Ο Άγνωστος

15.07.2011
Ένα τροχαίο ατύχημα στο Βερολίνο αφήνει τον Δρ. Μάρτιν Χάρις (Λίαμ Νίσον) σε κώμα. Όταν, λίγο καιρό μετά, συνέρχεται, ανακαλύπτει ότι η σύζυγός του (Τζένιουαρι Τζόουνς) δεν τον αναγνωρίζει πια, ενώ ένας άλλος άνδρας (Έινταν Κουίν) έχει κλέψει την ταυτότητά του. Προσπαθώντας να βρει μια άκρη, ο Μάρτιν θα εμπλακεί σε ένα φονικό μυστήριο που θα τον κάνει να αμφισβητήσει την πνευματική του υγεία και την ταυτότητά του.

Πρωτότυπος Τίτλος: Unknown

Σκηνοθεσία: Zoμ Σερά

Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Τζένιουαρι Τζόουνς, Νταϊάν Κρούγκερ

Πλοκή: Ένα τροχαίο ατύχημα στο Βερολίνο αφήνει τον Δρ. Μάρτιν Χάρις (Λίαμ Νίσον) σε κώμα. Όταν, λίγο καιρό μετά, συνέρχεται, ανακαλύπτει ότι η σύζυγός του (Τζένιουαρι Τζόουνς) δεν τον αναγνωρίζει πια, ενώ ένας άλλος άνδρας (Έινταν Κουίν) έχει κλέψει την ταυτότητά του. Προσπαθώντας να βρει μια άκρη, ο Μάρτιν θα εμπλακεί σε ένα φονικό μυστήριο που θα τον κάνει να αμφισβητήσει την πνευματική του υγεία και την ταυτότητά του.

Γνώμη: Ο Δρ. Χάρις είναι βιοτεχνολόγος και ταξιδεύει με τη γυναίκα του στο Βερολίνο για ένα συνέδριο. Κουβαλάει μαζί του μια βαλίτσα η οποία περιέχει κάτι εξαιρετικά σημαντικό -όπως υπογραμμίζουν τα συνεχή close-ups της αρχής-, ωστόσο την ξεχνάει στο αεροδρόμιο. Αντιλαμβάνεται την απώλεια αφού έχει φτάσει στο ξενοδοχείο, φεύγει χωρίς να το πει στη γυναίκα του, παίρνει ένα ταξί, τρακάρει, πέφτει σε κώμα και όταν ξυπνάει δεν έχει τίποτα από την παλιά του ζωή. Ατύχημα; Σκευωρία; Παράνοια;

Το μοτίβο του αθώου ανθρώπου που ξαφνικά πέφτει θύμα κυνηγητών και συνομωσιών είναι γνωστό, και ειδικά στις ταινίες του Χίτσκοκ μάς έχει δώσει αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές στιγμές. Εδώ, ωστόσο, από τον καλό Λίαμ Νίσον μέχρι την κάπως άχαρη Τζάνιουερι Τζόουνς («Mad Men») στον ρόλο που μια φορά κι έναν καιρό θα είχε η Γκρέις Κέλι, τίποτα δεν λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε για να απογειωθεί το φιλμ. Οι πιστοί των ταινιών του είδους θα αναγνωρίσουν αμέσως τις ομοιότητες με το πολανσκικό «Frantic» - το οποίο είχε επίσης ουκ ολίγες σεναριακές τρύπες. «Ο Άγνωστος» θα ήθελε να είναι ένα θρίλερ αξιώσεων αλλά δύο ώρες, πολύ κυνηγητό και μερικές απίστευτες ανατροπές μετά, καταλήγει στον ίδιο σωρό με τις υπόλοιπες διασκεδαστικές ταινίες δράσης.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ