Αναζητώντας το χαμένο χρόνο στο "24"

06.12.2011
Την νέα έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη, με τίτλο «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» φιλοξενεί ο Χώρος Τέχνης «24», από τις 13 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 14 Ιανουαρίου 2012.

Την νέα έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη, με τίτλο «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» φιλοξενεί ο Χώρος Τέχνης «24», από τις 13 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 14 Ιανουαρίου 2012.

Στην νέα αυτή θεματική ενότητα ο Ανδρέας Γεωργιάδης επιχειρεί έναν εικαστικό διάλογο με κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με αφετηρία το χειμαρρώδες έργο του Μαρσέλ Προύστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», ο ζωγράφος επαναφέρει στη μνήμη του εικόνες τοπίων αλλά και αισθημάτων, μεταπλάθοντές τις σε τμήματα μιας απόλυτα προσωπικής μυθολογίας, γεμάτης εμμονές, εντυπώσεις και αναρίθμητες επιρροές.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης ανασυνθέτει με τη ζωγραφική του, τους τόπους και τους προορισμούς των χάρτινων ηρώων των λογοτεχνικών έργων που τον επηρρέασαν. Δημιουργεί μια γεωγραφία μνήμης όπου η φθορά, η απουσία και η υποβολή, συντάσσουν ποιητικές ατμόσφαιρες και συμβολισμούς μεταφορών – προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις των ίδιων ιστοριών.

Με τη χρήση του μελανιού (μια τεχνική που με μεγάλη άνεση έχει κατακτήσει και προτείνει τα τελευταία χρόνια), ο Ανδρέας Γεωργιάδης δημιουργεί ένα δικό του φως, διάφανο και πλούσιο σε τονικές διαβαθμίσεις, συχνά μεταφυσικό, αλλά και την δική του σκιά, πυκνή και στέρεη, επιτρέποντας στην αμφιβολία και την υπαινικτικότητα να εισχωρήσουν και να ταράξουν τα νερά της ζωγραφικής του περιπέτειας.

Όπως ο ίδιος σημειώνει: «Βουτώντας ξανά στα νερά της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανέσυρα από τη μνήμη μου όλες αυτές τις εικόνες που, καρφώνονταν την πρώτη εκείνη ώρα στη φαντασία μου και με συντρόφευαν στην περιπέτεια της ανάγνωσης: μυθικούς κόσμους για να χωρέσουν οι λέξεις, τόπους για να κατοικήσουν οι χάρτινοι ήρωες, φώτα για να ξεκλειδώσουν τη συγκίνηση, σκιές για να μεγενθύνουν το ενδιαφέρον για το μετά.
Αυτές ακριβώς τις εικόνες προσπάθησα να αποτυπώσω, εκείνες που έθρεφε η μοναξιά μου προκειμένου να αντιληφθεί βαθύτερα τις πολλαπλές αναγνώσεις των ιστοριών. Κι αυτό για να έχω να θυμάμαι καλύτερα τη γεύση του παράξενου κόσμου τους, την αναζήτηση του χαμένου χρόνου τους.Μια διαφορετική εικονογραφία, συναισθημάτων, απόλυτα υποκειμενική και πολύ προσωπική, θέλησα να αρθρώσω, χτισμένη στην ίδια εκείνη άμμο, όπου οι χάρτινοι ήρωες συνεχίζουν να περπατούν


Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Μικρής Άρκτου.


Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2011 – 14 Ιανουαρίου 2012
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.00-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο 11.00-14.00

Χώρος Τέχνης «24»: Σπευσίππου 38, 106 76, Τηλ & fax 210 7217 897