Κανένας

09.07.2011
Ο Γκόραν και η Τζούλια, Ρώσος και Αλβανίδα, είναι δυο έφηβοι μετανάστες, δεύτερης γενιάς, δυο παιδιά με όνειρα και φιλοδοξία να ξεφύγουν από το περιβάλλον που μεγάλωσαν. Τα πράγματα για τους δυο νέους θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, όταν οι δρόμοι τους θα συναντηθούν.

Πρωτότυπος Τίτλος: Κανένας

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νικολέρης

Πρωταγωνιστούν: Αντίνοος Αλμπάνης, Τζωρτζίνα Λιώση, Γιώργος Παπαγεωργίου

Πλοκή: Ο Γκόραν και η Τζούλια, Ρώσος και Αλβανίδα, είναι δυο έφηβοι μετανάστες, δεύτερης γενιάς, δυο παιδιά με όνειρα και φιλοδοξία να ξεφύγουν από το περιβάλλον που μεγάλωσαν. Τα πράγματα για τους δυο νέους θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, όταν οι δρόμοι τους θα συναντηθούν.

Γνώμη: Μια σύγχρονη εκδοχή του Ρωμαίος και Ιουλιέτα επιχειρεί με το «Κανένας» ο σκηνοθέτης Χρήστος Νικολέρης και εν μέρει το πετυχαίνει εκσυγχρονίζοντας το κλασσικό σεξπηρικό δράμα και μεταφέροντάς το στην σύγχρονη Αθήνα. Μια Αθήνα που στην ταινία φαντάζει μια πόλη ιδιαίτερη και κινηματογραφική απ’ την οποία όμως οι πρωταγωνιστές της πασχίζουν να ξεφύγουν καθώς ασφυκτιούν.

Ο Γκόραν και η Τζούλια είναι δύο νεαροί μετανάστες δεύτερης γενιάς που αν και ο έρωτάς τους θωρακίζει με αισιοδοξία έχουν να αντιμετωπίσουν βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις οι οποίες υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην σχέση τους. Οι συμπαθητικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών σε συνδυασμό με τον ιδανικό ρυθμό της ταινίας και την προσεγμένη της φωτογραφία συντελούν σε ένα καλοφτιαγμένο αποτέλεσμα που λαμβάνει σίγουρα θετικό πρόσημο. Παρόλα αυτά όμως το χτίσιμο των χαρακτήρων είναι κάπως αδύναμο με αποτέλεσμα ο θεατής να παραμένει αμέτοχος στο δράμα των ηρώων. Επίσης κάποιες πολύ προφανείς αναγωγές στο πρωτότυπο σεξπηρικό κείμενο του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (όπως όταν ο πρωταγωνιστής δοκιμάζει να ανέβει στο μπαλκόνι της αγαπημένης του) θα ήταν καλύτερο να έλειπαν.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ