Απόψε η μεγάλη δημοπρασία του Ντέιμιαν Χερστ

15.09.2008
Το Χρυσό Μοσχάρι θα είναι το κορυφαίο έργο της δημοπρασίας του εκκεντρικού Βρετανού καλλιτέχνη Ντέιμιαν Χερστ στον οίκο Sotheby's απόψε το βράδυ και αύριο το απόγευμα.

Σήμερα και αύριο το απόγευμα βγάζει στο σφυρί ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's 223 έργα του "κακού" παιδιού της βρετανικής μοντέρνας τέχνης, Ντέιμιαν Χερστ.

Σε μια κίνηση που έρχεται να ταράξει τα δεδομένα στο εμπόριο-χρηματιστήριο της τέχνης, ο αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης αποφάσισε να παρακάμψει γκαλερί, μεσάζοντες και εμπόρους τέχνης και έδωσε τα έργα του απευθείας σε δημοπρασία.


Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, αναμένεται να γίνει πλουσιότερος κατά 65 εκατ. λίρες, αλλά και να δώσει "το καλό παράδειγμα" σε άλλους καλλιτέχνες να παρακάμψουν τους μεσάζοντες των γκαλερί. Στη δημοπρασία θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, η σειρά του με νεκρά ζώα στη φορμαλδεΰδη και το «Χρυσό Μοσχάρι», η τιμή του οποίου ξεκινά στα 8 εκατ. λίρες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times, ο κόσμος που περίμενε χθες να δει τα έργα του Χερστ ήταν τόσος πολύς, ώστε το Sotheby’s άνοιξε μια ώρα νωρίτερα και έκλεισε τα μεσάνυχτα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 δυνητικοί αγοραστές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν με την ησυχία τους τα έργα.

Την περασμένη Παρασκευή σε ένα φοβερό πάρτι πριβέ, πολλοί διάσημοι γιόρτασαν τη δημοπρασία. Μεταξύ τους: ο Bono των U2 και ο Flea των Red Hot Chilli Peppers, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Kevin Spacey, καθώς και η Daria Zhukova, "κυρία" του μεγαλοεπιχειρηματία Roman Abramovich, ο οποίος εγκαινίασε πρόσφατα έναν μοναδικό χώρο τέχνης στη Μόσχα.

Χ.Τσατσαράγκου