Παραγωγές του ARTE στο Γαλλικό Ινστιτούτο

10.11.2008
Με πρωτοβουλία του Institut Français d’ Athénes, του Goethe-Institut Athen, της γαλλικής και της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση - ΕΡΤ, θα παρουσιασθούν μερικές από τις καλύτερες παραγωγές του γερμανο-γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE.

Ο γερμανο-γαλλικός πολιτιστικός τηλεοπτικός σταθμός ARTE είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο γειτονικές αυτές χώρες και ταυτόχρονα ένα μοντέλο τηλεόρασης πολύ υψηλού επιπέδου, αποκλειστικός στόχος του οποίου είναι η ποιότητα.

Ο σταθμός ARTE αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν με βάση τα ποσοστά θεαματικότητας και τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Με πρωτοβουλία του Institut Français d’ Athénes, του Goethe-Institut Athen, της γαλλικής και της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση - ΕΡΤ, θα παρουσιασθούν μερικές από τις καλύτερες παραγωγές αυτού του γερμανο-γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.


Πότε: Δευτέρα 10 έως Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Πού: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31,Τηλ.: 210 3398600


Πρόγραμμα

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου
20:00 Meutre à l´ Agora (Θάνατος στην αρχαία αγορά)
Ντοκιμαντέρ
(Ελλάδα/Γαλλία 2006, 52΄) του Άγγελου Αμπάζογλου

Μια Αθήνα ιδωμένη υπό το πρίσμα της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης κυριαρχεί στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη. Με αφετηρία αυτά τα μυθιστορήματα η ταινία «Θάνατος στην αρχαία αγορά» ιχνηλατεί τις κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα του σήμερα. Ο Πέτρος Μάρκαρης ξεναγεί τους θεατές στην πόλη του, την Αθήνα. Τους δείχνει τους δικούς του τόπους του «εγκλήματος». Εκεί συναντά συναδέλφους συγγραφείς που, όπως και ο ίδιος, εκφράζουν με τα κείμενά τους τις σκέψεις τους για τις κοινωνικές εξελίξεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

21:30 Good Bye, Lenin!
(Γερμανία 2003, 120΄) του Wolfgang Becker

Ανατολικό Βερολίνο, φθινόπωρο του 1989: Η μητέρα του Alex Kerner πέφτει σε κόμμα λόγω καρδιακής προσβολής. Ξυπνά το καλοκαίρι του 1990. Το Τείχος έχει πέσει, εκείνη όμως δεν το γνωρίζει. Σύμφωνα με το γιατρό, οποιαδήποτε συγκίνηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Ο Alex κάνει τα πάντα για να της κρύψει την κατάρρευση του σοσιαλιστικού καθεστώτος, στο οποίο εκείνη πίστευε: Σκηνοθετεί και «ξαναζωντανεύει» για χάρη της τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Έρχεται ωστόσο η μέρα που το θέατρο πρέπει να σταματήσει και η μητέρα να μάθει επιτέλους την αλήθεια. Μια έξυπνη κωμωδία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο.
(με την ευγενική χορηγία της Audiovisual)


Τρίτη 11 Νοεμβρίου
20:00 Ghettokids

(Γερμανία 2002, 88΄) του Christian Wagner

Ο Μάκης κι ο μικρότερος αδερφός του, Τουρκόφωνοι Έλληνες, ζουν με τη μητέρα και τον μεγαλύτερο αδερφό τους στο Μόναχο. Η ζωή τους κυλά στο κοινωνικό περιθώριο, με εμπόριο ναρκωτικών και μικρoεγκλήματα. Στο ειδικό σχολειό που φοιτούν φτάνει μια καινούρια δασκάλα. Αν και οι μαθητές κάνουν τα πάντα για να την αποθαρρύνουν και να τη διώξουν, εκείνη αποφασίζει να τους προσεγγίσει. Στο πλευρό της βρίσκεται και ο διευθυντής ενός κοινωνικού κέντρου. Μαζί προσπαθούν να βοηθήσουν τα δυο αδέρφια. Το καταφέρνουν μόνον με τον έναν.

21:30 TRACKS: le magazine des musiques et des cultures qui ne tiennent pas en place!
(Γαλλία 2008, 52΄)

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου
20:00 Jeanne Moreau, côté cour, côté coeur

Ντοκιμαντέρ
(Γαλλία 2008, 90΄) των Pierre-André Boutang, Josée Dayan, Annie Chevallay

21:30 Rhythm is it
Ντοκιμαντέρ
(Γερμανία 2004, 104΄) των Thomas Grube, Enrique Sánchez Lansch

Το πρώτο μεγάλο «εκπαιδευτικό εγχείρημα» της φιλαρμονικής του Βερολίνου: Υπό τη διεύθυνση του Βρετανού Royston Maldoom 250 παιδιά και νέοι (από 8 έως 20 χρονών) που προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και γεωγραφικό χώρο μελετούν τη χορογραφία του πάνω στο κομμάτι του Στραβίνσκι «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» (Le Sacre du Printemps). Παράλληλα, η Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle κάνει πρόβα την ίδια αυτή σύνθεση. Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ κλείνει με την πανηγυρική εκτέλεση του κομματιού στην Arena Treptow στο Βερολίνο.


Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
20:00 Ζητούνται κυρίες και κύριοι άνω των 65 (Damen und Herren ab 65)
Ντοκιμαντέρ
(Γερμανία 2002, 70΄) της Lilo Mangelsdorff Θα μπορούσαν να κάθονται σπίτι τους και να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους - εκείνοι όμως απάντησαν στην αγγελία μιας ημερήσιας εφημερίδα: «Ζητούνται κυρίες και κύριοι άνω των 65». Η χορογράφος Pina Bausch σκηνοθετεί εκ νέου το κομμάτι της «Kontakthof» - αυτήν τη φορά οι πρωταγωνιστές της είναι ερασιτέχνες και προχωρημένης ηλικίας. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ανθρώπους που έχουν αφήσει πια πίσω τους την επαγγελματική ζωή και καλούνται τώρα να διοχετεύσουν την ενέργεια και την πείρα τους σε μια εντελώς νέα πρόκληση, ξεπερνώντας κοινωνικές συμβάσεις και όρια.


21:30 Un coeur simple
(Γαλλία 2008, 105΄) της Marion Laine

23:00 Signé Chanel
Ντοκιμαντέρ
(Γαλλία 2005, 130΄) του Loic Prigent


Με ελληνικούς/γαλλικούς/γερμανικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.goethe.de/athen και www.ifa.gr