Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης (***)

07.11.2008
Ένα υπαρξιακό μπραντεφέρ χωρίς πραγματικό νικητή. H παράσταση «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης» που παρακολουθήσαμε στη Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Γκενεράλη, σε δραματουργική επεξεργασία του σκηνοθέτη Άρη Τρουπάκη, από κοινού με τον συγγραφέα και τους επτά ηθοποιούς.

H παράσταση «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης» που παρακολουθήσαμε στη Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Γκενεράλη, σε δραματουργική επεξεργασία του σκηνοθέτη Άρη Τρουπάκη, από κοινού με τον συγγραφέα και τους επτά ηθοποιούς.

Οι 'ιστορίες μιας πόλης' διαδραματίζονται λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και λίγους μήνες πριν από την ολοκληρωτική εξαφάνιση της κυβέρνησης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κεντρικοί ήρωες, ο Δυτικογερμανός βιβλιοπώλης Βολφ Στράους - εγκατεστημένος στο Ανατολικό Βερολίνο από επιλογή - ο οποίος έχει συλληφθεί από την Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της ΛΔΓ και ο Ανατολικογερμανός Ανακριτής του, Γιόχαν Μαρτ.

Δραματική μονομαχία ανάμεσα σε δύο «στρατιώτες». Το παλιό και το νέο Βερολίνο, μια διελκυστίνδα πολιτικών τοποθετήσεων... ένα υπαρξιακό μπραντεφέρ χωρίς πραγματικό νικητή.

Ο ένας με πρόσωπο "κλειδωμένο" στο παρελθόν και ο άλλος με όνειρα για τη νέα εποχή, σε μια πόλη όπου συνυπάρχουν δύο κόσμοι από την ίδια μήτρα και ο παλιός εαυτός μάχεται το νεογέννητο Εγώ.

Κάθε ερώτηση που απαντά ο εσωστρεφής Βόλφ στον ειρωνικό ανακριτή του, είναι και ένα βήμα προς μια νέα εποχή, που μοιάζει το ίδιο δύσκολη και «μακρινή» όσο και αυτή που φεύγει.

Και είναι πράγματι τα πρόσωπα δύο;

Ή μήπως είναι ένα το πρόσωπο, που διχάζεται μπροστά στα μάτια των θεατών για να καθαρθεί από τα βαθιά διλήμματά του.

Και οι υπόλοιποι ήρωες που έρχονται σαν αναμνήσεις από το παρελθόν, μήπως δεν είναι εξίσου δραματικές φιγούρες που μετρούν ερωτηματικά και άλυτους γρίφους; Αναμνήσεις... οι ευτυχισμένες μέρες, οι πράξεις επανάστασης, οι νέοι του Πρέντσλαουερμπεργκ, τα όνειρα των ανθρώπων που επιθύμησαν την ελευθερία, ο χαμένος έρωτας, η σκληρότητα και ο παραλογισμός του καθεστώτος, τα μάτια των αγαπημένων προσώπων.

Εκτός από τη φυσικότητα των ηθοποιών, την παράσταση ζωντάνεψε η σκηνοθετική ματιά του Άρη Τρουπάκη, που χρησιμοποίησε επιλεκτικά το φως, το χρώμα, και τους ήχους για να ενσαρκώσει σκιές ενός παρελθόντος. Σκιές που στο μυαλό των δύο βασικών ηρώων είναι τόσο πραγματικές όσο το μεταλλικό τραπέζι της ανάκρισης.

PS Μην φύγετε χωρίς το Πρόγραμμα της παράστασης, το οποίο περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για το Τείχος του Βερολίνου.

Τσατσαράγκου Χριστίνα
[email protected]


INFO/ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

"Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης "
Το έργο του Δημήτρη Γκενεράλη, σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Θοδωρή Χρυσικού.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Μαρλέν Σαϊτη, Στέλιος Παρρής, Αργύρης Θανάσουλας, Λεονάρδος Σφοντούρης, Ιωάννης Λασπιάς.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΒΡΑΔΙΝΕΣ: ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ: 9:15 μ.μ. - ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ: 9: 45 μ.μ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ: ΠΕΜΠΤΗ (ΛΑΪΚΗ) και ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ: 7: 00 μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 18 Ευρώ
ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ : 16 Ευρώ

ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ, Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 210 9229605