10 χρόνια για το 104 Kέντρο Λόγου και Tέχνης

26.09.2008
Το 104 ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια επιτυχούς και συνεχούς λειτουργίας και κατά το διάστημα αυτό έχει να επιδείξει πολύπλευρη δραστηριότητα και σημαντικό πολιτιστικό έργο.

Tο 104 Kέντρο Λόγου και Tέχνης υποδέχεται τους φίλους της λογοτεχνίας και του θεάτρου.

Το 104 ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια επιτυχούς και συνεχούς λειτουργίας και κατά το διάστημα αυτό έχει να επιδείξει πολύπλευρη δραστηριότητα και σημαντικό πολιτιστικό έργο.

Για την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009 έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, παιδικό θέατρο, σεμινάρια, εικαστικές εκθέσεις.

Αναλυτικά:

Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων για το βιβλίο, πρόκειται να φιλοξενηθούν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, μεταξύ αυτών και οι Ζυράννα Ζατέλη, Ευγενία Φακίνου, Ισμήνη Καπάνταη, Ρέα Γαλανάκη, αλλά και σημαντικοί ανανεωτές του λογοτεχνικού τοπίου όπως οι Χρήστος Χρυσόπουλος, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Κώστας Αρκουδέας.

Επίσης έχουν προγραμματιστεί αφιερώματα στο έργο των Παναγή Λεκατσά, Έλλης Αλεξίου, Τάσου Λειβαδίτη, Μάριου Πλωρίτη.

Η θεατρική σκηνή του 104, μετά το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Ο ήχος του όπλου, που ανέβηκε πέρυσι σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου με πρωταγωνίστρια την Τάνια Τσανακλίδου και έτυχε θερμής υποδοχής, θα φιλοξενήσει τρεις θεατρικές παραστάσεις:

- Ο κύριος Επισκοπάκης του Ανδρέα Μήτσου
- Ο γυάλινος κώδων της Σύλβιας Πλαθ
- Η σοφίτα με τα μυστικά της Λετίτσιας Μουστάκη

Ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου μεταφέρει τη νουβέλα Ο κύριος Επισκοπάκης (Η εξομολόγηση ενός δειλού) (Βραβείο Αναγνωστών 2007) στη σκηνή του 104. Ο Κώστας Καζανάς, η Κάτια Σπερελάκη και ο Στέλιος Μάινας, σε σκηνοθεσία του τελευταίου, δίνουν ζωή στα τρία πρόσωπα του δράματος. Μια ιστορία μοιχείας που επιχειρεί να φτάσει στα κατάβαθα του περιρρέοντός μας ψυχισμού, μια ελεγεία για τον έρωτα. Οι παραστάσεις ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου, Τετάρτη έως Κυριακή.

Ο γυάλινος κώδων της Σύλβιας Πλαθ, με την Αγγελίτα Τσούγκου, σε πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο της ίδιας, μετά την περυσινή επιτυχία μεταφέρεται φέτος στη σκηνή του 104. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελίτα Τσούγκου, σε συνεργασία με τη Θεοδώρα Κατσίφη. Στο έργο αυτό, που είναι έμμεσα αυτοβιογραφικό, η Σύλβια Πλαθ, με σαρκασμό, χιούμορ και διεισδυτικότητα αγγίζει τα θέματα της κοινωνικής πίεσης, της γυναικείας σεξουαλικότητας, της μητρότητας, της ψυχικής διαταραχής στην Αμερική του '50. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 29 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα και Τρίτη.

Η σοφίτα με τα μυστικά είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο για παιδιά και νέους της Λετίτσιας Μουστάκη, σε σκηνοθεσία της ίδιας. Παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Βάσια Βασιλείου και η συγγραφέας. Η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του Αλέξανδρου Χατζή.Ένα έργο για την ιστορία του νεότερου ευρωπαϊκού θεάτρου, με πρωταγωνιστές τον Αρλεκίνο, την Κολομπίνα, τον Πιερότο, τον Πανταλόνε και τον Ντοτόρο. Οι παραστάσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο, καθημερινά για σχολεία μετά από συνεννόηση, και την Κυριακή στις 11.00 και στις 15.00.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ 104
Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210 38 26 185 - 33 01 208