"Κάψε" τα κιλά των διακοπών σε 24 ώρες

05.09.2012
Κάνε το μεταβολισμό σου... τούρμπο και κάψτα τα όλα: θερμίδες, παχάκια και περιττά κιλάκια που κληρονόμησες από τις κραιπάλες του καλοκαιριού!

Πώς θα κυλήσει μια μέρα φουλ στις καύσεις~

06.30
Σήκω από το κρεβάτι χωρίς να βιάζεσαι. Άνοιξε τις κουρτίνες, άφησε τον ήλιο να μπει στο δωμάτιο, πάρε βαθιές ανάσες, τεντώσου μαλακά.

06.45
Πιες νερό για να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου. Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα, κατανάλωσε χυμό από παντζάρι, καρότο, ρόδι ή κεράσια, που έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν την αντοχή.

07.00
15-20 λεπτά αερόβιας γυμναστικής κινητοποιούν την καύση λίπους και επιταχύνουν το μεταβολισμό για αρκετές ώρες. Εναλλακτικά, συνδύασε το τερπνόν με το ωφέλιμο κάνοντας σεξ - θα κάψεις τουλάχιστον 120 θερμίδες!

07.30
Ώρα για πρωινό, π.χ. με αβγό, τυρί ή γιαούρτι, ψωμί ή δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτο ή λαχανικό. Το πρωινό αυξάνει τις καύσεις, σε κρατά χορτασμένη και βοηθά στην απώλεια βάρους.

09.00
Κατέβα 1-2 στάσεις πριν από τον προορισμό σου ή πάρκαρε μακρύτερα και περπάτησε. Ανέβα από τα σκαλοπάτια, απόφυγε το ασανσέρ. Έτσι, καις θερμίδες και διεγείρεις την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, η οποία προάγει την απώλεια λίπους.

10.00
Πιες καφέ χωρίς ζάχαρη ή πράσινο τσάι, τα συστατικά των οποίων δρουν τονωτικά και ανεβάζουν την ταχύτητα του μεταβολισμού.

11.00
Πρόλαβε την πείνα πριν εκδηλωθεί και δώσε ώθηση στις καύσεις, τρώγοντας ένα ωφέλιμο σνακ. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μια άριστη επιλογή - απλώς μην το παρακάνεις γιατί έχουν πολλές θερμίδες!

12.00
Ξεκόλλα από την καρέκλα! Όταν κάθεσαι, δεν καις σχεδόν τίποτα. Αν όμως σηκώνεσαι συχνά και περπατάς, μπορείς να κάψεις τουλάχιστον 200 θερμίδες ανά ώρα.

13.00
Μάσησε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Η τσίχλα περιορίζει την όρεξη για τσιμπολογήματα και, λόγω της μηχανικής διαδικασίας που απαιτεί η μάσησή της, αυξάνει τις θερμίδες που καις.

14.00
Απόλασε το μεσημεριανό σου φαγητό. Αν είναι σπιτικό, ακόμα καλύτερα. Φρόντισε το 1/3 του πιάτου να περιέχει λαχανικά με λίγο ωμό ελαιόλαδο, το άλλο 1/3 κάποια πηγή ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης και το υπόλοιπο τρίτο υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες.

15.00
Μη γέρνεις, ίσιωσε την πλάτη σου! Η λανθασμένη σωματική στάση καταπονεί τη σπονδυλική στήλη, εμποδίζει τη σωστή αναπνοή, μειώνει την πρόσληψη οξυγόνου και «ρίχνει» το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να νιώθεις κουρασμένη και χωρίς ενέργεια.

16.00
Κάνε ασκήσεις διαλογισμού, χαλάρωσε με κλειστά μάτια ή πάρε βαθιές ανάσες. Έτσι θα μειώσεις τις ορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη, που επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό και μπορεί να αυξήσει το κοιλιακό λίπος.

17.00

Ρύθμισε τον κλιματισμό! Όταν η θερμοκρασία του κλιματιστικού είναι πολύ υψηλή το χειμώνα ή πολύ χαμηλή το καλοκαίρι, τότε το σώμα δαπανά 3-10% λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.

18.00
Ώρα για κάτι γλυκό! Αντί όμως για παγωτό, σοκολάτα ή μπισκότο, προτίμησε κάποιο φρούτο εποχής και πρόσθεσε, αν θέλεις, λίγη κανέλα.

19.00
Γυμνάσου σχετικά έντονα τουλάχιστον 3 φορές εβδομαδιαίως, με στόχο να διατηρήσεις ή να αυξήσεις το μυϊκό σου ιστό. Κάνοντας 30΄ βάρη, καις 180-250 θερμίδες και συνεχίζεις να καις 7-10% περισσότερες μέχρι και 2 ώρες μετά.

20.30
Ώρα για δείπνο, με λιγότερες θερμίδες από το μεσημεριανό. Χώρισε το πιάτο σε 4 ίσα μέρη και κάλυψε το μισό με λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο. Το 1/4 με αμυλούχο υδατάνθρακα και το άλλο τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη.

22.00
Αν νιώθεις άγχος ή εκνευρισμό, χαλάρωσε με κάτι πιο δημιουργικό από την τηλεόραση, π.χ. διάβασε, άκου μουσική, περπάτησε ή χόρεψε - η κίνηση αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό και αποτρέπει την επιθυμία για τσιμπολόγημα!

23.00
Κλείσε τα φώτα, ξάπλωσε στο κρεβάτι και κοιμήσου. Ο βαθύς και επαρκής ύπνος σε συνθήκες απόλυτου σκότους είναι απαραίτητος για τον καλό συντονισμό του βιολογικού ρολογιού και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Πώς θα αδυνατίσεις σωστά;

Προφανώς πρέπει να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες απαιτεί η ταχύτητα του μεταβολισμού σου, αλλά σε καμία περίπτωση πιο λίγες από αυτές που χρειάζεται ο βασικός μεταβολισμός.

Μπορείς να το πετύχεις είτε μειώνοντας την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, είτε καίγοντας πιο πολλές θερμίδες μέσω σωματικών δραστηριοτήτων, είτε να κάνειςένα συνδυασμό και των δύο, κάτι που είναι και το πλέον ενδεδειγμένο. Εάν, για παράδειγμα, θέλεις να χάνεις περίπου μισό κιλό λίπους την εβδομάδα, το οποίο απαιτεί ενεργειακό έλλειμμα συνολικά 3.750 θερμίδων εβδομαδιαίως, δηλαδή γύρω στις 550 θερμίδες ημερησίως, θα πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνεις 250-300 θερμίδες λιγότερες από όσες χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το βάρος σου και να «καις επιπλέον περίπου άλλες τόσες.

Σημείο προσοχής:
Εάν χάσεις αρκετά κιλά και δεν αναπροσαρμόσεις ανάλογα τη θερμιδική σου πρόσληψη ή/και τη δαπάνη θερμίδων, τότε από ένα σημείο κι έπειτα με τις ίδιες προσλαμβανόμενες θερμίδες και την ίδια ποσότητα άσκησης το βάρος σου θα παραμένει σταθερό και δεν θα χάνεις ούτε γραμμάριο περαιτέρω, ενώ εάν τρως έστω και ελαφρώς περισσότερες θερμίδες ή κάνεις λιγότερη άσκηση, το βάρος σου θα αρχίσει να αυξάνεται!