Gala Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας

09.09.2008
Αποσπάσματα και άριες από την «Carmen» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Γκαλά Όπερας στη μνήμη της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σοπράνο, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου -έφυγε στις 16 Σεπτεμβρίου το 1977- στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κοινό και κριτικοί υποκλίθηκαν στο ταλέντο της Μαρίας, Σοφίας, Άννας, Καικιλίας Καλογεροπούλου και το όνομά της Μαρίας Κάλλας εκτινάχτηκε στα όρια του μύθου. Με την «Carmen», όμως, τη δημοφιλέστερη όπερα του διεθνούς ρεπερτορίου δε συναντήθηκαν ποτέ επί? σκηνής. Ιστορική, ωστόσο έχει μείνει η συγκλονιστική ερμηνεία της ηχογράφησης του 1964 με την Ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού, υπό τη διεύθυνση του Georges Prêtre και με το Nicolai Gedda στο ρόλο του Don José.

Αποσπάσματα και άριες από την «Carmen» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Γκαλά Όπερας στη μνήμη της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σοπράνο, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου -έφυγε στις 16 Σεπτεμβρίου το 1977- στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ερμηνεύουν οι Αντιγόνη Παπούλκα (Carmen), Βαγγέλης Χατζησίμος (Don José) και Μαρίνα Βουλογιάννη (Michaëla), σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, ενώ συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η «Carmen» ανέβηκε για πρώτη φορά στις 3 Μαρτίου του 1875 στο Παρίσι, τρεις μήνες πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη, G. Bizet σε ηλικία μόλις 37 ετών. Για κάποιους η φλογερή, αμαρτωλή ηρωίδα της ομότιτλης νουβέλας του Prosper Mérimée -η ατίθαση τσιγγάνα που δουλεύει ως εργάτρια σε καπνεργοστάσιο της Σεβίλλης- «ράγισε» την καρδιά του συνθέτη της με τη μέτρια απήχηση που είχε η πρεμιέρα στο Παρίσι. Ακολούθησε η θριαμβευτική επιτυχία της όπερας στην πρώτη της παρουσίαση στη Βιέννη, στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, επιτυχία που την ακολουθεί έως σήμερα κερδίζοντας τον τίτλο της δημοφιλέστερης ίσως όπερας όλων των εποχών.

«Επουδενί με αυτά τα πόδια», είχε δηλώσει η Μαρία Κάλλας για ένα ρόλο με τον οποίο δεν αναμετρήθηκε ποτέ επί σκηνής, Ηχογραφημένη το 1964 σε μουσική διεύθυνση Georges Prêtre, η «Carmen» είναι όμως η προτελευταία ολοκληρωμένη όπερα που ερμήνευσε η Κάλλας, σε έναν ρόλο τον οποίο δεν τραγούδησε ποτέ επί σκηνής.


Παράλληλα, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών από την σκηνική παρουσία της Μαρίας Κάλλας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Η φωτογραφική αναδρομή που παρουσιάζει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο ΟΜΜΘ περιλαμβάνει επιλογή φωτογραφιών και κειμένων από την έκθεση Μαρία Κάλλας - 30 Χρόνια Μετά που οργάνωσε με αφορμή το έτος Κάλλας στον εκθεσιακό του χώρο από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2007 στην Αθήνα.
Μέχρι σήμερα η έκθεση έχει μεταφερθεί στα Χανιά, την Καρδίτσα, το Μελιγαλά Μεσσηνίας, την Κέρκυρα, τη Φλώρινα, την Tεργέστη και την Washington D.C.- με επόμενους σταθμούς τα Ιωάννινα, το Houston και το San Franscisco.
Το φωτογραφικό υλικό προήλθε από τα Αρχεία του θεάτρου Σκάλας του Μιλάνου και των θεάτρων Fenice της Βενετίας και Arena της Βερόνας, την ΕΜΙ, το Θεατρικό Μουσείο, το Ε.Λ.Ι.Α, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικές συλλογές.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 25, 40, 50 και 60€ ενώ τα μαθητικά-φοιτητικά στοιχίζουν 12€