Τα ζώα είναι φετίχ;

17.10.2008
Ο Βρετανός καλλιτέχνης Μπάνκσι, ο μεγάλος ζωγράφος των γκράφιτι, έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των Νεοϋορκέζων πριν το επίσημο άνοιγμα της πρώτης έκθεσής του εκεί, καθώς η εγκατάσταση αποτελείται από άγρια ζώα στριμωγμένα σε έναν πολύ μικρό χώρο.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Μπάνκσι, ο μεγάλος "ζωγράφος" των γκράφιτι, έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των Νεοϋορκέζων λίγες ώρες μετά το επίσημο άνοιγμα της πρώτης έκθεσής του στην πόλη τους, καθώς η νέα του δημιουργία είναι μια εγκατάσταση που αποτελείται από άγρια ζώα, στριμωγμένα σε έναν πολύ μικρό χώρο.

Τουλάχιστον έτσι νομίζουν όλοι πριν μπουν μέσα στο ιδιόμορφο pet-store του Μπάνκσι.

Οι περαστικοί χτυπούν το κεφάλι τους στο τζάμι για να δουν καλύτερα την κουλουριασμένη τίγρη της βιτρίνας, η οποία είναι τελικά μια ψεύτικη γούνα που κουνάει την ουρά της φιλήδονα.

Ένας 'ρομποτικός' πίθηκος με ακουστικά ανοιγοκλείνει τα μάτια του και βαριανασαίνει, παρακολουθώντας υπνωτισμένα μια ερωτική πιθηκο-ταινία στην τηλεόραση, ανάμεσα σε απομεινάρια από fast-food και μπίρες.

Πιο κει ένας ξεπουπουλιαμένος μηχανικός Τουίτι κουνιέται αυτιστικά στο κλουβάκι του.

Ζωντανά λουκάνικα γεννούν μικρά λουκανικάκια μέσα σε γυάλες, κάμερες παρακολούθησης έχουν κάνει φωλιά για να μεγαλώσουν τα μικρά καμεράκια παρακολούθησης, ενώ ένα λευκό κουνέλι με μαργαριταρίνιο κολιέ στρώνει αυτάρεσκα τις βλεφαρίδες του μπροστά σε έναν καθρέφτη.

Αυτό τον τρόπο βρήκε ο Μπάνκσι για να ειρωνευτεί-σχολιάσει την περίεργη σχέση των ανθρώπων (και δη των Νεοϋορκέζων) με τα ζώα. Κάποια φορούν πανάκριβα διαμαντένια περιλαίμια, ενώ άλλα καταλήγουν χοτ-ντογκ, γούνες και παπούτσια!

Ο Μπάνκσι σκέφτηκε ακόμα και τη μυρωδιά της έκθεσης... η οποία είναι αυθεντικότατη, αφού ράντισε τις γωνίες του pet-store με πραγματικά ούρα ζώων.

Πολλοί Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν, γιατί προτιμούν τα ζώα... ζωντανά!

Ο Μπάνκσι απλά απαντά: «Οι Νεοϋορκέζοι δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη, νοιάζονται για τα κατοικίδια. Οπότε εκθέτω αυτά. Θέλησα να κάνω τέχνη η οποία να αμφισβητεί την σχέση μας με τα ζώα και την ηθική της διατροφικής βιομηχανίας.»

ΧΤ