"Επιστάτης" με τον Δημήτρη Καταλειφό

02.12.2010
Η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ «Ο Επιστάτης». Παρουσιάζεται από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στο ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ (Νέα Σκηνή) σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο.
Η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ «Ο Επιστάτης». Παρουσιάζεται από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στο ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ (Νέα Σκηνή) σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο.

Γραμμένο το 1951 παρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου 1960 στο Arts Theatre London και ένα μήνα αργότερα μεταφέρθηκε στο Duchess όπου έδωσε 444 παραστάσεις. "Ο Επιστάτης" είναι το έργο που έκανε διάσημο τον Πίντερ στην Αγγλία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει παρουσιαστεί σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου κι έχει παιχτεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1965 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Ο επιστάτης έχει επιτύχει, όπως λέει ο Martin Esslin, την απόλυτη σύνθεση μεταξύ του ρεαλισμού και της ποιητικής μεταφοράς, της ονειρικής εικόνας. Πολλή από την αρχική επιτυχία του έργου οφειλόταν αναμφισβήτητα στην ευστροφία και την ακρίβεια του διαλόγου καθώς και στα γέλια που προκαλούσε. Ο Ντέηβις είναι μια λαμπρή κωμική μορφή και οι θεατές τείνουν να γελάνε με τις αδυναμίες του καθώς και με το γεγονός ότι δεν τις έχει συνειδητοποιήσει.

Το κοινό, όπως λέει ο Πίντερ, χρησιμοποιεί το γέλιο για να εκλογικεύσει το τραγικό γεγονός της ύπαρξής μας: «Όσον αφορά εμένα θεωρώ ότι μέχρι ένα σημείο ο Επιστάτης είναι αστείος. Πέρα όμως απ’ αυτό το σημείο σταματάει να είναι αστείος και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που το έγραψα

Η υπόθεση του έργου
Ένας γέρο ? αλήτης βρίσκει καταφύγιο σε ένα ακατάστατο δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Πρόκειται για την εισβολή ενός παρείσακτου σε ένα χώρο που δύο αδέλφια τον διεκδικούν, μολονότι νοιώθουν μετέωροι και οι ίδιοι. Ο ένας, ο Άστον, ο καλός Σαμαρείτης ζει σε μια συναισθηματική απομόνωση, μαστορεύοντας τις διάφορες μηχανές του και κάνοντας όνειρα ότι θα φτιάξει στην αυλή ένα υπόστεγο. Ο άλλος, ο Μικ με ανησυχίες επιχειρηματικές μοιάζει πολυάσχολος αλλά, κατά βάση ζει σε ένα κόσμο ονειρικό- εφιαλτικό. Ο εισβολέας δέχεται την δουλειά του Επιστάτη που του προσφέρουν τα δύο αδέλφια, χωριστά ο καθένας, αλλά δεν εμπιστεύεται κανέναν, μισεί τους ξένους, φοβάται και κρατάει σε απόσταση τα δύο αδέλφια και νοιώθει να απειλείται ακόμη και μέσα από την προσφορά, υπονομεύοντας τη σχέση και των δύο αδελφών προς ίδιον όφελος.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις των τριών ανθρώπων καθορίζονται από το αιώνιο παιχνίδι εξουσίας, κατοχής και επιβολής. Με τον "Επιστάτη' ο Πίντερ αφηγείται την ιστορία της κοινωνικής ζωής, τις ανθρώπινες απόπειρες συμβίωσης και συνύπαρξης, αναλύοντας τα τεχνάσματα, τις παγίδες, τις μεταμορφώσεις, χρησιμοποιώντας όλο το οπλοστάσιο της λεκτικής και σωματικής βίας μέσα σε αυτό τον ατελείωτο πόλεμο για επιβίωση και επιβολή.

"Ο Eπιστάτης" ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά-κοστούμια Μαγιούς Τρικεριώτη, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου και βοηθό σκηνοθέτη τον Νίκο Πασχίδη.

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός - Ντέηβις (επιστάτης)
Λαέρτης Βασιλείου - Άστον (μεγάλος αδερφός)
Χάρης Φραγκούλης - Μικ (μικρός αδερφός).

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ : 9.00 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ: 6.30 μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ: 18 Ευρώ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ- ΚΥΡΙΑΚΗ: 22 Ευρώ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ: 16 Ευρώ