Γυναίκα Loser: Ανήκει στους χαμένους της ζωής;

20.10.2008
Μια σουρεάλ κομεντί, όπου άλλοτε με δάκρυα λύπης κι άλλοτε χαράς, η Γυναίκα Loser προσπαθεί να ανακαλύψει αν ανήκει στους χαμένους της ζωής. Αγγίζει τα όρια της, ακροβατεί μεταξύ μελαγχολίας και ευγνωμοσύνης, γελάει με την ψυχή της σε ενατένιση του εσωτερικού της κόσμου.

Over futile odds
and laughed at by the gods
and now the final frame
Love is a losing game


Amy Winehouse

Η Θεατρική Ομάδα ΕΡΩ. και ο Δημήτρης Μπογδάνος ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους στο ανέβασμα του έργου της Βίλης Σωτηροπούλου ΓΥΝΑΙΚΑ LOSER. Ένα έργο που ανέβηκε πρώτη φορά στο Θέατρο της Ημέρας το 2000 σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία.
Οκτώ χρόνια μετά, και χωρίς να έχει προηγηθεί δεύτερο επαγγελματικό ανέβασμα, η Θεατρική Ομάδα ΕΡΩ. παίρνει κατά αποκλειστικότητα τα πνευματικά δικαιώματα του έργου από την ίδια τη συγγραφέα.

Το έργο

Η Γυναίκα Loser είναι ένα έργο με κύριο άξονα δύο μονολόγους και συνδετικά σουρεαλιστικά «ιντερμέδια», που φέτος ξαναζωντανεύει κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου.

Αυτή τη φορά όμως οι μονόλογοι ζωντανεύουν μέσα από τρεις παράλληλες ερμηνείες, διατηρώντας τη μοναξιά των ρόλων αλλά υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις μιας γυναίκας. Οι δύο χαρακτήρες ανακαλούν τις αναμνήσεις τους και εξιστορούν τις περιπέτειες τους με τους άνδρες, εξηγώντας πώς κατέληξαν στη σημερινή τους κατάσταση, η μία στο ψυχιατρείο και η άλλη στο μοναστήρι. Ο εικοσιτετράχρονος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν αποσυρμένες νύφες. Σα νύφες που είτε στολίστηκαν για την εκκλησία και δεν πήγαν ποτέ, είτε που πήγαν και εγκατέλειψαν το μυστήριο: Το μυστήριο των ανδρών.

Άλλοτε με δάκρυα λύπης κι άλλοτε χαράς, η Γυναίκα Loser προσπαθεί να ανακαλύψει αν ανήκει στους χαμένους της ζωής. Αγγίζει τα όρια της, ακροβατεί μεταξύ μελαγχολίας και ευγνωμοσύνης, γελάει με τη ψυχή της σε ενατένιση του εσωτερικού της κόσμου.

Η Γυναίκα Loser ξεχνάει τις επιτυχίες της και θυμάται τις αποτυχίες της. Κλείνεται στον εαυτό της, όμως ανοίγεται στις φίλες της. Υποδύεται την καλόγρια και απεκδύεται τις τύψεις της. Πληρώνει ψυχιάτρους και ξεχρεώνει τις ωραίες στιγμές της. Δε διστάζει να σκάσει μισθούς στον ψυχαναλυτή και να ξεσκάσει στο Παρίσι με το επίδομα ανεργίας.

Οι πολλαπλές πτυχές ενός χαρακτήρα προσωποποιούνται από τρεις ηθοποιούς και με όπλο το καυστικό χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και τη μουσική, το κωμικοτραγικό κουβάρι των σχέσεων ξετυλίγεται εύστοχα μπροστά στον θεατή, ο οποίος σίγουρα θα βρεθεί αντιμέτωπος και με δικές του εμπειρίες.

Η Γυναίκα Loser θαρραλέα όσο και απονενοημένα τζογάρει την καρδιά της, την ευτυχία της. Αναρωτιέται πού ανήκει. Αν κερδίζει ή χάνει. «Στο αγγλικό λεξικό, ο loser και ο lover είναι δίπλα δίπλα, ένα γράμμα μόνο διαφέρει. Εραστής και χαμένος δίπλα δίπλα...»

Εσείς είστε έτοιμοι να μάθετε σε ποιο λήμμα εμπίπτετε;

Η Θεατρική Ομάδα ΕΡΩ. ιδρύθηκε το 2006 από την Άννα Μακρή και την Κωνσταντίνα Σταθοπούλου παρουσιάζοντας τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα του Roberto Atayante στο Θέατρο Φούρνος σε δική της παραγωγή. Από φέτος συνεργάζεται με την ομάδα και η Χαρά Κονταξάκη. Και οι τρεις, συμμαθήτριες στη Δραματική Σχολή, είχαν δασκάλους τον Άκη Δαβή και τη Ρούλα Πατεράκη ενώ συμμετείχαν μαζί σε πλήθος παραστάσεων του Θεάτρου Αλκμήνη από το 2001.

ΑΠΟ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ - ΣΚΗΝΗ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ
Αμοργού 20 - Κυψέλη , τηλ. 210 8673945

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος
Πρωταγωνιστούν: Άννα Μακρή, Κωνσταντίνα Σταθοπούλου, Χαρά Κονταξάκη

Αρσενική φωνή της λογικής ο Γιάννης Φέρτης

Κοστούμια: Νίκος Βάλβης
Σκηνικά: Δημήτρης Μπογδάνος
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαθανασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φοίβη Φρονίστα
Φωτογραφίες: Παύλος Τσοκούνογλου

Παραγωγή ΕΡΩ.
www.myspace.com/ginaikaloser

Από 4 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15.

Τιμές Εισιτηρίων, 18 ευρώ ολόκληρο και 12 ευρώ φοιτητικό.

Διάρκεια 100 λεπτά.