Boy A

04.11.2008
Δεν τον λένε Τζακ. Ετσι τον βάφτισε το νομικό αναμορφωτικό σύστημα που τον έκρινε έτοιμο επανένταξης, μετά από 15 χρόνια φυλακής. Το πραγματικό του όνομα είναι Ερικ και στα 8 του χρόνια ακολούθησε τον μοναδικό φίλο του από το σχολείο σε μια αποτρόπαια πράξη.

Δεν τον λένε Τζακ. Ετσι τον βάφτισε το νομικό αναμορφωτικό σύστημα που τον έκρινε έτοιμο επανένταξης, μετά από 15 χρόνια φυλακής. Το πραγματικό του όνομα είναι Ερικ και στα 8 του χρόνια ακολούθησε τον μοναδικό φίλο του από το σχολείο σε μια αποτρόπαια πράξη. Στα 24 του, δόθηκε στον «Τζακ» νέα ταυτότητα και νέα ζωή. Ο μικρός Ερικ, όμως, ξέρει ότι δε θα έχει ποτέ μια νέα ευκαιρία. Ο τρόμος δεν θα άφηνε ποτέ μια κοινωνία να τον συγχωρέσει, η αλήθεια θα συνεχίζει να τον στοιχειώνει, οι τύψεις δε θα του επιτρέψουν ποτέ να γίνει άντρας. Παρά τη βίαιη ενηλικίωση παραμένει «Βoy Α» - ένα στιγματισμένο από τις εφημερίδες, χαμένο αγόρι.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Τρίγκελ, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία του από την αληθινή απαγωγή ενός παιδιού που συνέλαβαν οι κάμερες βρετανικού πολυκαταστήματος να παρασύρεται από δύο 10χρονα αγόρια. Ο Κρόλεϊ όμως δεν ενδιαφέρεται για εύκολες σκανδαλοθηρίες. Με μια ποιητική χρήση της κάμερας, βουτά στον λαβωμένο παιδικό ψυχισμό και, ακροβατώντας σε τεντωμένο ηθικό σκοινί, ανασύρει τρυφερότητα, απόγνωση, βία, κάθαρση. Ανθρώπινο σινεμά βουβών εντάσεων μ έναν πρωταγωνιστή που συγκινεί με τον αβίαστο, «αγορίστικο» νατουραλισμό της ερμηνείας του.

Πόλυ Λυκούργου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ