Πλούσιος θεατρικός χειμώνας για το Κ.Θ.Β.Ε.

03.10.2002
Πλούσιος αναμένεται ο θεατρικός χειμώνας για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με πολλές και διαφορετικές σε είδος και σε ύφος παραστάσεις. Στο ρεπερτόριό του φιλοδοξεί να συνδυάσει μεγάλες παραγωγές με μικρότερες δράσεις, αλλά και να αναπτύξει μια συστηματική πολιτική μετακλήσεων και συμπαραγωγών με ελληνικούς και ξένους θιάσους.
&00 Πλούσιος αναμένεται ο θεατρικός χειμώνας για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με πολλές και διαφορετικές σε είδος και σε ύφος παραστάσεις.
Το Κ.Θ.Β.Ε. θα δοκιμάσει και φέτος να έχει μια επιβλητική παρουσία στην πόλη, λειτουργώντας κατά το δυνατόν ταυτόχρονα όλες τις σκηνές του, αλλά και τους βοηθητικούς χώρους των κτιρίων του (Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό Θέατρο, Μονή Λαζαριστών).

Στο ρεπερτόριό του φιλοδοξεί να συνδυάσει μεγάλες παραγωγές με μικρότερες δράσεις, αλλά και να αναπτύξει μια συστηματική πολιτική μετακλήσεων και συμπαραγωγών με ελληνικούς και ξένους θιάσους.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που πιλοτικά λειτούργησαν την περσινή χρονιά, θα συνεχιστούν και φέτος εμπλουτισμένα με νέες πρωτότυπες ιδέες, καθώς ένα σύγχρονο δημόσιο θέατρο είναι υποχρεωμένο να προσβλέπει στο ενδιαφέρον πολλών κατηγοριών κοινού.

Ήδη συνεχίζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών οι παραστάσεις του "Τρελαντώνη" της Πηνελόπης Δέλτα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαιτζή, που σημείωσε επιτυχία στην καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Με την ανακοίνωση του προγράμματος της χειμερινής περιόδου, γνωστοποιήθηκε και η συγκρότηση Τμήματος Δραματολογίου με σύμβουλο το Γιώργο Μάρκαρη, όπου θα αξιολογούνται έγκαιρα και συστηματικά όλες οι προτάσεις έργων που υποβάλλονται στο Κ.Θ.Β.Ε.
Τη χειμερινή περίοδο 2002-2003 θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων τα εξής έργα:

Γουίλιαμ Σαίξπηρ, "Τρικυμία", σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή.

Χάινριχ φον Κλάιστ, "Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν" σε πανελλήνια πρώτη, σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη ,(παραγγελία του Κ.Θ.Β.Ε.) και σκηνοθεσία του νέου Ούγγρου σκηνοθάτη Ατίλα Ρέτλυ. Το ανέβασμα εντάσσεται στις δράσεις της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης.

Αύγουστος Στρίντμπεργκ, "Ο χορός του θανάτου", σε διασκευή Μαργκερίτ Ντυράς και σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Έντεν φον Χόρβαρτ, Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης, σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα (παραγγελία του Κ.Θ.Β.Ε.) και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Μπέρτολντ Μπρεχτ, "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Πάνου Ζηβανού.

Σαμ Σέπαρντ, "Το δόντι του εγκλήματος" (Τooth of crime),σε πανελλήνια πρώτη, σε μετάφραση Νίκου Σαββάτη κι σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη.

Στο ρεπερτόριο της χειμερινής περιόδου περιλήφθηκαν ήδη δύο πρώτα ανεβάσματα νεοελληνικών έργων:
Η "Αντιγόνη" του Άρη Αλεξάνδρου, το μοναδικό έργο του μεγάλου ποιητή και πεζογράφου, γραμμένο το 1951 στην εξορία στον Αη Στράτη. Το έργο θα ανεβεί σε παγκόσμια πρώτη με σκηνοθέτη τον Βίκτωρα Αρδίττη .
Επίσης πρόκειται να ανεβεί η "Ανυπακοή" της Μαρίας Ευστρατιάδη.

Μέσα στον Οκτώβριο παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη η συμπαραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. με άλλα δύο θέατρα της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης - το ουγγρικό Κάτονα Γιόζεφ και το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας - "Ονείρωξη" σε σκηνοθεσία Σάντορ Ζότερ, στην οποία θα συμμετέχουν δύο Έλληνες ηθοποιοί και θα περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη.
Επίσης, το περισυνό ανέβασμα της Φυγής του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης στη Βιλερμπάν της Γαλλίας.

Τον Οκτώβριο επίσης, το Κ.Θ.Β.Ε. θα υποδεχθεί δύο σημαντικές ξένες παραστάσεις:
Tις "Ευτυχισμένες μέρες" του Μπέκετ με τη Γαλλίδα ηθοποιό Μιρέιγ Μοσσέ, σε σκηνοθεσία Ζοέλ Ζουανό (με τη συνεργασία του γαλλικού ινστιτούτου Θεσσαλονίκης) και το θέαμα ""Mnemonic"" του περίφημου αγγλικού θιάσου Theatre de Complicite που έχει εντυπωσιάσει σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ (σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο).
Όσον αφορά τις παραστάσεις του Χοροθεάτρου του του ΚΘΒΕ, αναλυτικά, τη χειμερινή περίοδο 2002-2003 θα παρουσιαστούν τρεις μεγάλες παραγωγές:

"Αριάδνη-Κιθαιρώνας". Πρόκειται για δύο ανεξάρτητα έργα που παρουσιάζονται σε μορφή δίπτυχου με κοινό άξονα τον αρχαίο ελληνικό μύθο.
Χορογραφίες : Ιρίνα Πάουλς (Αριάδνη), Κωνσταντίνος Ρήγος (Κιθαιρώνας). Πραγματοποιείται με τη σύμπραξη τριών χοροθεατρικών ομάδων (Χοροθέατρο Κ.Θ.Β.Ε.-TanzTheater Heidelberg - Dell'Arte) με τη συνεργασία του ελληνικού και του γερμανικού κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.)

"Τη μέρα των γενεθλίων μου πήρα το τρένο για τη Θεσσαλονίκη" - "Handle with care". Πρόκειται για δύο έργα σε μια παραγωγή. Το πρώτο είναι μια συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. και της ομάδας χορού Λάθος Κίνηση σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Μίχου. Το δεύτερο μια παραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη.

"Ο Ταξιδιώτης του Χειμώνα" σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Παράλληλα ετοιμάζονται και δυο εναλλακτικές παραγωγές που αξιοποιούν δυναμικό Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. :
"Δημιουργίες 2003". Μια ακόμα παραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. σε μορφή δίπτυχου, σε χορογραφίες Κατερίνας Παπαγεωργίου και Αμάλιας Μπέννετ.

"Τα αινιγματικά χαμόγελα της Τζοκόντας". Πρόκειται για φιλοξενία παραγωγής της ομάδας χορού "Νέηλυς" της Κατερίνας Κερβανίδου σε συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε..

Το Νοέμβριο πρόκειται να παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και η περισυνή παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Πολιτεία "Η νύχτα του τράγου" σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., σσε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και χορογραφίες της ομάδας χορού Sinequanon.

Ξεχωριστά αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2002 έως το Σεπτέμβριο του 2003, το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. με την παραγωγή "Μνήμη των Κύκνων", θα περιοδεύσει στο εξωτερικό κάνοντας στάσεις, τον Οκτώβριο στη Βόννη, το Μάιο στη Στουτγάρδη, τον Απρίλιο στο Μαυροβούνιο και τον επόμενο Σεπτέμβριο στο Μεξικό.