Τι θα δούμε το χειμώνα στα θέατρα της Αθήνας

16.10.2002
Δυναμικά ξεκίνησε ο φετινός θεατρικός χειμώνας στην Αθήνα με πολλές νέες παραγωγές, αλλά και αρκετές επαναλήψεις των περισυνών επιτυχιών. Εργα ξένων και Ελλήνων συγγραφέων, κλασικά και σύγχρονα, ανεβαίνουν στις θεατρικές αίθουσες της πρωτεύουσας, συνθέτοντας μια εικόνα πολυσυλλεκτική και προσφέροντας στο θεατρόφιλο κοινό πολλαπλές επιλογές που ικανοποιούν όλα τα γούστα.
&00 Δυναμικά ξεκίνησε ο φετινός θεατρικός χειμώνας στην Αθήνα με πολλές νέες παραγωγές, αλλά και αρκετές επαναλήψεις των περισυνών επιτυχιών. Έργα ξένων και Ελλήνων συγγραφέων, κλασικά και σύγχρονα, σε παραστάσεις ποικίλων υφολογικών και σκηνοθετικών προσεγγίσεων, ανεβαίνουν στις θεατρικές αίθουσες της πρωτεύουσας, συνθέτοντας μια εικόνα πολυσυλλεκτική και προσφέροντας στο θεατρόφιλο κοινό πολλαπλές επιλογές που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Μέσα στους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο αναμένονται πολλές πρεμιέρες, ενώ κάποια θέατρα έχουν ήδη αρχίσει.

Το Εθνικό Θέατρο επέλεξε για την εναρκτήρια παράσταση της Κεντρικής Σκηνής το έργο "Πέερ Γκυντ" του Ερρίκου Ίψεν με πρωταγωνιστές τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μπέτυ Βαλάση, ενώ η Νέα Σκηνή ανοίγει στις αρχές Νοεμβρίου με τον "Σέντζα" του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και με τον Τάκη Χρυσικάκο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η περισυνή επιτυχία "Αγάπης Αγώνας Άγονος" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ επαναλαμβάνεται και φέτος στην Πειραματική Σκηνή υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Στάθη Λιβαθινού (πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου), ενώ στο θέατρο Κάππα ανεβαίνει από τις 20 Δεκεμβρίου άλλη μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, το "Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα" του Ευγένιου Ο' Νηλ με τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, το Γιώργο Μοσχίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.

Πλούσιος αναμένεται και ο χειμώνας του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν που προγραμματίζει και στις δύο θεατρικές του σκηνές παλιές και νέες παραγωγές. Στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου, συνεχίζεται για λίγες παραστάσεις (23 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου) η παράσταση "Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το Βασίλη Παπαβασιλείου, ενώ από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2003 το κοινό του Θεάτρου Τέχνης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα σύγχρονο έργο, το "Μεγάλο και Μικρό" του Μπέτο Στράους σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Γράμψα. Η "Προσωπική Συμφωνία" του Ρόναλντ Χάργουντ με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και το Γιάννη Φέρτη στους κεντρικούς ρόλους προγραμματίζεται από το Θέατρο Τέχνης για τις 14 Φεβρουαρίου 2003 σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Τέλος, η δεύτερη σκηνή του Κουν στην οδό Φρυνίχου ανοίγει στις 25 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων με την επανάληψη του έργου του Ντούσαν Κοβάσεβιτς "Ο Επαγγελματίας" με το Μίμη Κουγιουμτζή να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να σκηνοθετεί.

Το θέατρο Αμόρε ξεκίνησε τη φετινή θεατρική περίοδο με ένα φεστιβάλ πειραματικών παραστάσεων, καινούριων ελληνικών και ξένων θεατρικών κειμένων, με τίτλο "Δοκιμές", ο πρώτος κύκλος του οποίου περιλαμβάνει τα έργα "Οι μέρες πριν έρθεις" (9 έως 27 Οκτωβρίου) και "Another Spring" (13 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου) σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και Σεραφίτας Γρηγοριάδου αντιστοίχως, καθώς και το "Χειμώνα" του John Fosse που θα ανεβεί στην Κεντρική Σκηνή από τις 16 Οκτωβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις.

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Φάσμα" του Αντώνη Αντύπα παρουσιάζει στο Απλό Θέατρο δύο νέα έργα, το "Μπλε-Πορτοκαλί" του Τζον Πένχολ, που ανεβαίνει στις αρχές Νοεμβρίου στη Νέα Σκηνή σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και με πρωταγωνιστή τον Ηλία Λογοθέτη και το "Translations" του Μπράιαν Φρίελ στην Κεντρική Σκηνή, από τα μέσα Νοεμβρίου, με σκηνοθέτη τον Αντώνη Αντύπα και πρωταγωνιστή το Δημήτρη Καταλειφό.

Τσέχωφ και Στρίντμπεργκ θα δούμε φέτος στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας από τη Θεατρική Εταιρεία Πράξη: Ο "Γλάρος" με την Μπέτυ Αρβανίτη και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη ανεβαίνει από τα τέλη Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή, ενώ η "Δεσποινίς Τζούλια" με σκηνοθέτιδα την Έφη Θεοδώρου και στον ομώνυμο ρόλο την Ιωάννα Τσιριγκούλη, αναμένεται να ξεκινήσει τις παραστάσεις της το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η "Λυσσασμένη Γάτα" του Τένεσσι Ουίλλιαμς ξεκινάει από τις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Νέο Ριάλτο με πρωταγωνιστές τον Πέτρο Φυσσούν, το Βλαδίμηρο Κυριακίδη (που επίσης σκηνοθετεί την παράσταση), την Αντιγόνη Γλυκοφρύδη και την Έφη Μουρίκη, ενώ ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με την Έρση Μαλικένζου και τον Άλκι Κούρκουλο στο κλασικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ "Ο θάνατος του εμποράκου" που ανεβαίνει στο θέατρο Διαδρομή.
Από τις 23 Οκτωβρίου ξεκινούν στο θέατρο Μουσούρη οι παραστάσεις του πολυβραβευμένου έργου του David Auburn "Proof" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και με πρωταγωνίστρια την Πέγκυ Τρικαλιώτη.
Στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται και η πρεμιέρα της "Ταραντέλας" του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, που ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και με βασικούς πρωταγωνιστές τον Πέτρο Φιλιππίδη και την Μπέσσυ Μάλφα.
Στο θέατρο Βικτώρια, ανεβαίνει από τις 30 Οκτωβρίου το πολύκροτο έργο Μπεντ του Μάρτιν Σέπαρντ σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Γκλέτσο.

Ευχάριστα τα νέα και για τους φίλους της κωμωδιας: η παράσταση "Σεσουάρ για δολοφόνους" των Bruce Jordan και Marilyn Abrams ανεβαίνει για τέταρτη (!) χρονιά στο θέατρο Αποθήκη με ανανεωμένο θίασο, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.
Στο θέατρο Ακάδημος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Το μαγαζάκι της γωνίας" του Μίκλος Λάζλο σε σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου, ενώ ο Βασίλης Τσιβιλίκας παρουσιάζει στο θέατρο Γκλόρια την κωμωδία του William D. Home "Καληνύχτα και... φρόνιμα!" έχοντας στο πλευρό του τη Χριστίνα Θεοδωροπούλου και την Τασσώ Καββαδία.
Επίσης στο χώρο της κωμωδίας, το επιτυχημένο δίδυμο Παπαθανασίου-Ρέππα παρουσιάζει στο Θέατρο Πειραιώς 131 ένα καινούριο έργο με τίτλο "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός"που ξεκινάει τις παραστάσεις του στις 24 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Κόχλα και τη Μαρία Καβογιάννη.
Άλλη μια γνωστή επιτυχία από τον κινηματογράφο, τους "Άνδρες με τα όλα τους" του Τέρενς ΜακΝάλλι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του μιούζικαλ στο θέατρο Πόρτα από τις 25 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και με πρωταγωνιστές το Θοδωρή Αθερίδη, τη Σοφία Φιλιππίδου και πολλούς ακόμα ηθοποιούς.