Εκθέσεις και μουσική βραδιά στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών

22.09.2008
To Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινιάζει στις 30 Σεπτεμβρίου την προσωρινή εγκατάστασή του στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, μέχρι την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του πρώην κτιρίου Φιξ που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.

To Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινιάζει στις 30 Σεπτεμβρίου την προσωρινή εγκατάστασή του στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, μέχρι την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του πρώην κτιρίου Φιξ που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.

Δύο εκθέσεις των σύγχρονων εικαστικών, David Claerbout και Ulrich Ruckriem, εγκαινιάζονται τις αίθουσες του Ωδείου Αθηνών, ενώ τη βραδιά στις 30 Σεπτεμβρίου θα πλαισιώσουν μουσικά σύνολα του Ωδείου Αθηνών.

DAVID CLAERBOUT
30 Σεπτεμβρίου- 7 Δεκεμβρίου 2008


DAVID CLAERBOUT

Ο Claerbout είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης ο οποίος ανήκει σε μια νεότερη γενιά βίντεο καλλιτεχνών που πειραματίζονται με την έννοια του χρόνου. Τα βίντεο που δημιουργεί χαρακτηρίζονται από τη μίξη της στατικής και της κινούμενης εικόνας. Επεξεργάζεται ψηφιακά αρχειακές φωτογραφίες, στις οποίες ενσωματώνει την κίνηση, διαμορφώνοντας ένα είδος φωτογραφίας σε κίνηση. Τα ποιητικά του βίντεο μοιάζουν με ζωγραφικούς πίνακες που υποβάλλουν το θεατή, δημιουργώντας μια συγχώνευση των ορίων μεταξύ των δύο καλλιτεχνικών μέσων, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Η κυρίαρχη θεματική των έργων του είναι το πέρασμα του χρόνου που φανερώνεται κυρίως από τα φυσικά φαινόμενα, το ηλιοβασίλεμα, τις σκιές, τα σύννεφα, κ.ά., υπονοώντας συχνά μια διάθεση υπαρξιακή. Σημαντική διάσταση της δουλειάς του αποτελεί και ο ρόλος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Συχνά επιλέγει ως σημείο αφετηρίας αρχιτεκτονικές φωτογραφίες που τον ενδιαφέρουν για να δομήσει τις βίντεο-εγκαταστάσεις του.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οκτώ βίντεο εγκαταστάσεις από το 1996 μέχρι σήμερα. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να έχει μια συνολική εικόνα του έργου του Claerbout και να δει την εξέλιξη της εικαστικής του έρευνας από το 1996 που δημιούργησε το πρώτο του βίντεο.

Ο David Claerbout γεννήθηκε το 1969 στην πόλη Κόρτρικ του Βελγίου. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Αμβέρσας και στη Βασιλική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών του Άμστερνταμ. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις και μπιενάλε και έχει παρουσιάσει δουλειά του σε σημαντικά μουσεία όπως το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, το Van Abbemuseum στο Eindhoven, το DIA Center for the Arts στη Νέα Υόρκη, το Montevideo στην Αμβέρσα, κ.ά. Ζει και εργάζεται στην Αμβέρσα και το Βερολίνο.

ULRICH RÜCKRIEM
ΣΚΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
30 Σεπτεμβρίου- 30 Νοεμβρίου 2008


ULRICH RÜCKRIEM

O Ούλριχ Ρούκριμ (Ντίσελντορφ, 1938), από τους σημαντικότερους ευρωπαίους γλύπτες, είναι γνωστός για τους μνημειακούς λίθινους όγκους του. Τα γλυπτά του, στοιχειώδεις γεωμετρικές φόρμες, στις οποίες είναι ορατά τα ίχνη της διαδικασίας επεξεργασίας τους, συνομιλούν με πρακτικές του μινιμαλισμού.

Η σχεδιαστική του πρακτική αποτελεί μια παράλληλη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε σε διάλογο και σε οργανική σύνδεση με το γλυπτικό του έργο. Η έκθεση Ούλριχ Ρούκριμ. Σκιές της πέτρας παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα σημαντικό μέρος των σχεδίων του, που εκτείνεται χρονικά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 έως σήμερα. Συγκεντρώνει 80 σχέδια σε διαφανές χαρτί καθώς και μεγάλης κλίμακας σχέδια, τα οποία θα εκτελεστούν απευθείας στο δάπεδο και στους τοίχους του εκθεσιακού χώρου.

Τα σχέδια του Ρούκριμ που διαρθρώνονται σε πολλαπλά στρώματα διαφανούς χαρτιού και θεωρούνται από τον καλλιτέχνη «γλυπτά», σχηματίζουν παλίμψηστα με αιθέριο και ποιητικό χαρακτήρα. Στην έκθεση Ούλριχ Ρούκριμ. Σκιές της πέτρας ο καλλιτέχνης μέσα από τη χρήση ενός απλού γεωμετρικού λεξιλογίου, παρουσιάζει ένα πλούσιο σύνολο σχεδίων, στατικό και κινητικό, προκαθορισμένο και απρόβλεπτο, ερμητικό και ανοιχτό, αυστηρό και παιγνιώδες, προκαλώντας τη φαντασία και την αντίληψη του θεατή.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Κάθε μήνα, το ΕΜΣΤ θα επιλέγει από τις συλλογές του ένα Έργο και έναν Καλλιτέχνη που θα πλαισιώνουν τις βασικές του εκθέσεις.
Για τον Οκτώβριο, το Μουσείο επιλέγει να παρουσιάσει ως Έργο του μήνα το Ταξίδι (1998), του Στήβεν Αντωνάκου και ως Καλλιτέχνη του μήνα τον Στηβ Ρόντεν με ηχητικές εγκαταστάσεις.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Στο περιστύλιο του Ωδείου, θα παρουσιαστεί η ηχητική εγκατάσταση Black Birds (2007), του σημαντικού Ρώσου καλλιτέχνη Βαντίμ Ζαχάροφ.

MEDIA LOUNGE
Το Media Lounge θα φιλοξενεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκθέσεις μικρής κλίμακας από τη συλλογή νέων μέσων του ΕΜΣΤ και εκθέσεις διαδικτυακών έργων on line, ξεκινώντας με τις εκθέσεις e-critures, μια on-line έκθεση με έργα στο διαδίκτυο που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και SonicTime, ένα συλλεκτικό project σε εξέλιξη με βίντεο έργα από τις συλλογές του ΕΜΣΤ.