ME(N)TAL στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

12.11.2008
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η ομαδική έκθεση ME(N)TAL σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2009.

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η ομαδική έκθεση ME(N)TAL σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2009.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Michael Bevilacqua, Torben Giehler, Doug Melini, Shoplifter, Daniel Subkoff, Mika Tajima.

Όταν ο Mondrian προσπαθούσε να αποπερατώσει το τελευταίο του έργο Victory Boogie Woogie επιζωγραφίζοντάς το ασταμάτητα, συνειδητοποίησε ότι ναι μεν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωνε, ο δικός του πόλεμος όμως με τη γεωμετρική αφαίρεση θα συνεχιζόταν το ίδιο δριμύς.

Η αγωνία και η σύγχυση που απέρρεε από το πολιτικό πλαίσιο του 1944 ήταν τέτοια που ο ζωγράφος δεν κατάφερε να τελειώσει το έργο ή να δώσει λύση στο θέμα της καννάβου, μεταθέτοντας την έκβαση της μάχης στους καλλιτέχνες της επόμενης γενιάς.

Στρατολογώντας μαχητές για την έκθεση ME(N)TAL θεώρησα ότι θα έπρεπε να προέρχονται από τόπους όπου το πολιτικό-οικονομικό πλέγμα να έχει κλονιστεί για τα καλά, ώστε η στρατηγική "do-or-die" να τους είναι οικεία. Τότε μόνο θα ήταν άξιοι επίλεκτοι. Βέβαια η ειρωνεία του εγχειρήματος είναι ότι ακριβώς αυτοί οι εικαστικοί έχουν γαλουχηθεί από την τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα (μέσα δηλαδή που βασίζονται στην έννοια του δικτύου) έστω και αν αυτό δεν είναι εμφανές στην απεικόνιση των (συν-)πλεγματικών τους (συν-)θέσεων.

Η ψευδαίσθηση ότι είμαστε ελεύθεροι/ ανεξάρτητοι έχει λήξει και για τους πιο ονειροπόλους από το 1930 όταν το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εφευρέθηκε αποδεικνύοντας ότι ως και ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από ένα υπέρ-δίκτυο νευρώνων και συνάψεων, που ονομάστηκε (με πολύ χιούμορ) «αυτόνομο νευρικό σύστημα»...
Πώς να ξε-μπλέξει κανείς λοιπόν ως καλλιτέχνης;

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα / Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα 114 71
ART CENTER, τηλ:+30 210 6439466 / www.art-tounta.gr.