Ταξίδι για δεύτερη χρονιά στο Απλό Θέατρο!

17.10.2008
Με μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν ξεκινούν από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο με το έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.
: Ευγένιος Ο’ Νηλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα»
Πότε: Εναρξη Παραστάσεων Πέμπτη 23 Οκτωβρίου
Που: ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ, Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 210 9229605
Το έργο θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Με μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν ξεκινούν από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο με το έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Το έργο βαθιά αυτοβιογραφικό γράφτηκε από το 1939 μέχρι το 1941 με πόνο και δάκρυα, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, και ανέβηκε το 1956, τρία και όχι εικοσιπέντε χρόνια μετά το θάνατο του όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Η σύζυγος του Καρλότα επέτρεψε νωρίτερα την παρουσίαση του έργου από το Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο Έλεν Χέιζ της Νέας Υόρκης κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ.

Το Ταξίδι κάνει έκτοτε θριαμβευτική πορεία ανά τον κόσμο ενώ μόνο στην Ελλάδα έχει παρουσιασθεί οκτώ φορές. Πρωτοανέβηκε το 1969 στο Εθνικό Θέατρο με τον Μινωτή, την Παξινού, τον Χόρν, τον Φυσούν και τη Χατζηαργύρη. Το προηγούμενο καλοκαίρι δόθηκαν ταυτόχρονα δυο νέες παραστάσεις του έργου στη Γερμανία, στη Στουτγάρδη και στη Καρλρούη.

Το Ταξίδι είναι έργο σπαραγμού και φέρει την σφραγίδα όλων των επιρροών του συγγραφέα: από τον Φρόυντ με την ανελέητη κατάδυση στα έγκατα του εγώ, μέχρι το Νίτσε και το μηδενισμό του και από τον μάστορα Ίψεν με τον αστικό ορθολογισμό του μέχρι την βασανιστική τεχνική των εφιαλτών του Στρίντμπεργκ. Πρόκειται για έργο διαθήκης που κωδικοποιεί την οφειλή του Ο’ Νηλ στους δασκάλους του κι αφήνει κληρονομιά στους διαδόχους του (Άρθουρ Μίλερ, Τένεσσι Ουίλλιαμς, Έντουαρντ Άλμπυ και Σαμ Σέπαρντ).

Το έργο
Στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Ταϊρόν, στη Νέα Αγγλία, και μέσα σε μια μέρα από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, ξετυλίγεται το οδυνηρό ταξίδι ζωής της οικογένειας. Κεντρική φιγούρα ο τσιγκούνης ιρλανδικής καταγωγής πατέρας Τζέιμς Ταϊρόν, πρωταγωνιστής του θεάτρου, που ξεπούλησε το ταλέντο του στο βωμό της εμπορικότητας. Δίπλα του η ευαίσθητη καλλιεργημένη γυναίκα του Μαίρη που έχει καταλήξει μορφινομανής εξ’ αιτίας ενός γιατρού μάλλον ανεύθυνου, που την οδήγησε στον εθισμό. Ακόμη οι δυο γιοι τους με διαφορά ηλικίας δέκα χρόνων. Ο Τζέιμι, ο μεγαλύτερος, αποτυχημένος ηθοποιός και αλκοολικός και ο νεαρός και ονειροπόλος Έντμοντ που μαθαίνει ότι πάσχει από φυματίωση. Μαζί με την οικογένεια και η υπηρέτρια του σπιτιού Κάθλιν.

Ένας επιτυχημένος ηθοποιός, μια καριέρα. Πίσω απ’ τη λάμψη υπάρχει το τίμημα. Μια οικογένεια κατεστραμμένη, περιπλανώμενη, αποκλεισμένη. Δυο γιοι, θύματα της οικογενειακής αστάθειας και της έλλειψης αληθινής φροντίδας. Μια οικογένεια με άγριες συγκρούσεις, της οποίας τα μέλη διακατέχονται από την επιθυμία να παραμείνουν ενωμένοι αλλά αυτό στην πορεία μοιάζει ανέφικτο.

Στο Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα ο Ο’ Νηλ, παρόλο που στηρίχτηκε σε προσωπικά, υποκειμενικά βιώματα, διεισδύει με την ποιητική του ματιά στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, τα αντικειμενοποιεί και τους δίνει ένα νόημα πανανθρώπινο. Ανεβάζει το προσωπικό θέμα σε ύψος και μέγεθος ανάλογο της Τραγωδίας, την οποία είχε σαν υπόδειγμα γράφοντας το έργο.
Το Ταξίδι έχει αναδειχθεί σε έργο-σταθμό της παγκόσμιας δραματουργίας. Επίκαιρο και διαχρονικό, αγγίζει το σημερινό θεατή γιατί σ’ αυτό αναγνωρίζει τα αιώνια προβλήματα της οικογένειας, της κοινωνίας και των διαλυμένων ανθρωπίνων σχέσεων.

Το Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα παρουσιάζεται σε απόδοση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.
Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ορέστης Τάτσης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Άλκης Κούρκουλος, Κώστας Βασαρδάνης και Σοφία Καλεμκερίδου.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΒΡΑΔΙΝΕΣ:
ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ: 9: 00 μ.μ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ:
ΤΕΤΑΡΤΗ (ΛΑΪΚΗ) και ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ: 6: 00 μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 22 Ευρώ
ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ : 18 Ευρώ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ : 16 Ευρώ