Έργα Μπαμπούση στο Σπίτι της Φωτογραφίας

20.10.2008
Ο εικαστικός φωτογράφος Μανώλης Μπαμπούσης θα παρουσιάσει ατομική του έκθεση στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Σπίτι της Φωτογραφίας της Μπρατισλάβας, από 4 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας, με συνδιοργανωτή το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Ο εικαστικός φωτογράφος Μανώλης Μπαμπούσης θα παρουσιάσει ατομική του έκθεση στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Σπίτι της Φωτογραφίας της Μπρατισλάβας, από 4 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας, με συνδιοργανωτή το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα σε τριάντα τέσσερις συνολικά ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της παλιάς πόλης της Σλοβακίας, ο Μπαμπούσης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες φωτογράφους, θα δείξει 35 φωτογραφίες, αρκετές για πρώτη φορά, οι οποίες διερευνούν την ανθρώπινη ζωή στον δημόσιο χώρο, τη συναλλαγή με τη φύση.

Ο καλλιτέχνης, υπερβαίνοντας τη ρεαλιστική αναπαραγωγή της πραγματικότητας, στοχεύει στον υπαινικτικό εγκλωβισμό του ανθρώπου από τη θρησκεία και όλων των ειδών τους θεσμούς.

http://www.manolisbaboussis.gr


Ο Μανώλης Μπαμπούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Το 1968 πηγαίνει στην Ιταλία και εκεί θα παραμείνει για δέκα περίπου χρόνια. Το 1975 ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας και γίνεται βοηθός του καθηγητή Adolfo Natalini στην έδρα Ελευθέρου Σχεδίου.

Ξεκινά να χρησιμοποιεί την φωτογραφία, αρχικά σαν εργαλείο επαλήθευσης και καταγραφής των δράσεων, που πραγματοποιεί ως μέλος μιας ομάδας μουσικών, η οποία επισκέπτεται ψυχιατρεία της Ιταλίας στο πλαίσιο του κινήματος της αντιψυχιατρικής του Basaglia. Έτσι δημιουργεί την πρώτη ενότητα φωτογραφικών έργων, μια σειρά πορτρέτων και εσωτερικών χώρων από ψυχιατρεία της Ιταλίας.

Το 1975 ξεκινά και την εκθεσιακή του δραστηριότητα στην γκαλερί Zona στην Φλωρεντία, όπου εκθέτει τις φωτογραφίες από τα ψυχιατρεία.
Το 1975-76 σπουδάζει Αναστηλώσεις στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ρώμη με υποτροφία της UNESCO. Από το 1977 εργάζεται ως φωτογράφος και αρχιτέκτονας.

Στην δεκαετία του 80, ασχολείται με την φωτογραφία πολύ πιο έντονα. Συνεχίζει να φωτογραφίζει άδειους εσωτερικούς χώρους, τόσο κοινόχρηστους όσο και ιδιωτικούς, ενώ παράλληλα αρχίζει να ενδιαφέρεται για το τοπίο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 το ενδιαφέρον του στρέφεται στο αστικό τοπίο και ασχολείται με την φωτογραφία δρόμου. Χρησιμοποιεί ασπρόμαυρο φιλμ για να καταγράψει εικόνες της Αθήνας και να αποτυπώσει την σχέση των κατοίκων με τον περιβάλλοντα χώρο. Για έξι χρόνια απομακρύνεται εθελοντικά από την εκθεσιακή δραστηριότητα και ασχολείται εντατικά με το σχέδιο και το γράψιμο. Από το 1985 έως και το 1995 εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης και της διαφήμισης ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 1992 παντρεύεται την ζωγράφο Λυδία Δαμπασίνα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 το ενδιαφέρον του στρέφεται και πάλι στο αστικό τοπίο της Αθήνας. Φωτογραφίζει τα «Μνημεία», τις «μικρές» αρχιτεκτονικές θέλοντας να αναδείξει την ποίηση των αδιαμόρφωτων χώρων του αστικού τοπίου της Αθήνας. Την ίδια δεκαετία δημιουργεί μία ακόμη ενότητα έργων φωτογραφίζοντας Αυτόματες Μηχανές Τραπεζικών Λογαριασμών (ΑΤΜ) ενώ από το 2000 ξεκινά να φωτογραφίζει τους χώρους και τα κλειστά κιβώτια των τραπεζικών θυρίδων, τα αρχεία. Το 1998 εκλέγεται επίκουρος καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Βιογραφικό M.Μπαμπούση από www.emst.gr