Τα Μάπετς Καταζητούνται

07.03.2014
Ο Κέρμιτ και η υπόλοιπη τρελοπαρέα των Μάπετ ετοιμάζονται για μία τουρνέ στην Ευρώπη που θα απογειώσει τη δημοφιλία τους, προτού βρεθούν μπλεγμένοι στον ιστό μιας καλοστημένης απάτης. Μιούζικαλ και κωμική περιπέτεια συνδυάζονται με περίσσιο αυτοσαρκασμό, σινεφίλ αναφορές κι ένα… φεστιβάλ καμέο εμφανίσεων, στο απλώς καλοδεχούμενο σίκουελ της επιτυχημένης ταινίας του 2011, η οποία αναβίωσε ένα από τα διασημότερα τηλεοπτικά σόου των ‘70s και ‘80s.

Αφού κατάφεραν να γλιτώσουν το σπιτικό τους από την κατεδάφιση, να συστηθούν στο νεαρό κοινό που πιθανότατα αγνοούσε την ύπαρξή τους και να ξαναγίνουν οι φίρμες που ήταν κάποτε για τους «παλιούς», τα Muppets ετοιμάζονται για μία πανευρωπαϊκή τουρνέ που θα απογειώσει τη δημοφιλία τους. Η απίστευτη ομοιότητα, όμως, του Κέρμιτ με τον Κόνσταντιν, τον «πιο επικίνδυνο βάτραχο του κόσμου», μπλέκει τα συμπαθή Μάπετ σε μία από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία.

Κάπως έτσι, ο Κέρμιτ, η Μις Πίγκι και η υπόλοιπη τρελοπαρέα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον Ντόμινικ Μπάντγκαϊ (Ρίκι Τζερβέις) που τους φουσκώνει τα μυαλά για να τους παγιδέψει, τη Νάντια (Τίνα Φέι), μία σκληροτράχηλη Ρωσίδα δεσμοφύλακα των γκούλαγκ (!) της Σιβηρίας, αλλά και τον Ζαν-Πιερ Ναπολεόν (Τάι Μπαρέλ), τον ερευνητή της Ιντερπόλ που διακρίνεται μονάχα στο να παραβγαίνει τον Αμερικανό (Μάπετ) συνάδελφο από το FBI, τον Σαμ τον Αετό.

Από την πρώτη κιόλας σκηνή του σίκουελ της ταινίας του 2011 («The Muppets») που σκηνοθετεί και πάλι ο τηλεοπτικός Τζέιμς Μπόμπιν, οι λατρευτές μαριονέτες παίρνουν ακάθεκτες το δρόμο του αυτοαναφορικού τους χιούμορ γκρεμίζοντας, ως συνήθως, τον λεγόμενο τέταρτο τοίχο που τις χωρίζει από το θεατή.

Ακόμα και οι ίδιες, λοιπόν, δε χάνουν ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν από νωρίς πως στόχος τους είναι να παραδώσουν ακόμα μία ταινία αντάξια του ονόματός τους, η οποία να διαψεύδει τον κανόνα που θέλει τα σίκουελ να υπολείπονται των αρχικών φιλμ.

Για το λόγο αυτό, οι αγαπημένες δημιουργίες του θρυλικού τηλεοπτικού σόου του Τζιμ Χένσον μπαίνουν στις στροφές τις ταινίας κρατώντας σταθερά πατημένο το γκάζι της υπερβολής. Έτσι, προκύπτουν αρκετά διασκεδαστικά ευτράπελα, στα οποία συνήθως πρωταγωνιστούν μερικά από τα πλέον αβανταδόρικα δίδυμα χαρακτήρων τούτου του κωμικού μιούζικαλ που συνδυάζει τα απανωτά γκαγκ με τα περιπετειώδη στοιχεία μιας ταινίας καταδίωξης.

Πέραν του κλασσικού δίπολου Κέρμιτ και Μις Πίγκι, ξεχωρίζουν ακόμα εκείνα του διάσημου βατράχου με την Τίνα Φέι, του Σαμ του Αετού με τον Τάι Μπαρέλ, καθώς επίσης του Κονσταντίν με τον υποτακτικό του, Ρίκι Ζερβέ.

Η συνύπαρξη ηθοποιών και Μάπετ λειτουργεί και πάλι ικανοποιητικά, μιας και οι Ζερβέ, Φέι και Μπαρέλ το καταδιασκεδάζουν αφήνοντας το κωμικό ταλέντο τους να μπλεχτεί με τον παλαβιάρικο κόσμο των μαριονετών. Πέραν των τριών ηθοποιών, βέβαια, εκτυλίσσεται το καθιερωμένο φεστιβάλ... καμέο εμφανίσεων που εδώ ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Κρίστοφ Βαλς, Lady Gaga, Ζακ Γαλιφιανάκης, Ντάνι Τρέχο, Ρέι Λιότα, Φρανκ Λανγκέλα, Σάλμα Χάγιεκ, Σέρσε Ρόναν, Τζέιμς ΜακΑβόι, Τομ Χίντλστον και Σελίν Ντιόν, είναι μερικοί μόνο από τους σταρ που κάνουν πέρασμα –ακόμα και μερικών δευτερολέπτων- από το «Τα Μάπετς Καταζητούνται», άλλοι υποδυόμενοι κάποιον χαρακτήρα κι άλλοι απλώς τον εαυτό τους.

Μέσα από μπόλικο τραγούδι, ατέλειωτες (αυτο)αναφορές και κάθε λογής κωμικά παράδοξα, τα Muppets ποντάρουν συνειδητοποιημένα στη γνώριμη κι αγαπημένη υπερβολή τους.

Απ’ αυτή ακριβώς την υπερβολή, ωστόσο, ορίζονται και περιορίζονται, ειδικά όταν προσπαθούν να μεταστρέψουν το «άγχος» των παραγωγών για επιτυχία της νέας τους ταινίας στο εξόφθαλμα προκάτ χιούμορ, επιπέδου βραδιάς τελετής απονομής των Όσκαρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ