Εδώ Κι Εκεί

09.07.2011
Ο Ρόμπερτ, ένας άφραγκος Νεοϋορκέζος μεσήλικας, δέχεται την πρόταση του Μπράνκο, ενός νεαρού Σέρβου μετανάστη που ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες στη Νέα Υόρκη. Συμφωνούν να ταξιδέψει ο Ρόμπερτ στο Βελιγράδι και να παντρευτεί την κοπέλα του Μπράνκο, την Ιβάνα, που χρειάζεται τα απαραίτητα χαρτιά για να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.

Πρωτότυπος τίτλος: Here and there

Σκηνοθεσία: Ντάρκο Λουνγκούλοφ

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Θόρντον, Μιριάνα Καράνοβιτς, Μπράνισλαβ Τριφούνοβιτς

Πλοκή: Ο Ρόμπερτ, ένας άφραγκος Νεοϋορκέζος μεσήλικας, δέχεται την πρόταση του Μπράνκο, ενός νεαρού Σέρβου μετανάστη που ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες στη Νέα Υόρκη. Συμφωνούν να ταξιδέψει ο Ρόμπερτ στο Βελιγράδι και να παντρευτεί την κοπέλα του Μπράνκο, την Ιβάνα, που χρειάζεται τα απαραίτητα χαρτιά για να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.

Γνώμη: Όπως κι άλλες σπονδυλωτές ταινίες, η συγκεκριμένη εξελίσσει μεν παράλληλα τις ιστορίες του, αλλά τελικά αδυνατεί να υποστηρίξει επαρκώς και το «εδώ» και το «εκεί». Για την ανισότητα αυτή δεν ευθύνεται ο συμπαθέστατος Μπράνισλαβ Τριφούνοβιτς, ο οποίος υποδύεται τον Μπράνκο, όμως η ιστορία του μετανάστη που παλεύει να κερδίσει τα προς το ζην παρά τις συνεχείς αναποδιές, ιστορία που έχουμε δει τόσες φορές, είναι καταδικασμένη να ωχριά πλάι στη φρέσκια ματιά στο ώριμο ρομάντζο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η ταινία καταφέρνει πάντως να συλλάβει το μαύρο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό των ανθρώπων της πόλης του Βελιγραδίου, καθώς και την ήσυχη απελπισία τους. Το κεντρικό ζευγάρι, με τους άριστα ταιριασμένους ηθοποιούς, αναπάντεχα δημιουργεί κάτι το πολύ τρυφερό, το οποίο σώζει τελικά το μερικές φορές υπερβολικά χαμηλών τόνων σύνολο με την εκνευριστικά πανταχού παρούσα ανάλαφρη και κωμική μουσική. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009 και η επίσημη πρόταση της Σερβίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά.

Χριστίνα Λιάπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ