Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αποκαλύπτεται στο Megaron Plus!

17.10.2008
Τιμώντας την παγκόσμια αρχιτεκτονική, το Megaron Plus, στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει, παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης αμερικανό αρχιτέκτονα Στήβεν Χολ (Steven Holl).
Tι: Διάλεξη του αμερικανού αρχιτέκτονα Steven Holl
Ποτε: Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Τιμώντας την παγκόσμια αρχιτεκτονική, το Megaron Plus, στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει, παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης αμερικανό αρχιτέκτονα Στήβεν Χολ (Steven Holl).

Στη διάλεξη που θα δώσει ο Στήβεν Χολ, ο οποίος σήμερα σχεδιάζει κτίρια όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα παρουσιάσει το πρόσφατο έργο του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Στήβεν Χολ γεννήθηκε το 1947 στο Μπρέμερτον της Ουάσινγκτον. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συνέχισε τις αρχιτεκτονικές του σπουδές στη Ρώμη το 1970. Το 1976 έγινε μέλος της Αρχιτεκτονικής Εταιρίας του Λονδίνου και ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο STEVEN HOLL ARCHITECTS στη Νέα Υόρκη. Ο Στήβεν Χολ είναι μόνιμο μέλος στο Πανεπιστήμιο Columbia όπου διδάσκει από το 1981. Τον Ιούλιο του 2001, το περιοδικό Time τον ανακήρυξε ως τον καλύτερο αρχιτέκτονα της Αμερικής, έναν αρχιτέκτονα ο οποίος σχεδιάζει «κτίρια που ικανοποιούν τόσο το μάτι όσο και το πνεύμα».

Με κάθε μελέτη που κάνει, ο Στήβεν Χολ αναζητά νέους τρόπους να ενσωματώσει την ιδέα του στη λειτουργική ουσία ενός κτιρίου. Δεν επιβάλλει ένα συγκεκριμένο στυλ, το αντίθετο: κάθε τοποθεσία, κάθε περιβάλλον όπου θα αναγερθεί ένα κτίριο, γίνεται το σημείο εκκίνησης για μια μοναδική αρχιτεκτονική ιδέα.
«Η τοποθεσία κάθε κτιρίου είναι κάτι περισσότερο από απλό συστατικό και βοηθητικό στοιχείο για τη σύλληψή του. Είναι το φυσικό και το μεταφυσικό θεμέλιό του. Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι η αρχιτεκτονική επεμβαίνει στο τοπίο, αλλά ότι επιχειρεί περισσότερο να το εξηγήσει και να το ερμηνεύσει. Η αρχιτεκτονική και η τοποθεσία πρέπει να έχουν μεταξύ τους έναν εμπειρικό σύνδεσμο, μια μεταφυσική, ποιητική σύνδεση», υποστηρίζει ο Στήβεν Χολ.

Χάρη στη μέθοδο που ακολουθεί, ο Στήβεν Χολ είναι διάσημος για την ικανότητά του να δίνει σχήμα στον χώρο και στο φως με ευαισθησία για τον περιβάλλοντα χώρο. Η αισθητική ενός δωματίου, το φως του ήλιου που μπαίνει μέσα από ένα παράθυρο, ακόμη και το χρώμα και η αντανάκλαση των υλικών σε έναν τοίχο ή στο πάτωμα όλα συνδέονται άρτια μεταξύ τους. Οι αρχιτεκτονικές μετατροπές στα φυσικά υλικά, όπως στο γυαλί, την πέτρα ή το ξύλο, παράγουν σκέψη και βοηθούν στο να βιώσει κανείς έναν συγκεκριμένο τόπο.

Σήμερα, το γραφείο Steven Holl Architects (SHA) στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο απασχολούν 52 άτομα και έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνούς κύρους γραφείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που έχει τιμηθεί με τα πιο σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία έχει πραγματοποιήσει αρχιτεκτονικά έργα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των τεχνών (μουσεία, γκαλερί κλπ.), σε εκπαιδευτικά κτίρια και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και σε κατοικίες. Ο Στήβεν Χολ ειδικεύεται στο να ενσωματώνει νέα έργα σε περιβάλλοντα με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία. Όλα αυτά, όμως, μην ξεχνώντας τις σύγχρονες επιταγές: πράσινες στέγες, διπλοί τοίχοι και εξελιγμένα μηχανικά συστήματα στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Την τελευταία δεκαετία, ο Στήβεν Χολ έχει υπογράψει έργα όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kiasma στο Ελσίνκι (1998), τα γραφεία Sarphatistraat στο Άμστερνταμ (2000), καθώς και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιγνατίου στο Σηάτλ (1997). Κάποια ακόμη πιο πρόσφατα έργα του είναι η Σχολή Τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, η νέα κατοικία της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και η προσθήκη στο Μουσείο The Nelson-Atkins Museum of Art στο Kansas City του Μισούρι, το 2007.

Για την τελευταία αυτή μελέτη, στην οποία ο 61χρονος αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε το φως ως βασικό αρχιτεκτονικό υλικό. Οι New York Times έγραψαν: «Ο Στήβεν Χολ χρησιμοποίησε μια μέθοδο που πρέπει να μελετάται από οποιονδήποτε αρχιτέκτονα καταπιάνεται με τον σχεδιασμό ενός μουσείου». Και στον New Yorker: «Το κτίριο δεν είναι απλώς το καλύτερο του Χολ, αλλά και ένα από τα καλύτερα της τελευταίας γενιάς».

Τον περασμένο Αύγουστο ο Στήβεν Χολ παρουσίασε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) μια ψηφιακή εγκατάσταση 365 αρχιτεκτονικών σχεδίων του, τα οποία δημιούργησε μεταξύ του 2002 και του 2008. Εκτός των άλλων, το γραφείο του STEVEN HOLL ARCHITECTS κέρδισε φέτος τρία βραβεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων.

Τολμηρός, καινοτόμος και ακολουθώντας την τελευταία λέξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος χώρου, ο Στήβεν Χολ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της Αμερικής. Στις 20 Οκτωβρίου έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για τον μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής, όπως αυτός τον βιώνει καθημερινά μέσα από τις δουλειές του σε όλο τον κόσμο.