Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις; 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν

23.04.2024
Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις; 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν
Εντάξει, τώρα με την αφρικανική σκόνη τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και καλύτερο είναι να μειώσεις τις μετακινήσεις αν έχεις πρόβλημα ή αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, όμως γενικότερα υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ανασάνεις καλύτερα.

Πέραν ειδικών συνθηκών σαν αυτές που ζούμε αυτό τον καιρό, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να νιώθουμε ότι η ανάσα μας σαν να κόβεται. Λίγο το άγχος, λίγο οι λίγες ώρες ύπνου, το διαρκές τρέξιμο... Ε, δεν θέλει και πολύ!

Δες τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αναπνεύσει καλύτερα, πράγμα που θα σου δώσει ώθηση και για ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως καλύτερη διάθεση, αισιοδοξία, θετική σκέψη, για παράδειγμα.

1. Τακτική άσκηση (και μην το γελάς καθόλου): Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και την αναπνευστική αποτελεσματικότητα. Οι αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο μπορούν να ενισχύσουν τους μύες που εμπλέκονται στην αναπνοή και να αυξήσουν την ικανότητα των πνευμόνων και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επιδίωξε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να βιώσετε τα αναπνευστικά οφέλη.


2. Κάνε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής: Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην επέκταση των πνευμόνων σου, στην αύξηση της ροής οξυγόνου και στην προώθηση της χαλάρωσης. Δοκίμασε τη διαφραγματική αναπνοή, όπου εισπνέεις βαθιά από τη μύτη, αφήνοντας την κοιλιά σου να επεκταθεί και εξέπνευσεσ αργά από το στόμα. Επανέλαβε αυτό για αρκετά λεπτά για να ηρεμήσει το σώμα σου και να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητα της αναπνοής. Όσοι κάνουν διαλογισμό και γιόγκα ξέρουν καλύτερα!

Νιώθεις χωρίς ενέργεια; Αυτές οι πέντε τροφές θα σε βοηθήσουν να... γεμίσεις μπαταρίες

3. Φρόντισε να διατηρείς καλή στάση στο σώμα σου: Η κακή στάση μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των πνευμόνων σου, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή. Θα το έχεις αντιληφθεί και εμπειρικά, σίγουρα. Είτε καθιστή, λοιπόν, είτε όρθια, φρόντισε να κρατάς το κορμί σου «ανοιχτό» ώστε να μπορούν οι πνεύμονές σου να επεκταθούν πλήρως. Καλύτερα να αποφεύγεις να σκύβεις για ώρα ή να κρατάς κυρτό το σώμα σου καθώς αυτό μπορεί να συμπιέσει το στήθος σου και να μειώσει τη ροή του αέρα. Η τακτική άσκηση καλής στάσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αναπνοής με την πάροδο του χρόνου.


4. Μείνε ενυδατωμένη: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του αναπνευστικού σας συστήματος, κάτι που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία των πνευμόνων. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό των βλεννογόνων στους αεραγωγούς σας, κάνοντας την αναπνοή πιο δύσκολη. Στόχος να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να διατηρείς το αναπνευστικό σου σύστημα ενυδατωμένο και να λειτουργεί καλά.

Γλώσσα του σώματος: 4 σημάδια που μπορούν να σου δείξουν ότι ο συνομιλητής σου δεν είναι ειλικρινής μαζί σου

5. Διατήρησε ένα καθαρό περιβάλλον γενικότερα: Ανεξάρτητα από το τι κάνεις εσύ με το σώμα σου καλό είναι να φροντίζεις να διατηρείς καθαρούς και τους χώρους διαβίωσης και εργασίας σου, ελαχιστοποιώντας την έκθεση σε σκόνη, αλλεργιογόνα και ρύπους που μπορεί να ερεθίσουν το αναπνευστικό σου σύστημα και να επιδεινώσουν τις δυσκολίες στην αναπνοή. Σκούπιζε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, ξεσκόνιζε συχνά και καλό είναι να αερίζεις επίσης συχνά ενώ αν έχεις δυνατότητα για χρήση ιονιστή ή υγραντήρα τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23.04.2024 - 17:56