2ος χρόνος για τη "Γυναίκα με τα Μαύρα"

17.09.2008
Η "Γυναίκα με τα Μαύρα", η παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από κοινό και κριτικούς, συνεχίζεται για 2η χρονιά στο "Θέατρο Μέλι" με πρωταγωνιστές τον Δάνη Κατρανίδη και τον Γιώργο Κέντρο. Οι παραστάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Η "Γυναίκα με τα Μαύρα", η παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από κοινό και κριτικούς, συνεχίζεται για 2η χρονιά στο "Θέατρο Μέλι" με πρωταγωνιστές τον Δάνη Κατρανίδη και τον Γιώργο Κέντρο.

Οι παραστάσεις ξεκινούν την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Για έναν ολόκληρο χειμώνα η μαγική ατμόσφαιρα του έργου μεταφέρθηκε στη σκηνή του Θεάτρου Μέλι και κάθε βράδυ είχε συνέχεια στο φουαγιέ, όπου οι πρωταγωνιστές συναντούσαν τον κόσμο - αντί για τα καμαρίνια τους - δίνοντας ένα τόνο διαδραστικό και κρατώντας την ενέργεια ζωντανή μέχρι την τελική αποχώρηση του κοινού.

Εξαιρετικές ήταν οι κριτικές που δέχθηκαν οι δύο ηθοποιοί για την ερμηνεία τους, για τον ιδανικό υποκριτικό διάλογο που ανέπτυσσαν οι δυο τους κάθε βράδυ, καθώς και για τη σκηνοθετική ματιά του Δάνη Κατρανίδη στο νέο ανέβασμα του έργου.

Το έργο που παίζεται για 20 συνεχόμενα χρόνια στο Λονδίνο απέδειξε και την έντονη απήχηση που έχει στο πιστό και αξιόλογο θεατρικό κοινό της Αθήνας.

Το έργο

Δυο άνδρες - ο Άρθουρ Κιπς και ο Ηθοποιός - ψάχνουν να μάθουν την αλήθεια για μια γυναίκα - τη γυναίκα με τα μαύρα. Μια ιστορία που κρατά τον θεατή σε αγωνία μέχρι τέλους. Ο Άρθουρ Κιπς έζησε μια ανατριχιαστική ιστορία, που σημάδεψε τη ζωή του. Επιβίωσε, και κατέγραψε τα βιώματά του σε ένα βιβλίο. Με σκοπό να λυτρωθεί απ’ τον εφιάλτη που καταδυναστεύει τη ζωή του, θέλει να αφηγηθεί το βιβλίο του στα δικά του πρόσωπα. Για να καταφέρει να σταθεί μπροστά στο κοινό του, να αναπαραστήσει τα γεγονότα και να αποδεσμευτεί απ’ τους εφιάλτες του, μισθώνει έναν επαγγελματία ηθοποιό να τον διδάξει.

Με το πρώτο μάθημα υποκριτικής ξεκινάει το έργο του ο Στέφαν Μάλατρατ. Οι δύο τους ζωντανεύουν το παρελθόν του Άρθουρ Κιπς και με τη συμμετοχή της φαντασίας του κοινού ξετυλίγουν μια αληθινή, δραματική ιστορία.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ παίζεται ασταμάτητα για 20 χρόνια στην Αγγλία - τα δύο πρώτα στο Σκάρμπορο, ενώ τα τελευταία 18 στο WEST END, με διαρκή επιτυχία. Η δύναμη του κειμένου συντελεί σίγουρα στην αντοχή του στο χρόνο. Η μεταφορά του Στέφαν Μάλατρατ στη σκηνή, παραμένει πιστή στο βιβλίο και χρησιμοποιεί πολλές από τις περιγραφές και τους διαλόγους της Σούζαν Χιλ, ενώ μετατρέπει το βιβλίο σε ένα συναρπαστικό θεατρικό έργο.

Η υπόθεση του έργου, δεν είναι μία ιστορία τρόμου, ωστόσο τα γεγονότα κλιμακώνονται σε ένα τρομαχτικό αποκορύφωμα και ενσταλάζουν μία αίσθηση τρόμου. Βασίζεται στην ατμόσφαιρα, σε μια έντονη αίσθηση του χώρου, σε νύξεις, βιαστικές ματιές και υπαινιγμούς, σε ότι είναι σκιώδες, σε ότι ακούγεται και κάποιες φορές σε αυτό που δύσκολα διακρίνει κανείς αν είναι φαντασία ή πραγματικότητα, για να παγώσει το αίμα του θεατή ως το μεδούλι και να καθιστά επικίνδυνη τη νύχτα σε μοναχικούς ανθρώπους με ευαίσθητη καρδιά.

Η παράσταση

Η παράσταση αυτή αποδεικνύει τη μαγεία του θεάτρου που χρησιμοποιεί ένα ανεκτίμητο συστατικό - τη συμμετοχή στη φαντασία κοινού και ηθοποιών και έτσι αυτή η συναρπαστική ιστορία, απογειώνεται... Πάνω σ’ αυτή την "ιδιαιτερότητα" στηρίζεται και η μόνιμη παράκληση προς τους θεατές να μην αποκαλύψουν, βγαίνοντας απ’ την παράσταση, το τέλος του έργου!

Ο Δάνης Κατρανίδης έχει "παλιούς λογαριασμούς" με "ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ". Παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με μεγάλη επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές 92-93 και 93-94 στη σκηνή του Θεάτρου Μουσούρη και Πόρτα αντίστοιχα... Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς καταλάγιαζε ο απόηχος της επιτυχίας εκείνων των παραστάσεων, δημιουργήθηκε η επιθυμία να ξαναδεί το ρόλο αναλαμβάνοντας και το βάρος της σκηνοθεσίας.

Στο ανέβασμα χρησιμοποιήθηκαν τα τεχνικά μέσα, φωτιστικά και ηχητικά εφέ της αγγλικής παραγωγής. Είκοσι χρόνια μελετώνται και βελτιώνονται γιατί σ’ αυτό το ιδιαίτερο έργο παίζουν το ρόλο τους. Αξίζει μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Eλληνικής και αγγλικής παράστασης για να το αντιληφθεί κανείς και να νοιώσει κάτι απ’ την ατμόσφαιρά της. Κραυγές και ήχοι διαπερνούν τη σιωπή, της νύχτας ενώ δύο άνδρες ψάχνουν να μάθουν την αλήθεια για μια γυναίκα.

Τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και τα κοστούμια της Τότα Πρίτσα συνεπικουρούν στη δραματουργική εξέλιξη και βοηθούν το τεχνικό μέρος να απογειώσει τη φαντασία των θεατών.

Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87
10434, Αθήνα - Τηλ. 210 8221111 / 210 8223160

Έναρξη Παραστάσεων: Πέμπτη 9 Οκτωβρίου

Του STEPHEN MALLATRATT
βασισμένο στο μυθιστόρημα της SUSAN HILL
απόδοση: ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ
σκηνοθεσία: ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ
σκηνικά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
κουστούμια: ΤΟΤΑ ΠΡΙΤΣΑ
φωτισμοί: ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣΧΑ
πρωταγωνιστούν: ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΣ