"Αγάπης Αγώνας Άγονος" για δεύτερη χρονιά στο Εθνικό

02.10.2002
Στις 8 Οκτωβρίου 2002 ανοίγει η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με το έργο "Αγάπης Αγώνας Άγονος" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή θεατρική περίοδο ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε πέρισυ
Στις 8 Οκτωβρίου 2002 ανοίγει η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με το έργο "Αγάπης Αγώνας Άγονος" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή θεατρική περίοδο ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε πέρισυ.

Το συγκεκριμένο έργο αποτυπώνει σιβυλλικά την πιο άγνωστη εποχή της ζωής του Σαίξπηρ, τα νεανικά του χρόνια, δίνοντάς μας την πιο αυθεντική μαρτυρία για τη γήινη και παθιασμένη ιδιοσυγκρασία του.
Το έργο "Αγάπης Αγώνας Άγονος" (Love's Labour's Lost), πιθανολογείται ότι γράφτηκε μεταξύ 1594-1595, ακριβώς πριν από το Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Πρώιμο σαιξπηρικό δημιούργημα, θεωρήθηκε για πολλά χρόνια ένα αδέξιο πρωτόλειο, γεμάτο από κομμάτια που θύμιζαν λυρικά ποιήματα και από χονδροειδή αστεία. Αυτή η γνώμη, με τον καιρό, άλλαξε, καθώς η μεταστροφή του θεατρικού γούστου έκανε τους ειδικούς να διακρίνουν την εξαιρετική τόλμη, την πρωτοτυπία, την αινιγματικότητα και το βάθος αυτού του παράδοξου νεανικού καπρίτσιου που κάθε άλλο παρά πρωτόλειο είναι.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γαλλία, στην Αυλή του βασιλιά της Ναβάρρας. Μια ομάδα νεαρών ευγενών αποφασίζει μαζί με τον βασιλιά να στερηθεί όλες τις ηδονές της ζωής και να δοθεί στη μελέτη. Η Γαλλίδα Πριγκίπισσα, με τη γυναικεία συνοδεία της, έρχεται ως απεσταλμένη να τους επισκεφτεί. Κι εδώ αρχίζει ανάμεσα στους ορκισμένους νέους και τις προκλητικές κοπέλες, ανάμεσα στην ανδροκρατούμενη παρείσακτη αποστολή, το παιχνίδι των πειρασμών και των παραβάσεων, ένα μαγευτικό αμφίπλευρο "κυνήγι" γεμάτο από έρωτα, ευαισθησία, χιούμορ, σκληρότητα...

Η σκηνοθεσία είναι του Στάθη Λιβαθινού και η νέα μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Η πρώτη παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή το 1977, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ελένη Μανωλοπούλου, τη μουσική ο Θοδωρής Αμπαζής, τις χορογραφίες η Μαριέλα Νέστορα και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Γράψας, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Ανδρέου, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Σαββίδου, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Ναταλία Στυλιανού, Μαριάννα Λαμπίρη, Αλεξάνδρα Λέρτα, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Εβίτα Ζημάλη, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Δάμπασης.