Συνεργασία Μεγάρου Μουσικής με το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης

01.12.2010
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπέγραψε πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας με το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης στο πλαίσιο της προσπάθειας του να συμβάλει στη διεύρυνση της πολιτιστικής αξιοπιστίας μας.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπέγραψε πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας με το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης στο πλαίσιο της προσπάθειας του να συμβάλει στη διεύρυνση της πολιτιστικής αξιοπιστίας μας.

Ετσι, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος, ο Πρόεδρος του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης Gregorio Marañón y Bertrán de Lis (Γκρεγκόριο Μαρανιόν Ι Μπερτράν ντε Λις) και ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Gerard Mortier (Ζεράρ Μορτιέ) συζήτησαν και κατέληξαν σε μια συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας η οποία, όπως άλλωστε και αυτή που προηγήθηκε ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής και το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου, στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σπουδαιότητα της ύπαρξης ενεργών πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ισπανία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προχώρησαν στην υπογραφή πρωτοκόλλου το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

- Δύο παραγωγές όπερας του Τεάτρο Ρεάλ θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πρώτη που θα ενταχθεί στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου της περιόδου 2011-2012, θα είναι η όπερα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι» σε σκηνοθεσία της καταλανικής ομάδας Φούρα ντελς Μπάους.
Το έργο ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Τεάτρο Ρεάλ και είναι η πρώτη παραγωγή που φέρει τη σφραγίδα του Ζεράρ Μορτιέ που ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Τεάτρο Ρεάλ τον περασμένο Σεπτέμβριo.

- Στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας έλληνες καλλιτέχνες και Σύνολα θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις στο Τεάτρο Ρεάλ καθώς και ισπανοί λυρικοί καλλιτέχνες και Σύνολα θα εμφανίζονται αντίστοιχα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

- Συνεχής θα είναι η προσπάθεια και των δύο πολιτιστικών κέντρων για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων λυρικών καλλιτεχνών. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν ειδικές ακροάσεις στη Μαδρίτη και την Αθήνα ώστε να διερευνηθεί η περίπτωση να συμμετάσχουν έλληνες και ισπανοί καλλιτέχνες σε παραγωγές των δύο Πολιτιστικών Οργανισμών. Στο μέλλον μελετάται η δημιουργία ενός Στούντιο Όπερας.

- Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από το θάνατο του Γκρέκο το 2014, οι δύο πολιτιστικοί φορείς συμφώνησαν τον προγραμματισμό κοινών εκδηλώσεων. Ειδικότερα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τον Ίδρυμα Γκρέκο, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος και του Τεάτρο Ρεάλ, Γκρεγκόριο Μαρανιόν, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα κοινών πολιτιστικών δράσεων.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Miguel Muniz de las Cuevas Γενικού διευθυντή του Τεάτρο Ρεάλ και του Γενικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκου Μανωλόπουλου.