Τα golden boys δεν πάνε σε δημοπρασίες

20.10.2008
Σχετική ανατριχίλα διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά τού χρηματιστηρίου της τέχνης την περασμένη Κυριακή, όταν το σφυράκι του οίκου Sotheby's έδειξε να επηρεάζεται φανερά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σχετική ανατριχίλα διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά τού χρηματιστηρίου της τέχνης την περασμένη Κυριακή, όταν το σφυράκι του οίκου Sotheby's έδειξε να... μουδιάζει από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

9 εκατ. δολάρια για έναν πίνακα, μπορεί να φαίνονται εξωφρενικό ποσό, και όμως η τιμή στην οποία πουλήθηκε το πορτρέτο του μεγάλου Βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον, από τον φίλο του και ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ, ήταν πολύ κατώτερη από την αναμενόμενη.

Ο ανολοκλήρωτος πίνακας, που πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο, φιλοτεχνήθηκε το 1956-57 και πρόκειται για το τελευταίο γνωστό πορτρέτο του Μπέικον, ζωγραφισμένο από τον Φρόιντ, ο οποίος συνολικά τού έχει κάνει δυο.
Το δεύτερο πορτρέτο, που φιλοτεχνήθηκε το 1952, εκλάπη από έκθεση στο Βερολίνο, το 1988, γεγονός που θεωρητικά θα αύξανε τη ζήτηση του πρώτου πορτρέτου από τους παρευρισκόμενους στη δημοπρασία.

Οι TIMES αναφέρουν ότι ακόμα και ο Άντι Γουόρχολ, που θεωρείται ο πιο "ασφαλής σε κερδοφορία" καλλιτέχνης τού 20ου αιώνα στο κομμάτι των δημοπρασιών, απέτυχε να φέρει τα αναμενόμενα κέρδη σε δημοπρασία της Κυριακής.

Οι οίκοι Christie's και Sotheby's δύσκολα θα επιτύχουν τους στόχους τους στις δημοπρασίες του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ φήμες έχουν κυκλοφορήσει ότι αγοραστές των έργων στη μεγάλη δημοπρασία του ανατρεπτικού καλλιτέχνη Damien Hirst υπαναχωρούν στις προσφορές τους... και ζητούν ευκολίες πληρωμής!!!

Το πορτρέτο του Φράνσις Μπέικον, που πουλήθηκε την Κυριακή, δείχνει την καλή σχέση των δυο μεγάλων ζωγράφων, ενώ δεν ολοκληρώθηκε επειδή ξαφνικά ο Μπέικον σταμάτησε να ποζάρει (πιθανώς για να συναντηθεί στο Μαρόκο με τον σύντροφό του Πίτερ Λέισι).

Ο Μπέικον, που πέθανε το 1992, είχε ποζάρει για τον Φρόιντ, αλλά και είχε κάνει πολλά πορτρέτα του.

ΧΤ