Πριεμέρα με Μπαχ, Χαίντελ και Στάθη Λιβαθινό

14.03.2001
Το έργο του Πάουλ Μπαρτς "Μια Πιθανή Συνάντηση" θα παρουσιάσει στις 21 Μαρτίου η Θεατρική Αστική Εταιρία Πράξη, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας.
Το έργο του Πάουλ Μπαρτς "Μια Πιθανή Συνάντηση" θα παρουσιάσει στις 21 Μαρτίου η Θεατρική Αστική Εταιρία Πράξη, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας.

Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ και Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Συμπατριώτες, συνομήλικοι, εξίσου αναγνωρισμένοι στην εποχή τους, δύο μεγάλοι μουσουργοί που δε συναντήθηκαν ποτέ. Τι θα συνέβαινε όμως αν είχαν συναντηθεί; Συμπληρώνοντας την πραγματικότητα, ο Πάουλ Μπάρτς, λάτρης της μουσικής και μεγάλος θαυμαστής των δύο γιγάντων, επινοεί με βάση τη βαθιά γνώση των δύο χαρακτήρων και της εποχής, μια . . . απίθανη - πιθανή συνάντηση. Ο συγγραφέας παρουσιάζει απομυθοποιημένα τα δύο ιερά τέρατα, προσέχοντας ωστόσο να μην αγγίξει ούτε στο ελάχιστο, την ουσία και την αξία των ανθρώπων και του έργου τους. Εκτός από τους χαρακτήρες και τη φανταστική τους σχέση, σκιαγραφεί την εποχή, αλλά και το αιώνιο παιχνίδι της δημοσιότητας, των δημοσίων σχέσεων και της διαπλοκής μεταξύ της τέχνης και της εξουσίας.

Ο Μπάρτς "κανονίζει" για τους δύο άντρες μια συνάντηση στο ξενοδοχείο "Η Αυλή της Θουριγγίας" στην Λειψία Από τη μία ο Χαίντελ, μόνος στο κάστρο των επιτυχιών του, the charming brute (το χαριτωμένο τέρας) όπως τον αποκαλούν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του σταρ-σύστεμ της εποχής. Από την άλλη ο χαμηλόφωνος και ταπεινός Μπαχ, οικογενειάρχης με είκοσι παιδιά, γόνος μεγάλης οικογένειας μουσουργών. Δύο μεγαλοφυίες που αλληλομισιούνται και αλληλοθαυμάζονται. Ο Γερμανός συγγραφέας δημιουργεί μια απίστευτη ατμόσφαιρα αντεγκλήσεων, ζήλιας, ανταγωνισμού, φθόνου, αγάπης και θαυμασμού. Μικροπρέπειες και αμετροέπεια, αληθινή μεγαλοσύνη και χαμέρπεια συμπλέκονται και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γεμάτη ηλεκτρισμό, αλλά και αληθινή ανθρωπιά. Παρ' όλα αυτά η κωμωδία του Μπαρτς δεν στηρίζεται στη διαστρέβλωση των χαρακτήρων, αλλά του ξεγυμνώματός τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του Μπαχ ήταν το κύκνειο άσμα του Ρώσου ηθοποιού Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, στην παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός (Φρεναπάτη, Ρομαντικοί, Πριν την Αποχώρηση, Η Νοσταλγός), πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βόγλης και Σοφοκλής Πέππας. Στον ρόλο του οικονόμου και γραμματέα του Χαίντελ ο Ηλίας Ασπρούδης. Σκηνικά - κοστούμια σχεδιάζει ο Άγγελος Αγγελής, μουσική γράφει ο Παναγιώτης Αδάμ και τα φώτα επιμελείται ο Αλέκος Αναστασίου.