Δυο Τρελοί- Τρελοί Παραγωγοί (***)

20.10.2008
Η παράσταση «Δύο τρελοί τρελοί παραγωγοί» ανταποκρίνεται απόλυτα σχεδόν στις απαιτήσεις μίας αξιοπρεπούς παραγωγής και ευτυχώς, τίποτα δεν μας θύμισε παλαιότερες φτωχές και μίζερες ελληνικές μιούζικαλ- απόπειρες.
Οι «Δυο Τρελοί- Τρελοί Παραγωγοί» μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία ξαναχτυπούν για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλίκη σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.
Πρόκειται για το σπαρταριστό μιούζικαλ «The Producers» των Mel Brooks και Thomas Meehan που ανέβηκε το 2001 στο Broadway και βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική κωμωδία του Mel Brooks. Έχοντας ξεπεράσει τις 2.500 παραστάσεις στο Broadway, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές στη διεθνή πορεία τους και 12 βραβεία TONY.

Το έργο:
Στη δεκαετία του '50, ένας αποτυχημένος θεατρικός παραγωγός κι ένας συνεσταλμένος και κακόμοιρος λογιστής συλλαμβάνουν μία ριψοκίνδυνη ιδέα προκειμένου να γίνουν ζάπλουτοι: θα μαζέψουν λεφτά από χορηγούς και θα ανεβάσουν στο Broadway μια παράσταση που θα είναι σίγουρη αποτυχία. Το μόνο που χρειάζονται είναι να βρουν το χειρότερο μιούζικαλ που γράφτηκε ποτέ, το χειρότερο σκηνοθέτη στη θεατρική πιάτσα και τους πιο ατάλαντους ηθοποιούς...

Ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και οι άλλοι
Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, η απόδοση του κειμένου είναι του ίδιου και του Θοδωρή Πετρόπουλου, ενώ η απόδοση των στίχων ανήκει στην Αφροδίτη Μάνου. Τα περίλαμπρα σκηνικά δημιούργησε ο Γιώργος Πάτσας και τα κοστούμια η Ντέννη Βαχλιώτη.

Τις χορογραφίες ανέλαβε ο Δημήτρης Παπάζογλου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη μουσική ενορχήστρωση ο Αλέξιος Πρίφτης.

Δυο τρελοί - τρελοί παραγωγοί είναι ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Αντώνης Λουδάρος. Ο Γιάννης Βούρος υποδύεται τον gay και επίσης τρελό σκηνοθέτη που αναλαμβάνει το μιούζικαλ και ο Παντελής Καναράκης είναι ο εκκεντρικός βοηθός του. Στο ρόλο του ναζί ημίτρελλου συγγραφέα ο Σταμάτης Γαρδέλης. Τη μοιραία γυναίκα που θα «χωρίσει» τους δυο παραγωγούς, την ξανθιά εκρηκτική Σουηδέζα σεξοβόμβα Ούλα ερμηνεύει η Βίκυ Καγιά, στην πρώτη της θεατρική απόπειρα.
Τη διανομή συμπληρώνουν 16 νέοι και νέες ηθοποιοί- τραγουδιστές- χορευτές που, όπως πληροφορούμαστε, επελέγησαν μετά από πολλές πολλές ακροάσεις.

Η γνώμη μας:
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό για τα ελληνικά δεδομένα ανέβασμα, αν λάβουμε υπόψη πως το είδος του μιούζικαλ ψάχνει τα τελευταία χρόνια μετά μανίας τον τρόπο που θα το απαγκιστρώσει από την υποκουλτούρα των σύγχρονων ελληνικών επιθεωρήσεων και θα το εδραιώσει στις προτιμήσεις των ελλήνων ως ένα στιβαρό θέαμα που απευθύνεται σε όλα τα είδη κοινού.

Η παράσταση «Δύο τρελοί τρελοί παραγωγοί» ανταποκρίνεται απόλυτα σχεδόν στις απαιτήσεις μίας αξιοπρεπούς παραγωγής και ευτυχώς, τίποτα δεν μας θύμισε παλαιότερες φτωχές και μίζερες ελληνικές μιούζικαλ- απόπειρες. Γι΄αυτό και δεν θα σταθούμε τόσο στα κάποια αρνητικά σημεία, καθώς αυτά υπερσκελίστηκαν στο σύνολό τους από τη φρεσκάδα και την ευχάριστη ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή ήταν αριστοτεχνική, καθώς όλα απέπνεαν το αμερικανικό άρωμα του έργου (χαρακτηριστική είναι η εξελληνισμένη έκφραση «σπάσε πόδι» που οι αμερικανοί χρησιμοποιούν για γούρι) και οι ηθοποιοί ήταν καλοκουρδισμένοι και όμορφα δεμένοι μεταξύ τους. Στο τελευταίο συνέβαλαν καθοριστικά οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, που ως επί το πλείστον είχαν καλές στιγμές και τα εντυπωσιακά σκηνικά του Γιώργου Πάτσα. Ο τελευταίος εκμεταλλεύτηκε όλες τις τεχνικές υποδομές του πλήρως ανακαινισμένου θεάτρου Αλίκη και γέμισε το οπτικό μας πεδίο με καλαίσθητους εναλλασσόμενους χώρους.

Την παράσταση έκλεψε με την ερμηνεία του ο χαρισματικός Παύλος Χαϊκάλης, o οποίος ενσάρκωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του αποτυχημένου θεατρικού παραγωγού που ψάχνει απεγνωσμένα μία αποτυχία προκειμένου να πλουτίσει. Πιστός και απολαυστικός υπηρέτης του κωμικού είδους, κράτησε την παράσταση στις πλάτες του και χάρισε άφθονο γέλιο στο κοινό. Το έτερόν του ήμισυ, ο Αντώνης Λουδάρος, υποδύθηκε αξιοπρεπώς το λογιστή που θέλει να γίνει παραγωγός του Μπροντγουέι βάζοντας και αυτός το στίγμα του στην παράσταση.

Πολύ καλός ήταν και ο υπόλοιπος θίασος, με τον κεφάτο Γιάννη Βούρο και τον ανατρεπτικό Σταμάτη Γαρδέλη, να ξεχωρίζουν, ενώ συμπαθητικά στάθηκε στο σανίδι και η Βίκυ Καγιά στην πρώτη της θεατρική απόπειρα.

Info:
Θέατρο ΑΛΙΚΗ: Αμερικής 4, Αθήνα, τηλ. 210 3210021

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη: 20.00
Πέμπτη / Παρασκευή : 21.15
Σάββατο 18.00 απογευματινή, 21.15 βραδινή
Κυριακή 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΠΛΑΤΕΙΑ: 40-20€
ΛΑΙΚΗ: 30-20€
ΟΜΑΔΙΚΟ: 22€
ΦOITHTIKO: 18€

Προσφορά της Πέμπτης
Για θεατές κάτω των 25 και άνω των 65 ετών
Εισιτήριο 20.00 €


Γεωργία Οικονόμου
[email protected]