Αφιέρωμα για τον Χορν στο Κυκλαδικής Τέχνης!

07.11.2008
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει, με την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Χορν, έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σημαντικού αυτού ηθοποιού.

Mε την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Χορν, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του δημοφιλούς ηθοποιού.

«Είχε την αστραπή γιατί χάραζε την ψυχή του ένα διαμάντι θλίψης» είπε ο Σταμάτης Φασουλής για τον μεγάλο ηθοποιό στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Χαρακτηρίστηκε «φορέας πολιτισμού, καλαισθησίας και ποιότητας», ενώ «ο τρόπος της σκηνικής συμπεριφοράς του είναι σύγχρονος ακόμη και σήμερα. Το στήσιμό του στη σκηνή μύριζε ζωή» (Σ.Φασουλής).

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, καλαίσθητη και προσεγμένη στη λεπτομέρειά της και φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια, φωτογραφίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό αναφορικά με την πορεία του Δημήτρη Χορν στον κινηματογράφο και το θέατρο της δεκαετίας του ʼ50.

Στο πρώτο τμήμα της παρουσιάζεται η ζωή του Δημήτρη Χορν πριν από το θέατρο, φωτογραφίες με τη μητέρα του, την οικογένειά του και τις συζύγους του.

Ακολουθεί η πορεία του στο θέατρο, φωτογραφίες από παραστάσεις, προγράμματα, αφίσες, περιοδικά (από το πλούσιο αρχείο του Δημήτρη Μπαγέρη) και κοστούμια, η παρουσία του στο ραδιόφωνο και φυσικά η κινηματογραφική του διαδρομή, πάλι με φωτογραφίες, αφίσες αλλά κι ένα φιλμάκι με σκηνές από τις ταινίες του.

Τον επίλογο της έκθεσης γράφει το ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Χορν» (από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Γιώργου Σκεύα), και ο επισκέπτης συναντά το καμαρίνι του, το γραφείο του με τα γυαλιά του και τη μολυβοθήκη του, προσωπικά του αντικείμενα, το καπέλο του, την κουνιστή πολυθρόνα του, βιβλία με αφιερώσεις από Καραμανλή, Ελύτη κ.ά.

Η έκθεση χωρίζεται στις εξής ενότητες:
-Εισαγωγή και ζωή πριν το θέατρο
-Ο Δημήτρης Χορν στο θέατρο
-Ο Δημήτρης Χορν στο ραδιόφωνο (θεατρικά)
-Χορν και κινηματογράφος
-Ενθυμήματα (προσωπικά αντικείμενα) και το καμαρίνι του Δημήτρη Χορν
-Προβολή ντοκιμαντέρ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ (από την εκπομπή ʽΠαρασκήνιοʼ του Γιώργου Σκεύα)

Μουσειογραφική επιμέλεια: Σταμάτης Ζάννος
Επιμέλεια κειμένων: Κώστας Γεωργουσόπουλος

Διάρκεια Έκθεσης
25 Νοεμβρίου 2008 - 1η Φεβρουαρίου 2009

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 - 17.00, Πέμπτη: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 11.00 - 17.00, Τρίτη: κλειστά.