Πέθανε η ζωγράφος Γκρέις Χάρτιγκαν

20.11.2008
Η ζωγράφος Γκρέις Χάρτιγκαν πέθανε στα 86 της, στη Βαλτιμόρη. Αφηρημένη εξπρεσιονίστρια δεύτερης γενιάς, η Χάρτιγκαν δημιούργησε στην πρώτη περίοδο της καριέρας της έντονα πολύχρωμους πίνακες, στους οποίους συχνά ενσωμάτωνε εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα, οδηγώντας τους κριτικούς στην άποψη ότι εκφράζει στοιχεία πρώιμης ποπ αρτ.

Η ζωγράφος Γκρέις Χάρτιγκαν πέθανε στα 86 της, στη Βαλτιμόρη.

Αφηρημένη εξπρεσιονίστρια δεύτερης γενιάς, η Χάρτιγκαν δημιούργησε στην πρώτη περίοδο της καριέρας της έντονα πολύχρωμους πίνακες, στους οποίους συχνά ενσωμάτωνε εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα, οδηγώντας τους κριτικούς στην άποψη ότι εκφράζει στοιχεία πρώιμης ποπ αρτ.

Η ποπ αρτ, όμως, για εκείνη «δεν είναι ζωγραφική, γιατί η ζωγραφική πρέπει να έχει περιεχόμενο και συναίσθημα», όπως είχε δηλώσει το 60. Στο ώριμο έργο της ενσωμάτωνε, με έναν τρόπο μοναδικό, εικόνες από βιβλία, ταινίες, κλασικούς πίνακες και διαφημίσεις. Στις «Νύφες του μεγάλου δρόμου» το 54, που κέρδισαν την προσοχή της κριτικής και του κοινού, η Χάρτιγκαν είχε επηρεαστεί από τη «Βασιλική οικογένεια» του Γκόγια.

Μεγάλη έκθεσή της είχε φιλοξενήσει το '93 το Μουσείο Γουίτνεϊ, ενώ η τελευταία της έκθεση έγινε τον περασμένο Μάιο στο Jewish Museum στη Νέα Υόρκη.