"Εφυγε" ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης

09.12.2010
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης, που συνέδεσε το όνομα του με το νεώτερο ελληνικό θέατρο και τους ηθοποιούς τα 50 πενήντα χρόνια.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης, που συνέδεσε το όνομα του με το νεώτερο ελληνικό θέατρο και τους ηθοποιούς τα 50 πενήντα χρόνια.

Ο Γιώργος Λεμπέσης γεννήθηκε το 1930 στα Βουνάρια της Μεσσηνίας. Σε νεανική ηλικία, το 1946, έπαιξε στον περιοδεύοντα θίασο του Αλέκου Στρατηγού, στο έργο του Γερογιάννη «Τα ναυάγια της ζωής». Ακολούθησε τον θίασο και ύστερα συμμετείχε σε διάφορα μπουλούκια. Σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου και στη συνέχεια συνέχισε να οργανώνει παραστάσεις με μπουλούκια ο ίδιος.

Από το 1961 άρχισε να εμφανίζεται με τον θίασο του Δημήτρη Χορν στο θέατρο «Κεντρικόν» (1961-64). Αμέσως μετά συνεργάστηκε στο ίδιο θέατρο (1965-66) με την Τζένη Καρέζη, στο «Η κυρία κυκλοφόρησε». Σε αυτές τις παραστάσεις είχε την ευθύνη του διευθυντή σκηνής και του διαχειριστή.

Ως θεατρικός επιχειρηματίας πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο «Κεντρικόν» στα «Μαθήματα γάμου» με τον θίασο του Αγγελου Αντωνόπουλου. Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα με παραγωγές στα μεγαλύτερα θέατρα της Αθήνας (αλλά και σε Ηρώδειο και Επίδαυρο), ενώ παρουσίασε έργα από όλο το φάσμα του διεθνούς ρεπερτορίου, αλλά και νεοελληνικά, επιθεωρήσεις, μιούζικαλ.

Πριν από δύο χρόνια είχε κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Από απόσταση αναπνοής» (εκδόσεις «Λιβάνη»), στις σελίδες της οποίας συναντά κανείς το ελληνικό θέατρο των τελευταίων 60 χρόνων. Με τη θεατρική επιχειρηματία Νινέτα Λεμπέση -σχέση ζωής- είχαν δύο παιδιά, την Νταίζη και τον Παναγιώτη, και ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του χώρου.


Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 14.00 το μεσημέρι από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.
Αντί στεφάνων, η οικογένεια Λεμπέση επιθυμεί να κατατεθούν χρήματα στο σύλλογο «Φλόγα».