Φαραντούρη, K.Bήτα, Ευριδίκη στην αίθουσα του Παρνασσού

12.12.2013
H ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ αναβιώνει την ιστορική αίθουσα του Παρνασσού, που υπήρξε σταθμός στην πνευματική ζωή της χώρας και αναπαλαιώθηκε προ τριών ετών, μέσα από επτά μοναδικές συναυλίες.

H ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ αναβιώνει την ιστορική αίθουσα του Παρνασσού, που υπήρξε σταθμός στην πνευματική ζωή της χώρας και αναπαλαιώθηκε προ τριών ετών, μέσα από επτά μοναδικές συναυλίες.

Το διατηρητέο κτίριο του 1890 στην πλατεία Καρύτση είναι έτοιμο να υποδεχτεί διακεκριμένους καλλιτέχνες, εκπρόσωπους του πολυπρόσωπου σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου, σε θεματικές συναυλίες προσαρμοσμένες ειδικά στο ύφος και την αισθητική του χώρου.

H μοναδική ακουστική της αίθουσας του Παρνασσού, που ακολούθησε τα πρότυπα των μεγάλων λυρικών Ιταλικών θεάτρων του περασμένου αιώνα,σε συνδυασμό με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της βρίσκεται στη πιο ζωντανή νεανική πλατεία του κέντρου που σφύζει από ζωή.

Στόχος μας είναι να δούμε την υπέροχη αυτή σάλα να ζωντανεύει ξανά,να την γνωρίσουν και να την οικειοποιηθούν οι νεώτεροι,να την θυμηθούνκαινα την τιμήσουν οι παλαιότεροι,γι’ αυτό και οι συναυλίες αυτές απευθύνονται από πλευράς ρεπερτορίου σε όλες τις τάσεις της μουσικής.

Ανακαλούν μνήμες και μελωδίες αγαπημένες, προτείνουν νέες προσεγγίσεις σε παλαιότερες ερμηνείες, προκαλούν με διαφορετικές ηχητικές ενορχηστρώσεις,συνδέουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα και γλώσσα με το αστείρευτο μεσογειακό ταμπεραμέντο.

Άλλωστε κάθε φορά η προσωπικότητα του καλλιτέχνη προσδιορίζει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και δημιουργεί τη μαγεία της ακρόασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ:

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου
Κ.ΒΗΤΑ- “ΚΟΝΣΕΡΤΟ”
Ο Κωνσταντίνος κάνει ένα διάλειμμα, αφαιρεί τα midi καλώδια από τα συνθεσάιζερ του και πιάνει την ακουστική κιθάρα για να μας παρουσιάσει την μουσική του με ένα πιο γυμνό τρόπο. Θα παρουσιάσει τραγούδια και συνθέσεις από την 20χρονη πορεία του στην ιστορική αίθουσα Παρνασσός. Τραγούδια μακρινών αποστάσεων γεμάτα αυτοπαρατήρηση, στίχοι που διακρίνουν την αποξένωση και την αστική σήψη, θρυμματισμένες ελπίδες που ένα εσωτερικό φως τις ξαναενώνει. Τραγούδια από το παρελθόν και το μέλλον, ένα ακουστικό σύνολο, τρείς μουσικοί . Ο Κ.Βήτα κιθάρα και φωνή, ο Χρήστος Αλεξάκης πιάνο και ο Φώτης Καραογλάνης κιθάρα θα είναι οδηγοί σε αυτή την ακουστική εμπειρία.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου
ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ

“ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ”
Δύο σπουδαίοι σολίστες,oΜίλτος Λογιάδης στο πιάνο και ο Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόνδιασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια στο Α’ μέρος του ρεσιτάλ τους σαν ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο, μια μαγική γέφυρα που συνδέει το δημοτικό τραγούδι με το σύγχρονο των δεκαετιών του 50’ και του60’. Στο Β’ μέρος προσεγγίζουν με σεβασμό και ευαισθησία πολυαγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ - “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”

Αυτοβιογραφική διαδρομή στο μουσικό της ταξίδι σε Ελλάδα, Ρωσία,Ισπανία και Κύπρο. Μνήμες και βιώματα από τις διαφορετικές μεγαλόπνοες κουλτούρες, με οδηγό μια πλούσια σε συνθέτες και ποιητές δισκογραφία.

Ξεκινώντας από τη πρώτη της ηχογράφηση στα 17 της χρόνια που ήταν οι “Μπαλάντες” των Μίκη Θεοδωράκη – Μανώλη Αναγνωστάκη έως τα Ρωσικά τραγούδια . Από το “Μεθυσμένο κορίτσι” του Μάνου Χατζιδάκι έως τη χρυσή εποχή αναβίωσης των επιτυχιών του ‘40 και του ‘50 με τα κλασσικά τραγούδια των Γιαννίδη,Αττίκ,Σουγιούλαλλά και τις μετέπειτα σημαντικές συνεργασίες της με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Νίκο Ζούδιαρη,τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου
ΕΥΡΙΔΙΚΗ- “Η EDITH ο ΕLVIS και ότι αγαπώ –ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΑΞΙΔΙ”

Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ
Μια θεατρική προσέγγιση στις γειτονιές του κόσμου παρέα με τα τραγούδια που μεγάλωσε, αγάπησε και πάντα θα θυμάται. Από το Παρίσι στο Λονδίνο,τη Νέα Υόρκη,τη Νέα Ορλεάνη,ένα μπλε ταξίδι συντροφιά με ονειροπόλους συνοδοιπόρους και επιστροφή πάντα εκεί που χτυπάει δυνατά η καρδιά μας….στην Ελλάδα.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - “ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ”

Mια μεγάλη ερμηνεύτρια και ένας σπουδαίος μουσικός στο πιάνο,ο Τάκης Φαραζής στο Α΄ μέρος αυτής της συναυλίας, θα μας ταξιδέψουν με τα φτερά της μουσικής, τηςποίησης, της ελληνικής γλώσσας. Θα ακουστούν τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο χρόνο και σημάδεψαν την κοινή μνήμη.

Η Μαρία Φαραντούρη πάντα παρούσα στο μουσικό γίγνεσθαι,δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται και να τολμά. Έτσι στο Β’μέρος αυτής της βραδιάς, θα μας συστήσει και θα τραγουδήσει μαζί τους το μουσικό σχήμα CAROUSEL. Το μουσικό και φωνητικό αυτό σύνολο θα συμπράξει μαζί της σε ένα ρεπερτόριο με άξονα τη Βόρεια Μεσόγειο και τους λαούς της, λαϊκά τραγούδια της Πορτογαλίας,σεφαραδίτικα της Ισπανίας, Ιταλικές καντσονέτες και ταραντέλες.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου
ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ- “LESEXOTIQUES”

Η Νένα Βενετσάνου ερμηνεύει στο Α’ μέρος ποιήματα που μελοποίησε των MichelDeguy, AlbertoSavinio,GiorgosSarantaris,PaulEluard τονίζοντας σ’ αυτούς τους εξωτικούς επισκέπτες την ιδιαίτερη σχέση τους με τον Μεσογειακό χώρο και μεταμορφώνοντας την ποίηση τους σ ‘ ένα ανήσυχο τραγούδι. Στο Β’ μέρος μας ταξιδεύει στα γαλλικά τραγούδια των Θεοδωράκη, Σπανού, Κυπουργού,Παπαθανασίουαλλά και των Μουστακί , ΑζναβούρΦερρά, ΜπορίςΒιαν, γνωστών καλλιτεχνών που αν και οι ίδιοι είχαν μία διαφορετική καταγωγή,τα τραγούδια τους πλούτισαν και καθόρισαν το γαλλικό τραγούδι.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
IDRAKAΥNE-LIAHIDE-ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ “ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΣΜΟΚΙΝ”
Oι τρεις τραγουδοποιοί γνωρίστηκαν το 2013και ανακάλυψαν πως τα τραγούδια τους περιπλανιόνται στο ίδιο δάσος της ποπ μουσικής. Έτσι σκέφτηκαν να υφάνουν μία ιστορία και να την τραγουδήσουν μαζί και τότε βρήκαν ότι έχουν ένα μεγάλο κοινό μυστικό, αγαπούν τους ίδιους άντρες. Φόρεσαν λοιπόν σμόκιν,σκαρπίνια και ημίψηλο και είπαν να «πειράξουν» τα τραγούδια των LeonardCohen, Sting, MichelJonasz, ElvisPresley,MarvinGaye,NatKingCole, Jeff Buckley,Tom Waits,Elvis Costello,David Bowie αλλάκαιτων Faith No More,Faithless, Radiohead,Tears for Fears,Smiths. Tους συνοδεύει μια μεγάλη γυναικεία ορχήστρα μουσικών, ενώ η Μαρίκα και η Lia θα μοιραστούν το πιάνο και το Rhodes.

Info
Που: Παρνασσός, Πλατεία Καρύτση

Πότε: 23 Ιανουαρίου - 26 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης 8:30μμ

Facebook event

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Εισιτήρια πωλούνται από την ΤICKETSERVICES και το PUBLIC Συντάγματος

Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr

Τηλεφωνική αγορά: 210 7 2 3 4 5 6 7

Τιμές εισιτηρίων 12 ,16 , 20 ευρώ.