Η ζωή και ο μύθος της Δούκισσας της Πλακεντίας

28.12.2010
Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσα της Πιατσέντσας, την αντιμετώπιζαν με φόβο και δέος και ύφαιναν γύρω από τη ζωή της ένα πυκνό πλέγμα μύθων.

Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσα της Πιατσέντσας, την αντιμετώπιζαν με φόβο και δέος και ύφαιναν γύρω από τη ζωή της ένα πυκνό πλέγμα μύθων. Αυτό το πλέγμα θα προσπαθήσει να διαπεράσει η έκθεση του Bυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο «Δούκισσα της Πλακεντίας - Η ιστορία που γέννησε το μύθο».

Μια έκθεση που αναζητεί την αλήθεια πίσω από τον μύθο της Σοφί ντε Μαρπουά, της πολυταξιδεμένης Γαλλοαμερικανίδας, που ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, εμφορούμενη από τις ιδέες του ρομαντισμού και του παγκόσμιου φιλελληνικού κινήματος.

Η καταγωγή της από την Αμερική, ο έγγαμος βίος της στη Γαλλία, η εγκατάστασή της στην Αθήνα του Όθωνα, η φιλανθρωπική της δράση και η επιχειρηματική της δραστηριότητα θα παρουσιαστούν μέσα από έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και μεταγενέστερες μυθιστορηματικές αποδόσεις της ζωής της, που συνέβαλαν όχι μόνο στη διατήρηση της φήμης της, αλλά κυρίως στη διαιώνιση του μύθου της.

Η Δούκισσα της Πλακεντίας είναι μία από τις πολλές ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις που θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοινό στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αφού «συνεχίζεται η πολιτική του μουσείου σύμφωνα με την οποία, παράλληλα με τις μόνιμες συλλογές, θα υπάρχουν και οι περιοδικές εκθέσεις... πολιτική που ακολουθείται από το 2000 και στοχεύει σε δύο άξονες: στο κέντρισμα του ενδιαφέροντος του κοινού και την αξιοποίηση των μόνιμων συλλογών», σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου.

Info
Διάρκεια:
15/12/2010-13/2/2011
Χώρος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Διεύθυνση: Λεωφόρος Bασιλίσσης Σοφίας 22
Τηλέφωνο: 2107232178, 2107211027
Γενική είσοδος: 4€, Μειωμένο: 2€,
Δωρεάν: κάτω των 18 ετών.