"Ταραντέλα" στο θέατρο Βρετάνια

16.10.2002
H κωμωδία Ταραντέλα του Εντουάρντο ντε Φίλιπο ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια το φετινό χειμώνα.
H κωμωδία Ταραντέλα του Εντουάρντο ντε Φίλιπο ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια το φετινό χειμώνα.

Λίγα λόγια γα το έργο:
Χειμώνα του 1948. Σε μια λαική πολυκατοικία της Νάπολης κατοικεί η οικογένεια Τσιραμούτα. Ο Πασκουάλε, η αδερφή του Ρόζα, η γυναίκα του Ματίλντε και τα δύο τους παιδιά. Ζουν μια ήσυχη, μικροαστική ζωή, προσπαθώντας να επουλώσουν τα τραύματα του πολέμου. Ενα πρωινό του Νοέμβρη, έρχεται απροσδόκητα η καταστροφή. Ο γείτονάς τους Αλμπέρτο Σαπορίτο -που μένει στο διπλανό διαμέρισμα μαζί με τον αδελφό του Κάρλο και τον θείο του Νικόλα- καταγγέλλει στις αρχές ότι οι Τσιμαρούτα δολοφόνησαν και λήστεψαν τον αδελφικό του φίλο Ανιέλο Αμιτράνο. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία-τα ματωμένα ρούχα του θύματος- βρίσκονται σε μια μυστική κρύπτη μέσα στο διαμέρισμα, που μόνο αυτός γνωρίζει.

Οι Τσιμαρούτα συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο τμήμα. Όταν φεύγουν ο Αλμπέρτο με τη βοήθεια του θυρωρού Μικέλε, κάνει το διαμέρισμα φύλλο και φτερό, αλλά η κρυψώνα και τα στοιχεία έχουν γίνει άφαντα. Τότε, μία τρομερή ιδέα περνά από το νου του Αλμπέρτο: ο φόνος δεν συνέβη στ' αλήθεια, τον είδε στον ύπνο του! Ωστόσο, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Όταν οι Τσιμαρούτα επιστρέφουν προσωρινά ελεύθεροι- από το τμήμα, αρχίζουν να επισκέπτονται διαδοχικά τον Αλμπέρτο, κατηγορώντας ανενδοίαστα ο ένας τον άλλον σαν αυτουργό του εγκλήματος. Ο Αλμπέρτο πέφτει από τα σύννεφα! Δεν ξέρει τι είναι πια όνειρο και τι πραγματικότητα! Αν ο φόνος συνέβη στα αλήθεια ή όχι! Εκείνο όντως που χωρίς αμφιβολία συνέβη είναι η άγρια δολοφονία της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης που τα μέλη μιας πολιτισμένης κοινωνίας οφείλουν να νιώθουν το ένα προς το άλλο.

Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης, Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργος Γαλίτης, βασίλης Χαλακατεβάκης, Στάθης Βούτος, Σοφία Παυλίδου, Βασίλης Ρίσβας, Ζωή Ναλμπαντή

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Μπράουν, Κυριάκος Φιλππίδης
Σκηνικά Κοστούμια: Γιάννης Μετζικόφ
Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Παραγωγή : Κάρολος Παυλάκης

Παραστάσεις: Βραδινές Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21.15
Απογευματινές: Σάββατο, Κυριακή: 18.15
Λαϊκή:Τετάρτη: 19.30

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία Α: 20 ευρώ
Πλατεία Β: 15 ευρώ
Λαική: 15 ευρώ
Φοιτητικό: 13 ευρώ