Τρίπτυχο Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ

29.10.2010
To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσκαλεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τρεις ομάδες Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ, σε τρεις διαφορετικές χορογραφίες, που αποτυπώνουν τους προβληματισμούς και την πολυμορφία της σύγχρονης ισραηλινής σκηνής.

To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσκαλεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τρεις ομάδες Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ, σε τρεις διαφορετικές χορογραφίες, που αποτυπώνουν τους προβληματισμούς και την πολυμορφία της σύγχρονης ισραηλινής σκηνής.

Οι χορογράφοι Αρκάντι Ζάιντες με το Quiet και οι Νιβ Σάινφελντ και Όρεν Λαόρ με το Post-Martha παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα, ενώ η Γιασμίν Γκόντερ επιστρέφει με τη νέα της δυναμική χορογραφία Love Fire.

Από την Τετάρτη 17 έως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο του Ιδρύματος οι ταλαντούχοι και βραβευμένοι χορογράφοι θα μας παρουσιάσουν τους προβληματισμούς τους για τις συγκρούσεις και τη κοινωνική κατάσταση στη χώρα, τον τρόπο που μπορεί να αποδοθεί ένα κλασικό σύγχρονο θεατρικό έργο σε μία παράσταση χορού, τις σημερινές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τρεις νέες παραγωγές με διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, χιούμορ, τόλμη, ποιητική διάθεση, χορευτική δεινότητα, ανατροπές, εντάσεις και εκρήξεις και πάνω από όλα ένα φρέσκο χορογραφικό λεξιλόγιο που σίγουρα θα απολαύσουμε και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας στο σύγχρονο χορό.

Αναλυτικά:

Τετάρτη 17 & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010, στις 21:00
QUIET
Arkadi Zaides

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μία νέα παραγωγή χορού από τον ταλαντούχο χορογράφο Arkadi Zaides.
Ένα πολιτικό έργο, που μιλά πολλές γλώσσες, με δύο Εβραίους και δύο Άραβες χορευτές-ηθοποιούς, που επιζητεί την ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία, σε ένα τόπο όπου η συνεχώς αυξανόμενη βία και δυσπιστία ανάμεσα στις κοινότητες του Ισραήλ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και δεν αφήνουν χώρο για σκέψη, προβληματισμό, λύση.
Το έργο προσφέρει ένα χώρο όπου μπορούν να απελευθερωθούν οι δαίμονες του καθένα, μέσα από τις διαφορετικές κοινωνικές τους πραγματικότητες, τις διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, τις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Στην παράσταση χορεύουν εκτός από τον ίδιο το χορογράφο, οι Rabia Khoury (Παλαιστίνη-Ισραήλ, περφόρμερ), Ofir Yudolevitch (Ισραήλ χορευτής και δάσκαλος Capoeira), Mohammed Mugraby (Παλαιστίνη-Ισραήλ, ράπερ, ηθοποιός και τραγουδιστής, δάσκαλος τζούντο), Klone (καλλιτέχνης γκράφιτι, γεννημένος στην Ουκρανία το 1983, μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1994), Τοm Tlalim (ηχητικός, ζει Ολλανδία). Με σύγχρονο χορό, καποέιρα, τζούντο σε μία δυνατή και τολμηρή χορογραφία, κάθε ένας από τους ερμηνευτές διηγείται τη δική του ιστορία και εισβάλει στην ιστορία του άλλου, χωρίς σταματημό, χωρίς λύση. Οι τέσσερεις ερμηνευτές, όλοι κάτοικοι του Ισραήλ αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, πήραν μέρος σε μία οκτάμηνη, επίπονη δημιουργική καλλιτεχνική διαδικασία και μας παρουσιάζουν ένα σκληρό τοπίο. Ένα τοπίο επιθετικότητας, κάποτε συμπόνιας και τρυφερότητας, βίας, σύγχυσης, απελπισίας και προσμονής, που αναζητά έναν τόπο για όλους, έναν τόπο ελπίδας, έναν τόπο QUIET.

Χορογραφία- Σκηνοθεσία: Arkadi Zaides
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Joanna Lesnierowska
Χορεύουν: Rabie Khoury, Mohammad Mugrabi, Ofir Yudilevitch, Arkadi Zaides
Μουσική: Tom Tlalim Σκηνικά: Klone, Φωτισμοί: Firas Roby

-----------------------------------------------

Κυριακή 21 & Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, στις 20:30
Post-Martha
Niv Sheinfeld και Oren Laor

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Οι Niv Sheinfeld και Oren Laor, εμπνεόμενοι από το κλασικό και πάντα επίκαιρο αριστούργημα του θεάτρου του 20ου αιώνα "Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ" του Έντουαρντ Άλμπη δημιουργούν μία παράσταση - σημείο συνάντησης του κόσμου του σύγχρονου χορού με εκείνον του θεάτρου. Μία παράσταση που "διαβάζει" με όρους σύγχρονης χορευτικής κίνησης τις σχέσεις αγάπης - μίσους του Γιώργου και της Μάρθας, όπως αυτές αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το νεώτερό τους ζευγάρι, αργά ένα βράδυ. Η χορογραφία, ερμηνευμένη από ξεχωριστούς χορευτές καταφέρνει να αποδώσει με κινηματογραφικό σχεδόν τρόπο και συναρπαστικές συνθέσεις, πραγματικότητα και ψευδαισθήσεις, χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές, όπως η συμπεριφορά των χαρακτήρων και κλιμακώνει την ένταση στη σκηνή, μέχρι την αναπόφευκτη έκρηξη.

Με ένα σύντομο πρόλογο - "Προ Μάρθα" - που ερμηνεύεται από τους δημιουργούς του έργου Sheinfeld και Laor παρουσιάζονται τα καλλιτεχνικά διλήμματα που προκύπτουν όταν συναντιούνται ο χορός με το θέατρο.

Χορογραφία, Σκηνοθεσία και Σύλληψη: Niv Sheinfeld και Oren Laor
Χορεύουν: Ilanit Tadmor, Irad Mazliah, Sivan Gutholtz, Gil Kerer
Μουσική Σύνθεση: Didi Erez
Κοστούμια: Mirit Weinstock
Φωτισμοί: Nettta Κoren

-----------------------------------------------

Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 20:30
Love Fire
Yasmeen Godder

Η Yasmeen Godder, μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες του σύγχρονου ισραηλινού χορού, επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα (η πρώτη: 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2006, έργο "Two Playful Pink"). Η χορογράφος με το έντονο προσωπικό στυλ θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά Love Fire που χαρακτηρίζεται όπως πάντα από ποιητική διάθεση, τόλμη, ταλέντο και ρομαντισμό, χιούμορ και ένα φρέσκο χορογραφικό λεξιλόγιο.

Χρησιμοποιώντας γνωστά κλασικά κομμάτια βαλς και κρατώντας συγχρόνως μία απόσταση καλλιτεχνικής και αισθητικής ασφαλείας δημιουργεί μία σύνθετη και χιουμοριστική διαδρομή, όπου αναμετράται με το "ρομαντισμό" και εξερευνά με τόλμη και τη βοήθεια των εκπληκτικών ερμηνευτών της την ταυτότητα του άνδρα και της γυναίκας, και του ρόλου τους σε μία σχέση, κλείνοντας το μάτι σε στερεότυπα, φαντασιώσεις αλλά και τη ρομαντική εικονοποιία. Η παράσταση πλαισιώνεται με την ζωντανή επί σκηνής εγκατάσταση από τον visual καλλιτέχνη Yochai Matos.

Χορογραφία:Yasmeen Godder
Δραματουργός: Itzik Giuli
Δημιουργικοί ερμηνευτές: Yasmeen Godder, Eran Shanny
Χορεύουν: Shulamit Enosh, Matan Zamir
Μουσική: Στράους, Σοστακόβιτς, Σένμπεργκ, Τσαικόφσκυ, Χατζατουριάν
Προσκεκλημένος ερμηνευτής και Επί σκηνής Φθορίζουσα Εγκατάσταση/ Live Fluorescent Installation: Yochai Matos

Κοστούμια και Σκηνικά: Inbal Lieblich, Eran Shanny, Yasmeen Godder
Σχεδιασμός φωτισμών και Τεχνική Διεύθυνση: Uri Rubinstein
Σχεδιασμός ήχου: Eyal Shindler
Ηχητικός: Oren Cohen

-----------------------------------------------

INFO

ΤΙ
: Τρίπτυχο Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ
Τρεις Ομάδες, Τρεις Χορογραφίες, Έξι Παραστάσεις Σύγχρονου Χορού
ΠΟΤΕ: Τετάρτη 17 έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
ΠΟΥ: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Αίθουσα: Θέατρο / Εισιτήριο: 20€
Φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας & πολυτέκνων: 15€
Πακέτο εισιτηρίων και για τις τρεις παραστάσεις: 50€

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στο www.mcf.gr.

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210, 210 324 6210
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400, 210 412 6400
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 - 20:00 Καθημερινές, 09:00 - 21:00.