστικό φιλελευθερισμό του τσέχικου Νέου Κύματος, το «Valerie And Her Week Of Wonders» μοιάζει με θρίαμβο της αυτόματης γραφής, ενώ στην ουσία παραμένει απροσδόκητα πιστό στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βιτεσλάβ Νεζβάλ

VΑLΕRΙΕ Α TYDEN DIVU / 1970, ΠΕΡΙΟΧΗ 2, FULL FRAME (1:33.1), SECOND RUΝ

Με αφετηρία το πρώτο αίμα (δηλαδή την έμμηνο ρήση), η Αλίκη (δηλαδή η Βάλερι) περνάει από την άλλη πλευρά του καθρέφτη και βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μια στρατιά τεράτων (από βαμπίρ μέχρι επισκόπους!) που λιμπίζονται τη ματωμένη παρθενιά της. Ο Γιαρομίλ Γίρες ασπάζεται τη διεστραμμένη αθωότητα του Λιούις Κάρολ, σκηνοθετώντας μια ιστορία γεμάτη σεξ, θρησκεία και υπαρξιακό τρόμο τυλιγμένο με παρθενικές ροζ κορδελίτσες. Το σενάριο -που σημειωτέον πάσχει από επεκτατικές διαθέσεις και ξεχειλώνει συνεχώς, περικλείοντας μέσα του αμέτρητες σαγηνευτικές απιθανότητες- δεν έχει πραγματική σημασία. Η Βάλερι αποτελεί περισσότερο εμπειρία παρά ταινία, αλλάζοντας μορφή εξίσου συχνά με τους μαγεμένους πρωταγωνιστές της: από γοτθική ιστορία τρόμου μεταμορφώνεται σε σουρεαλιστικό παραμύθι, κι από σεξουαλική αλληγορία με αλάνθαστες τάσεις exploitation (η πρωταγωνίστρια είναι μια 13χρονη Λολίτα) σε σάτιρα ηθών που οδεύει με σταθερά βήματα προς τον αφορισμό. Κάνεις δεν γλιτώνει από το κοφτερό μάτι του Γίρες: η οικογενειακή ευτυχία διαθέτει αιμομικτική αμφισημία (ο αδερφός της Βάλερι είναι ταυτόχρονα και αγαπητικός της) ενώ η θρησκευτική εξουσία πάσχει από παιδεραστική λαγνεία (ο επίσκοπος αποπειράται να τη βιάσει). Οπως και να χει το πράγμα, η αιθέρια Βάλερι θα σας κλέψει την ψυχή (με το γάντι!) όπως έκλεψε και τη δική του, αφού κάνεις δεν θα μπορούσε να σκηνοθετήσει μια τέτοια ταινία αν δεν είχε κάνει πρώτα συμφωνία με το διάβολο.

DVD EXTRAS
Γαργαλιστική συνέντευξη με την πρωταγωνίστρια, εξαιρετική επεξεργασία εικόνας, φρέσκια εισαγωγή από τον ιστορικό Μάικλ Μπρουκ, κατατοπιστικότατο βιβλιαράκι και βελτιωμένοι αγγλικοί υπότιτλοι. Σκέτος πειρασμός δηλαδή!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ